Απολογισμός 2010 του Ξενώνα Προσφύγων – έκκληση για τη νέα χρονιά

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Απολογισμός του 2010

Το Φλεβάρη του 2010, ο Ξενώνας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη έφτασε ένα βήμα πριν το κλείσιμο, όταν το Υπουργείο Υγείας σταμάτησε τη χρηματοδότηση και η προηγούμενη διοίκηση αποχώρησε. Εκείνη τη στιγμή, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, μαζί με πολλές άλλες κοινωνικές οργανώσεις της πόλης και, κυρίως, μαζί με τους ίδιους τους ενοίκους, αποφασίσαμε να αντισταθούμε στην πράξη. Χωρίς να σταματήσουμε να διεκδικούμε από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, πήραμε πάνω μας τη λειτουργία του Ξενώνα, αναλαμβάνοντας όλο το κόστος και όλη τη δουλειά για τη στέγαση, τη σίτιση, την εκπαίδευση και τη στήριξη των οικογενειών του Ξενώνα, δημιουργώντας στην πράξη τον πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο ξενώνα προσφύγων.

Το ρίσκο ήταν μεγάλο, αλλά δεν υπήρχε καμία άλλη διέξοδο πέρα από το λουκέτο. Και τελικά, τα καταφέραμε. Χάρη στην έμπρακτη στήριξη, την εθελοντική δουλειά, την οικονομική ενίσχυση και τις προσφορές σε είδη δεκάδων κοινωνικών χώρων και συλλογικοτήτων και εκατοντάδων πολιτών, ο ξενώνας έμεινε ανοιχτός, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση ή ιδιωτική χορηγία, μια έμπρακτη απόδειξη ότι η αλληλεγγύη μπορεί να κάνει τα πάντα.

Το μέγεθος της αλληλεγγύης αυτής αποδεικνύεται από τον οικονομικό απολογισμό του 2010, τον οποίο σας κοινοποιούμε με αυτή την επιστολή (αναλυτικότερα στοιχεία μπορούν να δοθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο/η). Συνοπτικά, από το Μάρτη ως το Δεκέμβρη του 2010, 6.500 συγκεντρώθηκαν από χρηματικές προσφορές κοινωνικών χώρων και οργανώσεων, 4.000 από ατομικές συνεισφορές και κουπόνια ενίσχυσης, 3.000 ευρώ από τις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Συνέλευση του Ξενώνα και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, 3.000 από εκδηλώσεις άλλων αλληλέγγυων χώρων, 5.000 από τα έσοδα της «Κουτάλας του Ξενώνα» (ομάδα μαγειρικής των ενοίκων), ενώ άλλα 6.500 δόθηκαν από το ταμείο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας.

Τα 28.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς δαπανήθηκαν σε ηλεκτρικό και θέρμανση (10.000), σε υλικά επισκευών (3.000), σε σχολικά είδη και άλλα έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών (2.000), σε φαρμακευτικό υλικό (2.000), σε έντυπο υλικό για την προβολή του ξενώνα (1.000), και σε είδη διατροφής, καθαριότητας και άλλων καθημερινών αναγκών (20.000). Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύφθηκαν από τις προσφορές σε είδη που δόθηκαν από πολίτες και συλλογικότητες, οι οποίες εκτιμώνται περίπου στα 45.000 ευρώ.

Σε αυτό τον απολογισμό θα πρέπει να προσθέσουμε τις χιλιάδες ώρες που αφιερώσανε οι εθελοντές και εθελόντριες του Ξενώνα, της Αντιρατσιστικής, του Στεκιού Μεταναστών και της Ομάδας Εκπαιδευτικών «Εκτός Τάξης», στην ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών και το παιδότοπο, τα μαθήματα ελληνικών για τους ενηλίκους, τη συντήρηση του κτηρίου, τη νομική και ιατρική στήριξη των ενοίκων, την καθημερινή διαχείριση των προμηθειών κοκ.

Με βάση όλη αυτή την κοινή προσπάθεια συνεχίζουμε, με μεγαλύτερη διάθεση και περισσότερη πια εμπειρία, τη λειτουργία του Ξενώνα, στηριζόμενοι πάντα στις, αστείρευτες όπως φαίνεται, δυνατότητες της κοινωνικής αλληλεγγύης της πόλης μας, χωρίς να ζητάμε να διαχειριστούμε εμείς, ως Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και Συνέλευση Ξενώνα, καμία κρατική ή ιδιωτική χρηματοδότηση. Ωστόσο, το αίτημα μας παραμένει πάντα να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του και να λειτουργήσει ο Ξενώνας με δημόσια διοίκηση, κρατική χρηματοδότηση και –φυσικά- κοινωνικό έλεγχο και εθελοντική προσφορά.

Έκκληση για στήριξη στην αυτονόμηση των οικογενειών

Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάμε είναι η δυσκολία των ενοίκων, όπως και όλων μας άλλωστε, να βρουν δουλειά, ώστε να αυτονομηθούν, νοικιάζοντας το δικό τους σπίτι. Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι η δυσκολία αυτή οφείλεται στην αφόρητη φτώχεια και ανεργία που βιώνουμε όλοι και όλες μας. Ευθύνη μας είναι ωστόσο να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις οικογένειες των προσφύγων, ώστε να μπορέσουν να νοικιάσουν σπίτι, καθώς ο Ξενώνας είναι ο μοναδικός χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών στη Β. Ελλάδα και οι ανάγκες στέγασης νέων οικογενειών όλο και αυξάνονται. Έτσι, καθώς προφανώς δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εξωθήσει από τον Ξενώνα οικογένειες που δεν έχουν τα μέσα για να επιβιώσουν μόνες τους, η πρώτη προτεραιότητά μας για το επόμενο διάστημα θα είναι η αυτονόμηση των οικογενειών και η ανανέωση των ενοίκων.

Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση στην κοινωνία της πόλης, πέρα από τη συνεχή στήριξη του Ξενώνα, να μας βοηθήσει:

-          στην ανεύρεση δουλειάς ή μεροκάματων για τους ενήλικους πρόσφυγες του Ξενώνα

-          στην οικονομική και υλική στήριξη των οικογενειών που θα αποφασίσουν να φύγουν από τον Ξενώνα

-          στην αναζήτηση και ανεύρεση φτηνών σπιτιών προς ενοικίαση (ακόμα και αν χρειάζονται εργασίες επισκευής που μπορούν να γίνουν από τους ενοίκους).

 

Διαχειριστική Συνέλευση Ξενώνα

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

 

Πληροφορίες:

Ξενώνας Προσφύγων Σιατίστης 12 και Φιλίππου 26

Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο Ερμού 23

www.antiratsistiki.gr

τηλ. 2310241015, 6973710771

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 3rd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr