Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Ο «ρεαλισμός» των νέων Κέντρων πέντε χρόνια μετά τη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται  πέντε χρόνια από την τοξική πολιτική συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Με αυτή  ξεκίνησε μια νέα πολιτική στα νησιωτικά σύνορα της Ελλάδας η οποία έφερε, τα νέα κέντρα, νέες διαδικασίες συνόρων και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά. Και όμως ακόμη κάποιοι μας κουνάνε το δάχτυλο και επικαλούνται ρεαλισμό, για εμβάθυνση της συμφωνίας, εκείνο τον ρεαλισμό της Κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που γέννησε όλα αυτά και μας έφερε εδώ.

Τα γνωρίζουμε όλα αυτά και τα ζήσαμε εμείς και οι πρόσφυγες. Είδαμε πως ο κατατρεγμένος γίνεται πρόβλημα και απειλή, πως θεριεύει η ακροδεξιά, πως δηλητηριάζονται οι κοινωνίες και διώκεται η αλληλεγγύη, πως εργαλειοποιείται το προσφυγικό, πως γίνονται επίσημη πρακτική με λεκτικά περιτυλίγματα οι παράνομες επαναπροωθήσεις. Ζήσαμε το Μερσινίδι, τη Σούδα, τη Βιάλ για να φτάσουμε στην αναδίπλωση του κράτους στο Αίπος στο οποίο προφανώς δεν μέτρησε σωστά τι  είχε σπείρει στα νησιά για να θερίσει οργισμένη αντίδραση πέρυσι.

Περισσότερα...

Σοβαρή ανησυχία για τις επιθέσεις κατά προσφύγων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: Σοβαρή ανησυχία για τις επιθέσεις κατά προσφύγων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αθήνα, 5.03.2020

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καταδικάζει απερίφραστα τα πρόσφατα γεγονότα στοχοποίησης προσφύγων, αιτούντων άσυλο καθώς και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες, οι οργανώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερων ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών από τοπικές μειοψηφικές ομάδες κατά νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και επιθέσεων κατά εργαζομένων σε Διεθνείς Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γενικά φορείς της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους, λόγω της σύνδεσής τους με την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η στοχοποίηση έχει κλιμακωθεί με σωματικές επιθέσεις σε εργαζόμενους φορέων παροχής υπηρεσιών σε πρόσφυγες, με εμπρησμούς σε χώρους που προορίζονται για στέγαση ή άλλες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και αυτοκίνητα οργανώσεων και με περιστατικά παρεμπόδισης μετακίνησης ή αποτροπής αποβίβασης νεοεισερχομένων με παράλληλη έκφραση ρατσιστικών σχολίων. Είμαστε σοβαρά ανήσυχοι ότι εάν δεν υπάρξει προσήκουσα αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές οι εν λόγω επιθέσεις ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, δίχως να αποκλείεται κάποιες από αυτές να αποβούν και μοιραίες.

Περισσότερα...

Ανησυχία για ξενοφοβικές αντιδράσεις κατά προσφύγων

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: Ανησυχία για ξενοφοβικές αντιδράσεις κατά προσφύγων

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι οργανώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερων ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε δομές φιλοξενίας. Τα περιστατικά αυτά προέρχονται από τοπικές μειοψηφικές ομάδες, ωστόσο η γενίκευσή τους, η συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων σε αυτά και ο οργανωμένος χαρακτήρας που φαίνεται να λαμβάνουν, μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει πολλές φορές στο παρελθόν τονίσει τη διασύνδεση της ανόδου της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εκδηλώσεων τόσο με την έλλειψη μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής όσο και με την κατάσταση υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού για μεγάλο διάστημα στα νησιά και σε μαζικές δομές φιλοξενίας (camp) σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες, που δυσχεραίνουν την ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Περισσότερα...

«Μέρμηγκας» … ο Μερμηγκούσης

Χθες, 9/4/2019, ο Μ.Μ καταδικάσθηκε - για ακόμη μία φόρα- για επίθεση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εναντίον του νοσηλευτή Γ.Κ. τον Ιούνιο του 2016.

Όσοι ζήσαμε από κοντά τα βίαια γεγονότα και τις ρατσιστικές επιθέσεις που επικράτησαν το 2016-2017 γνωρίζουμε τον ρόλο και την δημόσια δράση του που σταμάτησε αίφνης με την πρώτη του καταδίκη τον Απρίλιο του 2017 για δημόσια υποκίνηση βίας με βάση την φυλετική διάκριση και επιθέσεις σε πρόσφυγες.

Η κοινωνία της Χίου τον έχει δει κατ’ επανάληψη να έχει ηγετικό ρόλο στον όχλο που επιτίθονταν στο Λιμάνι, στην Πλατεία, στο Δημαρχείο και στη Σούδα, να απειλεί κάνοντας ως πρωτοπαλίκαρο τη βρώμικη δουλειά μίσους, βίας και ρατσισμού με την ανοχή ακόμη και των αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
Σε όσα έκανε αυτά τα δύο χρόνια (2016-2017), δεν ήταν προφανώς μόνος του. Ο «ανθός» των λούμπεν ήταν δίπλα του σε ομάδες κρούσης, τοπικές αρχές και σώματα ασφαλείας τον νομιμοποίησαν ως «συνομιλητή» και κάποια τοπικά μέσα δεν έβλεπαν βία και ρατσισμό στις πράξεις του, αλλά μόνο αγανάκτηση.
Στο δικαστήριο δεν είχε το σθένος να υποστηρίξει την ιδεολογία του. Μάθαμε λοιπόν στην χθεσινή απολογία του ότι επισκέφθηκε λίγες φορές τα γραφεία της ΧΑ το 2012 και συμφωνεί λίγο πλέον με τις απόψεις τους, οι «λαθρομετανάστες» χθες στο ακροατήριο αποκαλούνταν μετανάστες, ότι βοηθούσε πρόσφυγες στον κήπο, ότι στην βίαιη εκκένωση του λιμανιού τον Απρίλιο του 2016 βοηθούσε τα παιδιά να μπουν στα λεωφορεία και άλλα ανάλογα. Περηφάνια και αξιοπρέπεια «κότας λειράτης» για τον ίδιο αλλά και τους υποστηρικτές του που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης.
Ο ίδιος βέβαια έχει κάθε λόγο να μην ανησυχεί ιδιαίτερα. Από τα σχεδόν δύο χρόνια βίαιης δράσης και τις επιθέσεις που γνωρίζουν όλοι ότι συντόνισε -αλλά και πόσες άλλες που ποτέ δεν μάθαμε- στην αίθουσα του δικαστηρίου δικάσθηκε χθες για το ελάχιστο. Παρ’ολ’αυτά η χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πλημ/κείου Χίου παραμένει ιστορικής σημασίας και αποτελεί μια μικρή δικαίωση για τα παιδιά και τις μανάδες για εκείνους του πρόσφυγες που δεν μπορούν να μιλήσουν και έζησαν τρόμο, βία και φόβο από τις πράξεις του.
 

«ΛΑΘΡΑ;»-Επιτροπή Αλληλεγγύης στου Πρόσφυγες Χίου

 
 

Δελτίο Τύπου για τη δίκη της αναίτιας επίθεσης στο Γιάννη Κουτσοδόντη

stop racismΜετά από τρία χρόνια γίνεται  στην Χίο η δίκη που αφορά μία ακόμη ρατσιστική επίθεση του γνωστού και ήδη καταδικασμένου για ρατσιστική βία σε πρόσφυγες.  Αυτή την φορά δικάζεται  για την επίθεση  με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον του νοσηλευτή του Νοσοκομείου Χίου Γιάννη Κουτσοδόντη κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Συγκεκριμένα ο εν λόγω επιτέθηκε και χτύπησε αναίτια τον  Γιάννη Κουτσοδόντη όταν ο τελευταίος μετά από εντολή της Διοίκησης του Νοσοκομείου  είχε πάει στον καταυλισμό  των προσφύγων στην Σούδα του Κάστρου της Χίου  για να φροντίσει ασθενείς πρόσφυγες.

Ο Γιάννης Κουτσοδόντης συμπολίτης μας γνωστός για την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες αλλά και σε ντόπιους που ζητούν την βοήθειά του, αποτέλεσε τον ιδανικό στόχο για τον κατηγορούμενο που προσπάθησε έτσι να τον εμποδίσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Το μήνυμα της απρόκλητης αυτής επίθεσης ήταν προφανώς να φοβούνται όσοι αισθάνονται και πράττουν ως αλληλέγγυοι στους αδύναμους και ταυτόχρονα οι τελευταίοι να νιώθουν εντελώς μόνοι και αβοήθητοι στη χώρα μας.

Ελπίζουμε ότι στην σημερινή δίκη το δικαστήριο θα δώσει το σωστό μήνυμα με μία ακόμη καταδίκη του κατηγορούμενου για ρατσιστική επίθεση με βάση τον αντίστοιχο νόμο.

Είναι η απαραίτητη απάντηση απέναντι στα φαινόμενα αυτά που δυστυχώς απειλούν τα ήθη του νησιού μας και βάζουν σε δοκιμασία την ανθρωπιά μας. 

Ο φασισμός ως εγκληματική πρακτική πρέπει να παίρνει συνεχώς την πρέπουσα απάντηση  από την Δικαιοσύνη .

«ΛΑΘΡΑ;» - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ

Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο

24/10/2018 ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο
Προσβολή για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας
                                                            
 

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2018

Με αφορμή την εντεινόμενη όξυνση των προβλημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τόσο σε σχέση με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, όσο και με την ανησυχητική αύξηση φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, που παρατηρούνται εξαιτίας της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο επισημαίνει για μία ακόμη φορά την πάγια θέση της:
 
Η  αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πρόσφυγες, καθιστώντας τους θύματα και δέσμιους της πολιτικής αποτροπής που εφαρμόζουν τα  κράτη μέλη της ΕΕ και της συνακόλουθης τάσης εξοστρακισμού του Προσφυγικού Ζητήματος στις παρυφές ή/και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων,δεν μπορεί παρά να έχει ως γνώμονα:
  • Την εγκατάλειψη της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και ιδίως της υπαγωγής των προσφύγων σε συνθήκες ατέρμονης κράτησης και εγκλωβισμού, η οποία και έχει αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων που παρατηρούνται κατά τα τελευταία χρόνια.
  • Tην επαναφορά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας στο επίκεντρο των σχετικών πολιτικών σχεδιασμών, έναντι της τρέχουσας πολιτικής αποτροπής και υποβάθμισης της αξίας του ανθρώπου.
  • Τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ομαλή ένταξη των προσφύγων ανά την επικράτεια, κατά τρόπο που να προάγει τη συνύπαρξη με τις τοπικές κοινότητες, αντί να τη δυσχεραίνει, όπως η τρέχουσα πολιτική απομόνωσης και γκετοποίησης σε απόμακρους καταυλισμούς της ενδοχώρας.
Η αντιμετώπιση  των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πρόσφυγες και επιδρούν αρνητικά στις τοπικές κοινωνίες των νησιών δεν έγκειται σε ημίμετρα για μείωση του πληθυσμού των προσφύγων ή για πρόσκαιρη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ούτε φυσικά στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με την εγκατάλειψη της πολιτικής εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά και των συνακόλουθων προβλημάτων.
 
ΟΙ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ (αλφαβητικά)
 
ΑΙΤΗΜΑ http://www.aitima.gr
 ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων http://arsis.gr
 Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστώνhttp://migrant.diktio.org
 Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι  https://greekhelsinki.wordpress.com
 Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες http://www.gcr.gr
 Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων http://www.refugees.gr
 Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία www.kosmosxorispolemous.gr 
  "ΛΑΘΡΑ;" - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου http://www.lathra.gr
Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστώνhttp://www.omadadikigorwn.blogspot.com
Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων http://www.tokeli.gr
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) http://rsaegean.org/el
 
 
 
 
 
 
 

ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερειθιανή  Αμπντί

Το εξώδικο για τα σχολεία που δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, πέρα από τις έωλες νομικές περικοκλάδες σπέρνει στην ουσία του φανατισμό και μίσος. Χρησιμοποιεί μισές αλήθειες, πατάει στον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά λόγω της «συμφωνίας», υποθέτει πολλά, για να μας πουν ουσιαστικά όσοι το υπογράφουν ότι θέλουν έξω από τα σχολεία τα παιδιά των προσφύγων και ότι μάλιστα έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν γι αυτό!! 
Για εμάς το κείμενο αυτό είναι μνημείο ντροπής για το νησί. 
Είναι ντροπιαστικό και εκθέτει όσους γονείς το υπέγραψαν διότι ουσιαστικά οι ίδιοι ως γονείς ζητάνε «καθαρά» σχολεία. Δηλαδή σχολεία μόνο για Χιωτάκια. Φαίνεται ότι ως γονείς χρειάζονται εντατικά μαθήματα (παιδαγωγικής, ανεκτικότητας και κυρίως των βασικών αρχών δημοκρατίας).
Είναι ντροπιαστικό για όλους όσους μένουν σε αυτό το νησί και τις συντεταγμένες μορφές εκπροσώπησης του τόπου. Διότι οι εμπνευστές, συντάκτες και διακινητές του κειμένου σπέρνουν στην τοπική κοινωνία λόγο διχαστικό, φοβικό και γεμάτο από αρνητικά στερεότυπα για τους πρόσφυγες. 
Οι φερέλπιδες αυτής της ολιγομελούς ομάδας, της αυτοαποκαλούμενης «Παγχιακής», δεν κρύβουν πλέον τις προθέσεις της και με σημαία τον ξενοφοβικό και τελικά ρατσιστικό λόγο και πολιτική ατζέντα ακροδεξιάς θέλουν να κατέβουν στις επόμενες εκλογές. Αυτός ο τόπος αντέχει τέτοιο διασυρμό αλλά και διχασμό μέχρι της επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Αναρωτιόμαστε αν οι εισαγγελικές αρχές έχουν αντιληφθεί την ζοφερή πραγματικότητα και την ύπαρξη μεθοδευμένων κινήσεων να μπει στην εκπαίδευση η αντιπροσφυγική  ατζέντα γεγονός άκρως επικίνδυνο για όλους. Με συστηματικό τρόπο διακινούνται τον τελευταίο ένα χρόνο πέρα από κάθε πραγματικότητα στα σχολεία και τα συμβούλια γονέων εικασίες και φοβικά επιχειρήματα. Υπάρχουν ή όχι ηθικοί αυτουργοί γνωστοί σε όλους μας, οι οποίοι συστηματικά επιχειρούν να διχάσουν την τοπική κοινωνία και να σπείρουν φόβο και μίσος όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά για και για όσους γονείς έχουν διαφορετική άποψη; 
Ευτυχώς στην «γειτονιά» που ζούμε δεν είναι διαπραγματεύσιμα τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού. Άλλωστε βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ότι τα δικαιώματα δεν είναι θέμα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας.
Στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολείων που πράττουν το καθήκον τους σύμφωνα με το δίκαιο και τις ανθρώπινες αξίες.
Είμαστε κοντά στους γονείς που είναι υπέρ της εκπαίδευσης όλων των παιδιών και καλούμε όσους γονείς προβληματίζονται να ενημερωθούν από τους αρμόδιους και να κλείσουν τα αυτιά τους στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. 
Είμαστε περήφανοι που υποστηρίξαμε τα παιδιά πρόσφυγες για να πάνε στο σχολείο ήδη από το 2003.
  
«ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Υποκατηγορίες

Copyright © 2005 - 2021 lathra.
Sunday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr