Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Αύγουστος 2006-ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2006
ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΧΙΟΥ

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου ενημερώνει ότι την Παρασκευή 11/8/2006 μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τον χώρο κράτησης Μερσινιδίου.

Σήμερα στον καταυλισμό κρατούνται 100 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς κρατούνται έως και δύο μήνες. Ανάμεσα τους υπάρχουν όμως και δύο ανήλικοι οι οποίοι παράνομα κρατούνται στον χώρο κράτησης με αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο, τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τον Συνήγορο του Πολίτη «οι ασυνόδευτοι ανήλικοι δεν πρέπει να κρατούνται για παράβαση των διατάξεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας και στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να αίρεται το μέτρο της κράτησης και να παραπέμπονται στις αρμόδιες για την φροντίδα και την προστασία τους αρχές ενώ πρέπει να αναγνωρίζεται στα παιδιά το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου». Για μία ακόμη φορά η Αστυνομία παραβιάζει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Ανάλογα περιστατικά έχουν επισημανθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Αστυνομική Δ/νση Χίου αλλά και δημόσια, όμως δυστυχώς για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε η παράνομη αυτή πρακτική εξακολουθεί.

Μετά από το κύμα διαμαρτυριών φορέων και πολιτών επετράπη η είσοδος σε μέλη της επιτροπής να επισκέπτονται τον χώρο κράτησης αλλά ως εξουσιοδοτημένα μέλη άλλων συλλογικών φορέων!!! Η απαγόρευση εισόδου για την Επιτροπή η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά για θέματα προσφύγων εξακολουθεί να υφίσταται.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα δεν έχει λυθεί και είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την τρέχουσα διευθέτηση. Εξακολουθούμε να διεκδικούμε να αρθεί η απαγόρευση εισόδου στην Επιτροπή Αλληλεγγύης.

 Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όσους συμπαραστάθηκαν στο δημόσιο αίτημα ώστε να αρθεί το καθεστώς της απαγόρευσης εισόδου, διεκδίκηση, η οποία παρά την προσωρινή λύση ουσιαστικά εξακολουθεί να υπάρχει.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Saturday the 1st. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr