Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Ποιος τελικά αποφασίζει για το προσφυγικό στη Χίο και τα άλλα νησιά;

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, με τους Δημάρχους Χίου, Λέσβου, Σάμου, για το προσφυγικό, δημιούργησε εύλογα ερωτήματα, αφενός για την αιφνίδια πρόσκληση, αφετέρου δε, για το περιεχόμενο της. Αν και η πρόσκληση του Πρωθυπουργού προς τους τρεις δημάρχους των νησιών χρονικά πραγματοποιήθηκε στον απόηχο κινητοποιήσεων σε Λέσβο και Χίο, αλλά και του Δημοτικού συμβουλίου της Χίου όπου καταψηφίστηκε η πρόταση της Δημοτικής αρχής για την χωροθέτηση νέας δομής, φαίνεται ότι, δεν ήταν αυτός ο κύριος λόγος που στήθηκε μια κατ επείγουσα συνάντηση, χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα και με δηλώσεις όλων στις κάμερες.   

Από όσο γνωρίζουμε δεν βγήκε κάτι ουσιαστικό από την συνάντηση αυτή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέσπασε «λάθρα» την συναίνεση των νησιών διαμέσου των τριών δημάρχων οι οποίοι με τις δηλώσεις τους oncamera επικρότησαν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό και την κατασκευή νέων δομών. Και είναι αλήθεια ότι, ο Δήμαρχος Χίου, δεν βρήκε μισή λέξη να πει, ώστε να εκφράσει, ως όφειλε, την άρνηση των κατοίκων για τις υπερδομές και την εξέταση ασύλου στα νησιά μεταφέροντας στον πρωθυπουργό το αδιέξοδο της πολιτικής που επιβάλλεται “νοθεύοντας” έτσι την εκφρασμένη κατ’ επανάληψη βούληση της τοπικής κοινωνίας.   Βέβαια στο Μαξίμου και στο Υ.ΜΕ.ΠΟ άλλα βλέπουν, άλλα σχεδιάζουν και μάλλον λίγο κατανοούν την οργή της κοινωνίας και το αδιέξοδο του αποτυχημένου σχεδίου τους να κατασκευάσουν νέες υπερδομές στα νησιά εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες έπειτα από πέντε χρόνια πειραματισμού μιας αποτυχημένης πολιτικής.

Περισσότερα...

Παράνομες επαναπροωθήσεις, Ζωές σε κίνδυνο, ΜΚΟ υπό δίωξη

in english

Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παράνομες επαναπροωθήσεις, Ζωές σε κίνδυνο, ΜΚΟ υπό δίωξη: Έρευνες για τις επαναπροωθήσεις στην Ευρώπη, στοχοποίηση όσων τις αναδεικνύουν στην Ελλάδα

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2021

Το τελευταίο έτος γινόμαστε μάρτυρες μιας κλιμάκωσης αναφορών επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τα Ελληνικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) προς την Τουρκία[1], στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής αυστηροποίησης της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και έπειτα[2]. Χωρίς να υπαχθούν σε καμία διαδικασία καταγραφής, χωρίς πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου ή σε οποιαδήποτε άλλη νόμιμη διαδικασία, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που έχουν μόλις εισέλθει ή/και βρίσκονται ήδη στη χώρα αναζητώντας προστασία, επιστρέφονται συνοπτικά, βίαια και αδιάκριτα στην Τουρκία, κατά παράβαση κάθε έννοιας εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Περισσότερα...

Ο «ρεαλισμός» των νέων Κέντρων πέντε χρόνια μετά τη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται  πέντε χρόνια από την τοξική πολιτική συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Με αυτή  ξεκίνησε μια νέα πολιτική στα νησιωτικά σύνορα της Ελλάδας η οποία έφερε, τα νέα κέντρα, νέες διαδικασίες συνόρων και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά. Και όμως ακόμη κάποιοι μας κουνάνε το δάχτυλο και επικαλούνται ρεαλισμό, για εμβάθυνση της συμφωνίας, εκείνο τον ρεαλισμό της Κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που γέννησε όλα αυτά και μας έφερε εδώ.

Τα γνωρίζουμε όλα αυτά και τα ζήσαμε εμείς και οι πρόσφυγες. Είδαμε πως ο κατατρεγμένος γίνεται πρόβλημα και απειλή, πως θεριεύει η ακροδεξιά, πως δηλητηριάζονται οι κοινωνίες και διώκεται η αλληλεγγύη, πως εργαλειοποιείται το προσφυγικό, πως γίνονται επίσημη πρακτική με λεκτικά περιτυλίγματα οι παράνομες επαναπροωθήσεις. Ζήσαμε το Μερσινίδι, τη Σούδα, τη Βιάλ για να φτάσουμε στην αναδίπλωση του κράτους στο Αίπος στο οποίο προφανώς δεν μέτρησε σωστά τι  είχε σπείρει στα νησιά για να θερίσει οργισμένη αντίδραση πέρυσι.

Περισσότερα...

Σοβαρή ανησυχία για τις επιθέσεις κατά προσφύγων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: Σοβαρή ανησυχία για τις επιθέσεις κατά προσφύγων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αθήνα, 5.03.2020

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καταδικάζει απερίφραστα τα πρόσφατα γεγονότα στοχοποίησης προσφύγων, αιτούντων άσυλο καθώς και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες, οι οργανώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερων ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών από τοπικές μειοψηφικές ομάδες κατά νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και επιθέσεων κατά εργαζομένων σε Διεθνείς Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γενικά φορείς της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους, λόγω της σύνδεσής τους με την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η στοχοποίηση έχει κλιμακωθεί με σωματικές επιθέσεις σε εργαζόμενους φορέων παροχής υπηρεσιών σε πρόσφυγες, με εμπρησμούς σε χώρους που προορίζονται για στέγαση ή άλλες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και αυτοκίνητα οργανώσεων και με περιστατικά παρεμπόδισης μετακίνησης ή αποτροπής αποβίβασης νεοεισερχομένων με παράλληλη έκφραση ρατσιστικών σχολίων. Είμαστε σοβαρά ανήσυχοι ότι εάν δεν υπάρξει προσήκουσα αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές οι εν λόγω επιθέσεις ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, δίχως να αποκλείεται κάποιες από αυτές να αποβούν και μοιραίες.

Περισσότερα...

Ανησυχία για ξενοφοβικές αντιδράσεις κατά προσφύγων

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: Ανησυχία για ξενοφοβικές αντιδράσεις κατά προσφύγων

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι οργανώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερων ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε δομές φιλοξενίας. Τα περιστατικά αυτά προέρχονται από τοπικές μειοψηφικές ομάδες, ωστόσο η γενίκευσή τους, η συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων σε αυτά και ο οργανωμένος χαρακτήρας που φαίνεται να λαμβάνουν, μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει πολλές φορές στο παρελθόν τονίσει τη διασύνδεση της ανόδου της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εκδηλώσεων τόσο με την έλλειψη μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής όσο και με την κατάσταση υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού για μεγάλο διάστημα στα νησιά και σε μαζικές δομές φιλοξενίας (camp) σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες, που δυσχεραίνουν την ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Περισσότερα...

«Μέρμηγκας» … ο Μερμηγκούσης

Χθες, 9/4/2019, ο Μ.Μ καταδικάσθηκε - για ακόμη μία φόρα- για επίθεση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εναντίον του νοσηλευτή Γ.Κ. τον Ιούνιο του 2016.

Όσοι ζήσαμε από κοντά τα βίαια γεγονότα και τις ρατσιστικές επιθέσεις που επικράτησαν το 2016-2017 γνωρίζουμε τον ρόλο και την δημόσια δράση του που σταμάτησε αίφνης με την πρώτη του καταδίκη τον Απρίλιο του 2017 για δημόσια υποκίνηση βίας με βάση την φυλετική διάκριση και επιθέσεις σε πρόσφυγες.

Η κοινωνία της Χίου τον έχει δει κατ’ επανάληψη να έχει ηγετικό ρόλο στον όχλο που επιτίθονταν στο Λιμάνι, στην Πλατεία, στο Δημαρχείο και στη Σούδα, να απειλεί κάνοντας ως πρωτοπαλίκαρο τη βρώμικη δουλειά μίσους, βίας και ρατσισμού με την ανοχή ακόμη και των αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
Σε όσα έκανε αυτά τα δύο χρόνια (2016-2017), δεν ήταν προφανώς μόνος του. Ο «ανθός» των λούμπεν ήταν δίπλα του σε ομάδες κρούσης, τοπικές αρχές και σώματα ασφαλείας τον νομιμοποίησαν ως «συνομιλητή» και κάποια τοπικά μέσα δεν έβλεπαν βία και ρατσισμό στις πράξεις του, αλλά μόνο αγανάκτηση.
Στο δικαστήριο δεν είχε το σθένος να υποστηρίξει την ιδεολογία του. Μάθαμε λοιπόν στην χθεσινή απολογία του ότι επισκέφθηκε λίγες φορές τα γραφεία της ΧΑ το 2012 και συμφωνεί λίγο πλέον με τις απόψεις τους, οι «λαθρομετανάστες» χθες στο ακροατήριο αποκαλούνταν μετανάστες, ότι βοηθούσε πρόσφυγες στον κήπο, ότι στην βίαιη εκκένωση του λιμανιού τον Απρίλιο του 2016 βοηθούσε τα παιδιά να μπουν στα λεωφορεία και άλλα ανάλογα. Περηφάνια και αξιοπρέπεια «κότας λειράτης» για τον ίδιο αλλά και τους υποστηρικτές του που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης.
Ο ίδιος βέβαια έχει κάθε λόγο να μην ανησυχεί ιδιαίτερα. Από τα σχεδόν δύο χρόνια βίαιης δράσης και τις επιθέσεις που γνωρίζουν όλοι ότι συντόνισε -αλλά και πόσες άλλες που ποτέ δεν μάθαμε- στην αίθουσα του δικαστηρίου δικάσθηκε χθες για το ελάχιστο. Παρ’ολ’αυτά η χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πλημ/κείου Χίου παραμένει ιστορικής σημασίας και αποτελεί μια μικρή δικαίωση για τα παιδιά και τις μανάδες για εκείνους του πρόσφυγες που δεν μπορούν να μιλήσουν και έζησαν τρόμο, βία και φόβο από τις πράξεις του.
 

«ΛΑΘΡΑ;»-Επιτροπή Αλληλεγγύης στου Πρόσφυγες Χίου

 
 

Δελτίο Τύπου για τη δίκη της αναίτιας επίθεσης στο Γιάννη Κουτσοδόντη

stop racismΜετά από τρία χρόνια γίνεται  στην Χίο η δίκη που αφορά μία ακόμη ρατσιστική επίθεση του γνωστού και ήδη καταδικασμένου για ρατσιστική βία σε πρόσφυγες.  Αυτή την φορά δικάζεται  για την επίθεση  με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον του νοσηλευτή του Νοσοκομείου Χίου Γιάννη Κουτσοδόντη κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Συγκεκριμένα ο εν λόγω επιτέθηκε και χτύπησε αναίτια τον  Γιάννη Κουτσοδόντη όταν ο τελευταίος μετά από εντολή της Διοίκησης του Νοσοκομείου  είχε πάει στον καταυλισμό  των προσφύγων στην Σούδα του Κάστρου της Χίου  για να φροντίσει ασθενείς πρόσφυγες.

Ο Γιάννης Κουτσοδόντης συμπολίτης μας γνωστός για την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες αλλά και σε ντόπιους που ζητούν την βοήθειά του, αποτέλεσε τον ιδανικό στόχο για τον κατηγορούμενο που προσπάθησε έτσι να τον εμποδίσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Το μήνυμα της απρόκλητης αυτής επίθεσης ήταν προφανώς να φοβούνται όσοι αισθάνονται και πράττουν ως αλληλέγγυοι στους αδύναμους και ταυτόχρονα οι τελευταίοι να νιώθουν εντελώς μόνοι και αβοήθητοι στη χώρα μας.

Ελπίζουμε ότι στην σημερινή δίκη το δικαστήριο θα δώσει το σωστό μήνυμα με μία ακόμη καταδίκη του κατηγορούμενου για ρατσιστική επίθεση με βάση τον αντίστοιχο νόμο.

Είναι η απαραίτητη απάντηση απέναντι στα φαινόμενα αυτά που δυστυχώς απειλούν τα ήθη του νησιού μας και βάζουν σε δοκιμασία την ανθρωπιά μας. 

Ο φασισμός ως εγκληματική πρακτική πρέπει να παίρνει συνεχώς την πρέπουσα απάντηση  από την Δικαιοσύνη .

«ΛΑΘΡΑ;» - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ

Υποκατηγορίες

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr