ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2007

Χανιά 13-11-2007

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ -ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

86, 275, 92, 15, 302,……

Δεν υπάρχει καμιά μαθηματική σχέση ανάμεσα στους παραπάνω αριθμούς. Είναι αριθμοί που διαβάζομε σε όχι εντυπωσιακούς τίτλους για τις μικρές και μεγάλες καραβιές προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στις ακτές μας.

Οι εντυπωσιακοί τίτλοι αφορούν σε άλλα θέματα σχετικά με τους μετανάστες π.χ. «επιχείρηση αρετή κατά μεταναστών», «σχολεία χωρίς ελληνόπουλα», «άγριο έγκλημα της ρωσικής μαφίας», «πιθανότατα Αλβανός ο δράστης».

Δεν είδαμε όμως φωτογραφίες από ξυπόλητα 12χρονα παιδάκια που θαλασσοπνιγότανε για μέρες, ενώ οι γονείς τους πλήρωσαν 1.000 – 1.500 ευρώ γι αυτό το ταξίδι του τρόμου. Δεν είδαμε πουθενά τα χεράκια τους με γραμμένο το νούμερο τους, όπως στο Άουσβιτς. Αυτά τα παιδιά και οι λίγο μεγαλύτεροι νεαροί είναι δίπλα μας. Ήρθαν πριν μερικές μέρες στα παράλια των Σφακίων και μένουν σε ξενοδοχείο στη Γεωργιούπολη.

Το θέμα είναι υπόθεση όλων μας.

Τα κίνητρα της μετανάστευσης παραμένουν ίδια. Πόλεμος, καταπίεση, μισαλλοδοξία, οικονομική και προσωπική ανασφάλεια, οικονομικός και κοινωνικός αποκλεισμός, φτώχεια. Η ελπίδα μιας καλύτερης τύχης οδηγεί τα βήματα των μεταναστών σε άλλες χώρες, όπου ο «ξένος» που φτάνει νομίμως συναντά τις περισσότερες φορές ψυχρή υποδοχή, έχουν πάντως κάποια κοινωνική και νομική προστασία που τους επιτρέπει να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Η κατάσταση των μη νόμιμων μεταναστών, όμως, είναι τραγική. Άνθρωποι χωρίς ταυτότητα που ζουν σε ένα κλίμα όπου «καταντά το αύριο πια σαν αύριο να μη μοιάζει». Οι μετανάστες γίνονται δεκτοί στις περισσότερες από τις λεγόμενες χώρες υποδοχής μόνο για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση εργατικών χεριών και να συμβάλουν στη μείωση του πληθωρισμού. Μετά θα πεταχτούν σαν αντικείμενα μιας χρήσης.

Στην εποχή του πανίσχυρου – κυρίαρχου φιλελευθερισμού πρέπει έμπρακτα να αντιστεκόμαστε στην αδιαφορία, μα πιο πολύ στην επίπλαστη ευταξία όπου από τη μια βρίσκονται οι γηγενείς βομβαρδιζόμενοι καθημερινά με τη ξενοφοβία και το κράτος «φρούριο» με τους μηχανισμούς του, ενώ από την άλλη τα δικαιώματα συνανθρώπων μας σε μια αξιοπρεπή ζωή, σε όνειρα, μέλλον, ζωή.

Η σημερινή αδράνεια θα δώσει διψήφιο ποσοστό στους ακροδεξιούς όπως έγινε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία. Θα δικαιολογείται η μαύρη εργασία οι κακές συνθήκες διαβίωσης, η εκπόρνευση των λυγερόκορμων ξανθών αγγέλων, οι βιαιότητες της αστυνομίας.

Θυμίζομε ότι η Διεθνής Αμνηστία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας καταγγέλλουν συνέχεια για τους βασανισμούς.

Στην εποχή της τρομοφοβίας, της εθνικής περιχαράκωσης, της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων, οι επιλογές μας περιορίζονται. Το μέλλον θα κριθεί στους αγώνες και τις συγκρούσεις με φόντο τις αξίες της ισότητας, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr