Σφάλμα
  • JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: /var/www/vhosts/lathra.gr/httpdocs/images/3festxan/
Ειδοποίηση
  • JW_SIG_PRG

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008
Του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών

για το 3o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Οκτώβριος 2008


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά το αντιρατσιστικό φεστιβάλ που οργάνωσε το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων. Εκατοντάδες έλληνες και μετανάστες συμμετείχαν και φέτος στις εκδηλώσεις του στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στον φόβο απέναντι στο διαφορετικό.

{gallery}3festxan{/gallery}

Προσπαθήσαμε και φέτος το φεστιβάλ να αποτελέσει μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης όσων δεν μπορούν να ακουστούν: των  μεταναστών και των  μεταναστριών, των προσφύγων, των ομοφυλόφιλων και των ROM, των φυλακισμένων, των ψυχικά πασχόντων, των επισφαλών και των ανέργων, των μαθητών των φοιτητών και των υπόλοιπων νέων. Σε πολλές περιπτώσεις το καταφέραμε σε άλλες όχι όσο θα θέλαμε. Ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να προβάλλουμε την δημιουργική διάσταση όλων αυτών των ομάδων και πρωτοβουλιών που πάνε κόντρα στο ρεύμα, που ονειρεύονται νέες γλώσσες και προσπαθούν  ακόμα να ακούσουν τις φωνές των ονείρων.

Αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος , η φετινή πρώτη μέρα του φεστιβάλ γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία καθώς στις πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις και δρώμενα συμμετείχαν πάνω από 2000 επισκέπτες  ενώ την δεύτερη μέρα παρά την βροχή με την βοήθεια όλων των φίλων του Στεκιού πραγματοποιήθηκε ένα μέρος των εκδηλώσεων του προγράμματος.

Το Φεστιβάλ αποτέλεσε και φέτος έναν ανοικτό χώρο όπου :

Εκφράστηκαν δημιουργικά οι μαθητές και γενικότερα οι νεολαίοι μέσα κυρίως από τα δικά τους μουσικά σχήματα
Οι μετανάστες και πρόσφυγες συζήτησαν για τα προβλήματα  ,τις ανησυχίες , τους φόβους αλλά και τις ελπίδες του και τα όνειρα τους. Ταυτόχρονα πρόβαλλαν τον τόπο τους και διασκέδασαν μαζί με τους Έλληνες και τις άλλες εθνότητες δίνοντας ένα μήνυμα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης
Ομάδες ανθρώπων (όπως π.χ η ομάδα κουκλοθέατρου του Κ.Α.Χ.Υ.Ψ.Υ ) που η φωνή τους ακούγεται αδύναμα πρόβαλλαν την δημιουργική τους πλευρά
Μαζικές πρωτοβουλίες κινημάτων της πόλης ( Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Άγιοι Απόστολοι, Επιτροπή Πεζών, Ποδηλάτρεις , Οικολογική Πρωτοβουλία κλπ) καθώς και το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης οργάνωσαν συζητήσεις και πρόβαλλαν την δράση τους
Άνθρωποι με διαφορετικά επίπεδα πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης είχαν την δυνατότητα να συνευρεθούν και να παρακολουθήσουν συζητήσεις για την «δεύτερη γενιά μεταναστών», για την περιστολή των δικαιωμάτων των μεταναστών στην Ευρώπη, για την νίκη της αλληλεγγύης με την άρση του αποκλεισμού της Γάζας (Free Gaza)
Παιδιά και μεγαλύτεροι είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες (σκάκι, παιδικό πρόγραμμα ,προβολές κλπ)


Φέτος όμως στο Φεστιβάλ προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε και ορισμένα καινούρια πράγματα

Η θεατρική ομάδα στην οποία συμμετέχουν Έλληνες και Μετανάστες φίλοι του στεκιού (μετά από πάρα πολλή δουλειά και προετοιμασία σε δύσκολες συνθήκες) παρουσίασε την θεατρική παράσταση «χωρίς διαβατήριο» η οποία συγκέντρωσε παρά πολλούς θεατές (είναι χαρακτηριστικό ότι στην  παράσταση της Κυριακής  που έγινε υπό συνεχή βροχή ο χώρος ήταν κατάμεστος από κόσμο ). Το «άνοιγμα» του Στεκιού στην θεατρική δημιουργία είχε ξεκινήσει  μια εβδομάδα νωρίτερα με την επιτυχημένη παρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο της θεατρικής παράστασης «Εδώ» στην οποία η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.
Για πρώτη φορά είχαμε την παρουσία στην μουσική σκηνή δύο(2) καλλιτεχνικών σχημάτων από παιδιά «δεύτερης γενιάς μεταναστών» . Το συγκρότημα «High Definition» με παιδιά που κατάγονται από τις Φιλλιπίνες και το μουσικό σχήμα του Μανόλη Αφολάνιο (Mc Yinka) που είναι παιδί μεταναστών από την Νιγηρία.
Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ συνδυάστηκε με την μαζική παρουσίαση σε πλατύτερο κόσμο, της εφημερίδας  του στεκιού το «Καραβάνι» (3ο φύλλο) που από τον Ιανουάριο του 2008 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μέσο έκφρασης Ελλήνων και Μεταναστών.
Επίσης φέτος για πρώτη φορά έπειτα από πρόταση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα μήνυμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας με την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης μέσα στον χώρο του φεστιβάλ
Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις ομάδες και πρωτοβουλίες πολιτών που βοήθησαν στην προετοιμασία και διοργάνωση του φεστιβάλ τόσο με τις ιδέες τους όσο και με την πρακτική συνεισφορά τους . Τις ομάδες από τα Χανιά όσο και απ' όλη την υπόλοιπη Ελλάδα που βρέθηκαν στο Φεστιβάλ με τα περίπτερά τους και δημιούργησαν αυτό το πολύχρωμο, όμορφο «χωριό». Περισσότερο όμως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους και υποστηρικτές του Στεκιού που είτε οικονομικά είτε με την εθελοντική εργασία τους (μικρή ή μεγάλη)  έφεραν σε πέρας την προετοιμασία , το στήσιμο(και το ξεστήσιμο) καθώς και όλες τις διαδικασίες του Φεστιβάλ.

Απ΄ όλη  την διαδικασία του Φεστιβάλ όλοι μας βγήκαμε πιο χαρούμενοι , πιο ώριμοι, πιο αποφασιστικοί. Υποσχόμαστε ότι, όπως κάναμε μέχρι τώρα, θα συνεχίσουμε όσα εδώ και καιρό έχουμε αρχίσει και θα  αρχίσουμε όσα θα χρειαστεί για καιρό να συνεχιστούν. Κι επειδή η δράση του Στεκιού συνεχίζεται όλο το χρόνο καλούμε κάθε 'Έλληνα ή Μετανάστη που πιστεύει στην δύναμη της αλληλεγγύης και της δημιουργίας να συμμετάσχει ως δημιουργός ή υποστηρικτής στις δράσεις του στεκιού από εδώ και πέρα. Έτσι ώστε να φτάσουμε στο 4ο φεστιβάλ μετά από μια χρονιά πλούσιας κοινωνικής –μαζικής –δημιουργικής- αντιρατσιστικής δράσης .


Για να σπάσουμε τα σύνορα που μας διασχίζουν

Ας αντισταθούμε δημιουργώντας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Χατζημιχάλλη Νταλλιάνη 5, 73100

Τηλ.:28210-59772

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr