Δελτίο Τύπου - Σάμος 28-8-2012

Σάμος 28 Αυγούστου 2012

Μετά από πληροφορία που είχε η Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ,σχετικά με τα νέα κύματα προσφύγων στο νησί της Σάμου, μέλη της  πραγματοποίησαν σήμερα 28/8/2012 επίσκεψη τόσο στο Λιμεναρχείο όσο και στην Αστυνομία.Αναλυτικά:

Κατά την επίσκεψη μας στο Λιμεναρχείο συναντήσαμε τον κ. Υπολιμενάρχη .Το λιμενικό το Σάββατο 25 Αυγούστου εντόπισε μέσα σε βάρκα και συνέλαβε  4 0 άτομα. Επειδή τα κρατητήρια  του αστυνομικού τμήματος ήταν είδη γεμάτα και το πρώην κέντρο κράτησης κατεστραμμένο,μετά από έρευνα του λιμενικού οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται πάνω από το λιμενικό ταμείο.Αναμεσά τους είναι 8 γυναίκες και 6 παιδιά . Προέρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και δεν έχουν μιλήσει ακόμα με δικηγόρο.

Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

lerosΠολλές δεκάδες πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία αλλά και από άλλες χώρες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, διωγμένοι από την πείνα, την εξαθλίωση και τις πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται στις χώρες τους «ξεβράστηκαν» κατά τους συνήθεις τρόπους τις προηγούμενες ημέρες στα παράλια της Σάμου.

Οι πρόσφυγες αυτοί από το Σάββατο 25/8 κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στο Λιμενικό Ταμείο και στα Αστυνομικά τμήματα του νησιού. Χωρίς ούτε τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και υποστήριξη, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους για να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, με άθλιες συνθήκες υγιεινής. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός σπεύδει με υποκριτικές δηλώσεις να «κουκουλώσει» το θέμα, ενώ προωθείται η απέλαση των ανθρώπων αυτών.

Καταγγέλλουμε αυτή τη βαρβαρότητα που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή της πολιτικής που εξοντώνει το λαό της χώρας, της πολιτικής που ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας.

Περισσότερα...

Ανακοίνωση ...

Ανακοίνωση της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες Σάμου

Σάμος 20/9/2010

 

«Συνοπτικές διαδικασίες» έχουν αποφασίσει να ακολουθούν πλέον οι αρμόδιες αρχές, σχετικά με τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα. Τραγικό παράδειγμα αποτελούν οι 8 πρόσφυγες–μετανάστες - οι πέντε εξ αυτών Ιρανοί - οι οποίοι  κρατούνται 40 μέρες στα κρατητήρια της αστυνομικής δ/νσης Σάμου, περιμένοντας (τι άλλο;) τις… διαδικασίες για την  απέλασή τους. Γιατί, βεβαίως οτιδήποτε άλλο, νόμιμο, που αφορά στα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, έχει μπει στο χρονοντούλαπο τις ιστορίας. Κρατούνται, λοιπόν, σε συνθήκες απαράδεκτες ,χωρίς προαυλισμό ,  μαζί με άλλους κρατούμενους σε μικρό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το "πρότυπο" κέντρο κράτησης Σάμου, με τους 9-10 εργαζόμενους και τις τόσες εγκαταστάσεις, παραμένει κλειστό (άραγε η χρηματοδότηση του παραμένει ανοιχτή προς τον επίσημο διαχειριστή του, τη Νομαρχία;). Η απόφαση   να κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα, είτε προέρχεται από τη Νομαρχία, είτε προέρχεται από κεντρικά είναι καταδικαστέα και αντίθετη σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, γραμμένα σε διεθνείς συμβάσεις από αυτούς που κατάφορα κιόλας τα καταπατούν.

Η επίσκεψη μελών της Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, στα κρατητήρια του Α.Τ. Βαθέως δε επετράπη από την αστυνομία.

H Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. γνωρίζει την κατάσταση. Τι θέση παίρνει γι’ αυτό;

2o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Σάμου

n122810667754843_34322o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Σάμου

κτίριο Προβατάρη λιμάνι Καρλόβασι

12 & 13 Ιούνη 2010

 

 

 

 

Περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ

Μέλη της Κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα -αλληλεγγύη στους πρόσφυγες Σάμου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17-4-2010 συνομίλησαν με τους απεργούς πείνας στο Κέντρο Κράτησης Σάμου και μας ενημερώνουν για την λήξη της απεργίας των προσφύγων και τις τακτικές που ακολουθεί η αστυνομία και η frontex το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα...

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr