ΣΑΜΟΣ-ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ (UNHCR)

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2007

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη της στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων Σάμου, η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) εξέδωσε ένα δελτίο τύπου καταπέλτη για τις συνθήκες κράτησης που «προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας», με το οποίο ζητά το "ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ".

Εμείς ας συμπληρώσουμε ότι στο χώρο αυτό κρατούνταν μέχρι χθες ανήλικα ασυνόδευτα κορίτσια και  μία έγκυος ενώ εξακολουθούν να κρατούνται εκεί γυναίκες με παιδιά και η μητέρα του μικρού που πνίγηκε στις 23/9, προσπαθώντας να μπει στην Ευρώπη.  Η σωρός του παιδιού παραμένει άταφη στο νοσοκομείο της Σάμου καθώς ο Δήμος αρνείται να  προβεί στην ταφή του. Λαθραίοι και στο θάνατο λοιπόν.

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

Ακολουθεί το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ:

40/07

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2007

  • ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

  • ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΖΗΤΑ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ

ΣΑΜΟΣ - «Οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο διοικητικής κράτησης αλλοδαπών στη Σάμο, προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, από πλευράς διαβίωσης, υγιεινής και κτιριακού εξοπλισμού, εκθέτουν την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.).

Με αφορμή τη νέα της επίσκεψη στη Σάμο – στo πλαίσιο των αποστολών της στα σημεία εισόδου της ελληνικής επικράτειας - η Υ.Α. καλεί και πάλι την Πολιτεία, και ιδιαίτερα το ενιαίο πια Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για το άμεσο κλείσιμο του κέντρου. Παράλληλα, ζητά να διατεθούν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση τα αναγκαία κονδύλια για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στελέχωσης του νέου κέντρου κράτησης, καθώς και για τον απαραίτητο εξοπλισμό του, ώστε η έναρξη της λειτουργίας του να σημάνει μια ουσιαστική πρόοδο στις συνθήκες κράτησης.

Στο μεταξύ, και δεδομένης της αφόρητης κατάστασης συνωστισμού  391 ανθρώπων στο υπάρχον κέντρο, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες με μωρά παιδιά - τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι για 120 άτομα -, η Υ.Α. καλεί το αρμόδιο Υπουργείο και την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου.

Το κλιμάκιο της Υ.Α. επισήμανε επίσης ειδικότερα προβλήματα που αφορούν τους πρόσφυγες και το δικαίωμα στο άσυλο. «Για να μπορέσει να ζητήσει άσυλο ο κυνηγημένος συνάνθρωπός μας, που έφυγε από τη χώρα του για να αποφύγει διώξεις εξαιτίας των ιδεών του, της καταγωγής του ή της θρησκείας του, πρέπει να έχει απέναντί του ανθρώπους προετοιμασμένους και διατεθειμένους να τον ακούσουν, πριν τον οδηγήσουν στα κρατητήρια ή στην απέλαση», τόνισε ο κ. Τσαρμπόπουλος. Το ίδιο ισχύει και για όσους αναγκάζονται να ξεριζωθούν λόγω της ανεξέλεγκτης βίας και των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η περίπτωση των 2,2 εκατομμυρίων Ιρακινών που έφυγαν από τη χώρα τους. Για όλους αυτούς, η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και η ελληνική νομοθεσία, προβλέπουν το δικαίωμα στο άσυλο και απαγορεύουν ρητά την απέλαση ή επαναπροώθηση που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου γνώρισαν τη φετινή χρονιά κατακόρυφη αύξηση στις αφίξεις των μεταναστευτικών ρευμάτων, μεταξύ των οποίων και άτομα που ενδέχεται να εμπίπτουν στον ορισμό του πρόσφυγα.  Μόνο στη Σάμο, συνελήφθησαν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2007, 3.549 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί, ενώ για όλο το 2006 ο αριθμός ήταν 1.580 άτομα. Αύξηση σημείωσαν επίσης τα τραγικά περιστατικά θανάτων στις ελληνικές θάλασσες: από τους 9 πνιγμούς και 10 αγνοούμενους του 2006, έχουμε σήμερα (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2007) 44 νεκρούς και 54 αγνοούμενους, με τη θαλάσσια περιοχή της Σάμου να έχει τον τραγικότερο απολογισμό - 36 νεκροί και 34 αγνοούμενοι.

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα βεβαρημένο τοπίο, καλούνται οι επιφορτισμένες με τη φύλαξη των συνόρων και την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης αρχές (στην περίπτωση των Ελληνικών νησιών, το Λιμενικό και η Αστυνομία), να καταβάλουν όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, ώστε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου τα άτομα εκείνα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Πράγμα που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, όταν οι πρόσφυγες ακολουθούν τους ίδιους δρόμους και μεθόδους εισόδου στην ελληνική επικράτεια, με τους λοιπούς μετανάστες.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι υποδομές υποδοχής των παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών, που θα επιτρέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, καθώς και άλλων ευάλωτων ομάδων που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης μεταχείρισης, όπως είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι ασθενείς, τα θύματα βασανιστηρίων ή οι υπερήλικες. Μια τέτοια υποδομή υποδοχής προϋποθέτει να γίνεται ενημέρωση στους αλλοδαπούς για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ειδικότερα για το δικαίωμα στο άσυλο, στη γλώσσα τους και με τη βοήθεια διερμηνέων, να τους παρέχεται η κατάλληλη νομική συνδρομή, καθώς επίσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ενδεχομένως ψυχολογική υποστήριξη.

Η Υ.Α. έχει διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις σε όλα τα σημεία εισόδου, όσον αφορά στα ζητήματα ενημέρωσης, διερμηνείας και νομικής συνδρομής των αλλοδαπών, που αποτελούν προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος στο άσυλο. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση με τους διερμηνείς, αφού ούτε επαρκούν σε αριθμό αλλά ούτε και καλύπτουν όλες τις βασικές γλώσσες των ατόμων που ενδεχομένως έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Η Υ.Α. ελπίζει η κατάσταση να βελτιωθεί με τη δημιουργία του ειδικού φυλλαδίου για το δικαίωμα και τη διαδικασία του ασύλου – που ετοιμάστηκε και με δική της συνδρομή - σε έξι ξένες γλώσσες, και στάλθηκε από το Υπουργείο (πρώην) Δημόσιας Τάξης σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, για διανομή στους νεοαφιχθέντες αλλοδαπούς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση της Σάμου (αλλά, τελευταία, και της Μυτιλήνης) έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όσον αφορά στην ενημέρωση και τη νομική συνδρομή των μεταναστών και προσφύγων, κι αυτό χάρη στις προσπάθειες της Νομαρχίας (με την οποία συνεργάζεται η Υ.Α., στο πλαίσιο ενός προγράμματος EQUAL χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε.) και στη δραστηριοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Η «Πλατφόρμα Διαλόγου» που λειτουργεί για την υποδοχή και αντιμετώπιση των αναγκών των αλλοδαπών, αποτελεί «καλή πρακτική» που πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα σημεία εισόδου.

Τέλος, για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών, που θα κατοχυρώνουν και τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο, η Υ.Α. συνεργάστηκε με τις Νομαρχίες Σάμου, Χίου και Λέσβου, καθώς και με τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, στην επεξεργασία ενός ειδικού Προγράμματος Υποδοχής και Διαχείρισης των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων. Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε ήδη από τη Νομαρχία Σάμου (η οποία θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος) στην Ε.Ε. για χρηματοδότηση. Με την ευκαιρία αυτή, η Υ.Α. θέλει να συγχαρεί το Νομάρχη Σάμου για τη στήριξη και προώθηση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.

«Όσο δεν αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους τα φαινόμενα που γεννούν στρατιές ξεριζωμένων ανθρώπων, όσο η άνιση κατανομή του παγκόσμιου πλούτου και οι ένοπλες συγκρούσεις γονατίζουν τις φτωχές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, κανένα αποτρεπτικό μέτρο, κανένα τείχος, δεν είναι ικανό να ανακόψει τους ξέφρενους ρυθμούς της παγκόσμιας μετανάστευσης», κατέληξε ο κ. Τσαρμπόπουλος.  Είναι ηθικό χρέος κάθε δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά και νομική υποχρέωση κάθε Κράτους που έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, να εξασφαλίζει συνθήκες υποδοχής που να επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, την απρόσκοπτη άσκηση του δικαιώματος στο άσυλο.

ΤΕΛΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα:            www.unhcr.org  (Αγγλικά)

www.unhcr.gr (Ελληνικά)

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr