Η ΣΑΜΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ S.O.S

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2007

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σάμος, 3 Οκτωβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε Δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χτες, Τρίτη 2 Οκτωβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, μετά από επίσκεψη κλιμακίου της στο κέντρο Κράτησης Σάμου τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, ζητά:

  • ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

  • ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ

«Οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο διοικητικής κράτησης αλλοδαπών στη Σάμο, προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, από πλευράς διαβίωσης, υγιεινής και κτιριακού εξοπλισμού, εκθέτουν την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.).

Παρολ’ αυτά και παρά τις κινήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε τοπικό, πανελλαδικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο για τις άθλιες συνθήκες του Κέντρου Κράτησης Σάμου, αυτές εξακολουθούν να παραμένουν απάνθρωπες. Αυτή τη στιγμή στο χώρο κρατούνται 391 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες με μωρά παιδιά - τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι για 120 άτομα.

Επειδή, λοιπόν, μιλάμε για ανθρώπινες υπάρξεις και ανθρώπινα δικαιώματα, ζητάμε από κάθε αρμόδια Αρχή και πολιτική ηγεσία το άμεσο κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης Σάμου και την επίσπευση όλων των ενεργειών για τη λειτουργία του νέου Κέντρου Κράτησης.

Ενδεικτικό του παραλογισμού της κατάστασης που επικρατεί και της αδιαφορίας τοπικών αρχών, είναι πως, για μία βδομάδα, παρέμενε στο Νοσοκομείο Σάμου ,άθαφτο, ένα παιδί, που βρέθηκε  πνιγμένο στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου. Οι δήμοι Βαθέως και Πυθαγορείου αρνούνταν την ενταφίαση του ανηλίκου, ισχυριζόμενοι την έλλειψη χώρου. Μόνο μετά από παρέμβαση της Εισαγγελίας Σάμου, ο δήμος Βαθέως δέχτηκε σήμερα να ταφεί ο αλλοδαπός ανήλικας!

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr