ΣΑΜΟΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ 2 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝOYΣ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 14 Απριλίου 2007

Η Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες Σάμου εξέδωσε δελτίο τύπου για την στήριξη δύο πολιτικών προαφύγων από την Τουρκία, που έχουν υποστεί σοβαρές διώξεις στη χώρα τους και κρατούνται στη Σάμο από τις 18/2/2007 παρά το γεγονός ότι έχουν αιτηθεί άσυλο.

ΣΑΜΟΣ - 13/4/2007

Aπό τις 18/02/2007 κρατούνται στα κρατητήρια της αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου προς απέλαση δύο πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία (αρμένικης και κουρδικής καταγωγής), οι οποίοι έχουν ζητήσει από τo ελληνικό κράτος άσυλο.

Οι δύο αυτοί πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι είναι γνωστοί σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και Ελλάδα, έχουν υποστεί σοβαρές διώξεις στην χώρα τους λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεών . Σύμφωνα με το ιστορικό τους αλλά και σχετική ενημέρωση που είχαμε από άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δύο είναι θύματα βασανιστηρίων στη Τουρκία .Ο ένας από αυτούς έχει λάβει μέρος στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου που έγινε στην Τουρκία από πολιτικούς κρατουμένους , οι οποίοι εναντιώθηκαν κατά των λευκών κελιών. Αποφυλακίστηκε προσωρινά από τα λευκά κελιά λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, που έθεταν τη ζωή του σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα πάσχει από το σύνδρομο WERNICKE- KORSAKOFF και υποφέρει μέχρι σήμερα από σοβαρά σωματικά και ψυχιατρικά προβλήματα .Η υπόθεση του άλλου έχει εκδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , το οποίο και έχει καταδικάσει την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των ΅Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ! (δικαίωμα στη δίκαιη δίκη).

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πολιτικοί πρόσφυγες ζήτησαν αμέσως άσυλo από τις ελληνικές αρχές , έχει εκδοθεί εις βάρος τους απόφαση απέλασης ,κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενευης του 1951 αλλά και του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ και του άρθρου 3 της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και συνεχίζουν να κρατούνται για 54 ημέρες στα κρατητήρια της ΑΔ Σάμου στερούμενοι των βασικών τους δικαιωμάτων .Καταδικάστηκαν αν και είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο και από το τριμελές πλημμελειοδικείο Σαμου σαν παράνομα εισερχόμενοι κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης. Σημειώνουμε ότι η κράτηση αυτών των δύο ευάλωτων περιπτώσεων (θυμάτων βασανιστηρίων, ιατρικά προβλήματα) πολιτικών προσφύγων παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα, τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, το ΠΔ 61/99, το Ν. 3386/2005. Επιλέον σύμφωνα με την ευρωπαική και ελληνική νομοθεσία τα θύματα βασανιστηρίων και άλλων μορφών βίας όχι μόνο δεν πρέπει να κρατούνται αλλά το ελληνικό κράτος οφείλει να τους παρέχει ειδική μέριμνα και περίθαλψη.

Διαμαρτυρόμαστε για την μη νόμιμη τακτική της ελληνικής αστυνομίας να εκδίδει αποφάσεις απέλασης και κράτησης εις βάρος προσώπων που ζητούν άσυλο.

Ζητάμε να αφεθούν αμέσως οι δύο πολιτικοί πρόσφυγες ελεύθεροι και να τους παρασχεθεί η κατάλληλη μέριμνα και φροντίδα.

Ζητάμε να τους χορηγηθεί άσυλο.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΑΜΟΥ

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr