Κέντρο Κράτησης στη Μυτιλήνη

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005
Η ιστορία των κέντρων κράτησης στα νησία δεν πάει πολλά χρόνια πίσω, μόνο το κέντρο της Μυτιλήνης έχει 3-4 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει αλλάξει πολλές φορές κτήριο.
Το σημερινό κέντρο βρίσκεται στην Παγανή λίγα χιλιόμετρα έξω από Μυτιλήνη. Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτού είναι η ακαταλληλότητα του κτηρίου. Το κτήριο είναι ουσιαστικά αποθήκες εμπορευμάτων και επιλέχθηκε με βάση τα παρακάτω:
1.κανείς ιδιώτης δε νοίκιαζε το κτήριο του στη νομαρχία για αυτό το σκοπό,
2.έπρεπε να είναι μακρυά από κατοικημένη περιοχή γιατί την προηγούμενη φορά που στεγαζόταν στις φυλακές διαμαρτυρήθηκαν οι περίοικοι.
Το κτήριο λοιπόν έχει 5-6 τεράστιους ψηλοτάβανους χώρους όπου έχουν παραταχθεί στη σειρά κραβάτια. Η νομαρχία έχει φτιάξει σε κάθε χώρο και από μια τουαλέτα.
Στα 3 χρόνια που λειτουργεί το κέντρο φέτος το χειμώνα έχει φτάσει το μέγιστο αριθμό μεταναστών, τα 750 ΄΄ατομα. Αυτό σημαίνει ότι φέτος υπήρχαν "θάλαμοι" με 150 και 200 άτομα. Εννοείται ότι αναρίθμητοι καβγάδες έχουν γίνει για αυτήν τη μία και μοναδική τουαλέτα (υπήρχαν και στον προαύλιο χώρο κάποιες ανοιχτές τουαλέτες αλλά βρισκόταν σε τόσο αθλία κατάσταση που ούτε σκύλος δεν θα κατούραγε εκεί, βρωμούσαν από μίλια μακρυά).
Στη συνέχεια η νομαρχία έφτιαξε και άλλες αλλά ο αριθμός ήδη ήταν πιο μικρός. Επίσης όλο το χειμώνα η παροχή νερού ήταν μικρή ώστε να μην καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες. Αργότερα έγινε μεγαλύτερη αλλά τα άτομα ήδη είχαν λιγοστέψει. Οι πόρτες των θαλάμων είναι αυτές οι συνηθισμένες με σίδερο και τζάμι μόνο που τζάμια δεν υπήρχαν οπότε όλο το χειμώνα τον βγάλανε με κουβέρτες να σκεπάζουν τα παράθυρα ώστε να μην μπαίνει κρύο (τα τζάμια έσπασαν σε κάποιο καβγά μεταξύ τους αλλά ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν). Ο χειμώνας βαρύς ιδιαίτερα αν η μόνη θέρμανση σε αυτούς τους τεράστιους χώρους ήταν λίγες σόμπες αλογόνου. Τέλος ο προαύλιος χώρος τριγύρω από το κέντρο και τα συρματοπλέγματα.
Πέρα από την ακαταλληλότητα του κτηρίου πολλά προβλήματα δημιουργεί η δομή και λειτουργία του κέντρου. Αν και ξεκίνησε διαφορετικά με μεγαλύτερες ελευθερίες στους μετανάστες κατέληξε να είναι χειρότερο κι από φυλακή (αν σκεφτούμε ότι ούτε ξεχωριστά κελιά υπάρχουν ούτε τραπεζαρίες κ.α όπως σε μια φυλακή). Όλη τη μέρα οι μετανάστες την περνούσαν στα δωμάτια τους κλειδωμένοι, χωρίς να έχουν κάτι να κάνουν και 1 ώρα την ημέρα έβγαιναν στο προαύλιο (κι αυτό όχι πάντοτε π.χ. αν έβρεχε ή ήταν τιμωρημένος όλος ο θάλαμος για κάποια απόδραση).
Σε μερικά δωμάτια υπήρχαν τηλεοράσεις ή ραδιόφωνο, αλλά σε γενικές γραμμές αναγκάζονταν όλη μέρα να ξαπλώνουν ή να κοιμούνται. Βέβαια υπήρχαν και οι ευνοημένοι, αυτοί που αναλάμβαναν το ρόλο του αρχηγού (1-2) ήταν όλη μέρα έξω και ξεκούραζαν την αστυνομία, αναλάμβαναν να ανοίγουν τις πόρτες, να μεταβιβάζουν τα αιτήματα και να βοηθάν στη διανομή του φαγητού. Αν το άτομο που έκανε αυτή τη δουλειά ήταν φιλότιμο έχει καλώς, αλλιώς φερόταν άδικα αφού αυτός και οι κολλητοί του θα είχαν τα ειδικά προνόμια να είναι έξω όλη μέρα, να επισκέπτονται τον θάλαμο των γυναικών για κουβέντα, να παίρνουν περισσότερα ρούχα κλπ. Υπάρχουν βέβαια και οι διερμηνείς αρχηγοί που είναι περισσότεροι και τουλάχιστον είχαν λίγα παραπάνω προνόμια με την έννοια ότι κάνανε και μια βόλτα μέχρι το νοσοκομείο για συνοδεία κάποιου αρρώστου.
Αυτός ο τρόπος λειτουργίας έχει βρεθεί γιατί η δουλειά της αστυνομίας "είναι μόνο η φύλαξη". Γενικά η νομαρχία έχει αναλάβει το οικονόμικό κομμάτι (κτήριο, διατροφή κλπ) και η αστυνομία την φύλαξη. Και οι δυο νίπτουν τας χείρας σχετικά με άλλες βασικές ανάγκες των μεταναστών όπως η ενημέρωση σε σχέση με το καθεστώς νομιμότητας κ.α. Οι περισσότεροι αστυνομικοί που είναι στο κέντρο είναι αρνητικά διατεθειμένοι απέναντι στους μετανάστες, τους αποφεύγουν όσο μπορούν, πολλοί δεν μιλάνε αγγλικά και γενικά ενδιαφέρονται να τελειώσουν την βάρδια τους με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο και φασαρίες.
Υπάρχουν βέβαια και μερικοί που είναι καλοί, άτομα συμπονετικά που προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν (δίνοντας π.χ. κάποιο φάρμακο), μιλούν και φέρονται φιλικά στους μετανάστες και οι μόνοι που δεν φοβούνται να μιλήσουν ακόμη και οργισμένα για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Μετά άλλοι που μπαίνουν στο κέντρο είναι οι γιατροί που κι με αυτούς έχει βελτιωθεί η κατάσταση αφού έρχονται πλέον πιο συχνά (3 φορές την εβδομάδα) αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα αφού όσα δεν υπάρχουν στο ιατρείο πρέπει να αγοραστούν απο έξω.
Σε αυτό το κομμάτι βοηθά μια εθελόντρια όπως και στο κομμάτι της ενημέρωσης ή της διαδικασίας ασύλου αλλά όταν 750 άτομα κρέμονται μια εθελόντρια μπορούμε να πούμε ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Επιγραμματικά αυτή είναι η κατάσταση του κέντρου με όλα τα επακόλουθα που μπορεί να έχει μια τέτοια κράτηση σε άτομα ήδη ταλαιπωρημένα και σωματικά και ψυχολογικά.

Αν λοιπόν κατά την επίσημη ορολογία αυτό το ονομάζουν Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας ή Υποδοχής εγώ δεν θα αρκεστώ στο να το πω απλά κέντρο κράτησης αλλά "μαντρί" για πρόσφυγες και μετανάστες.

ΛΑΘΡΑ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2005
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr