ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΠΟ 5 ΜΚ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2007

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μυτιλήνη 6 Οκτωβρίου 2007

Μετά τη συνάντηση μελών του PROASYL, της Ομάδας Δικηγόρων Αθηνών για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, της «ΠΡΟΣ ΦΥΓΗ»–πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Μυτιλήνης, της Κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες Σάμου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου, και επίσκεψη στο κέντρο κράτησης στην «Παγανή» Μυτιλήνης διαπιστώσαμε ότι :

1).Οι υπάρχουσες υποδομές δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες ούτε πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής για τους κρατούμενους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι εδώ και εβδομάδες υπάρχει διαρροή σε σωλήνες με αποτέλεσμα να λιμνάζουν νερά δίπλα μέσα στους κοιτώνες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επιδημίες και απειλή της δημόσιας υγείας.

2).Μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το θέμα του προαυλισμού των προσφύγων και της πρόσβασης σε τηλεφωνική επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι 200 με 300 άτομα παραμένουν κλειδωμένα σε ένα ενιαίο χώρο όλη την ημέρα περιμένοντας, στην καλύτερη περίπτωση, να βγουν για μισή ώρα κάθε 3 με 4 μέρες δημιουργώντας έντονα πιεστικές καταστάσεις σε σχέση με την ψυχική υγεία των προσφύγων-κρατουμένων. 3).Ανάμεσα στους κρατούμενους υπάρχουν ευάλωτες περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης σύμφωνα με το νόμο :

Ένας ιρακινός θύμα επίθεσης στο Ιράκ, σχεδόν ανάπηρος, με ορατά ακόμη τα σοβαρά τραύματα του από τα εγκαύματα και σοβαρή λοίμωξη στα νεφρά, που  η παραμονή του στις συνθήκες του κέντρου απειλεί άμεσα τη ζωή του.

Ένας ασθενής με επιληψία, ένας ασθενής με διαβήτη, μία έγκυος γυναίκα 8 μηνών, 14 μικρά παιδιά (ηλικίας έως 5 ετών) και  μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η κράτηση των ανωτέρω δεν είναι μόνον παράνομη (αρ. 5παρ. 5 Συντάγματος, αρ. 10  ΔΣΑΠΔ, αρ. 3 ΕΣΔΑ, , Διεθνής Σύμβαση για τα δικ/τα του παιδιού)  αλλά θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.

Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ τους και την παροχή της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

«PROASYL»

Ομάδα Δικηγόρων Αθηνών για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών

«ΠΡΟΣ  ΦΥΓΗ» – πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Μυτιλήνης

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

Κίνηση για τα ανθρωπινα δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες Σάμου

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr