ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008

Σε κατανάλωση μολυσμένου νερού από  σκουριασμένους και παμπάλαιους σωλήνες οφείλεται η δηλητηρίαση εκατοντάδων κρατουμένων στο κέντρο κράτησης προσφύγων στην Παγανή Λέσβου, σύμφωνα με άρθρο του Reuters.

Διαβάστε σχετικά Ομαδική δηλητηρίαση προσφύγων στη Μυτιλήνη

Παγανή θεατρικός ανθρωπισμός ένεκα ξένων επισκεπτών

(Απόδοση στα ελληνικά από το Lathra.gr)

Εκατοντάδες μετανάστες  δηλητηριάστηκαν σε  Κέντρο Κράτησης στην Ελλάδα

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008, 15:13

ΑΘΗΝΑ, 15 Οκτωβρίου (Reuters)

Εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες που είναι κρατούμενοι σε κέντρο κράτησης στο ελληνικό νησί Λέσβος, δηλητηριάστηκαν  από  κατανάλωση μολυσμένου νερού από  σκουριασμένους και παμπάλαιους σωλήνες, ανέφερε  η Αστυνομία την Τετάρτη.

Η αστυνομία είπε επίσης ότι το προσωπικό του νοσοκομείου έσπευσε να παρέχει επείγουσα θεραπεία μετά το γεγονός  στο κέντρο κράτησης,  την κατάσταση του οποίου  τα μέλη της ΜΚΟ Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) χαρακτήρισαν  τον Ιούλιο ως υπάρχουσα «ανθρωπιστική κρίση».

" Σχεδόν όλοι οι μετανάστες στο κέντρο κράτησης έχουν δηλητηριαστεί, " ανέφερε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματικός που αρνήθηκε να αναφερθεί το όνομα του.

" Είναι σε κακή κατάσταση  αλλά δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο δεδομένου ότι είναι πάρα πολλοί και σε άσχημη  κατάσταση "  είπε ο εν λόγω  ανώτερος αξιωματικός.

Περίπου 600 μετανάστες, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η  Σομαλία και το Αφγανιστάν, τέθηκαν υπό κράτηση στο  νησί του ανατολικού Αιγαίου. Ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας ανέφερε ότι οι υδροσωλήνες στο κέντρο ήταν παλαιοί και οι τουαλέτες δεν λειτουργούσαν κατάλληλα.

Η Ελλάδα έχει επικριθεί διεθνώς για τις κακές συνθήκες στα έξι κέντρα κράτησης της χώρας και την σκληρή μεταχείριση των μεταναστών  που φθάνουν στην Ελλάδα χωρίς έγγραφα ταυτότητας, για να ζητήσουν  άσυλο από χώρες όπου γίνεται πόλεμος όπως το Αφγανιστάν.

Τον περασμένο μήνα Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα  τερμάτισαν ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης στο κέντρο κράτησης της Λέσβου, αναφέροντας ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας  δεν παρείχε καμία υποστήριξη στις  προσπάθειές της Οργάνωσης  να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης εκεί.

" Ελπίζουμε ότι αυτό θα ωθήσει τελικά την κυβέρνηση στη λήψη κάποιων μέτρων " είπε ο Νώντας Πάσχος, εκπρόσωπος των ΓΧΣ στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, με  11 εκατομμύρια κατοίκους και ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα  στη ευρωζώνη, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια πλημμυρίδα από  μετανάστες που κατακλύζουν την μεγάλη ακτογραμμή της και τα σύνορά της με την Τουρκία.

Η αστυνομία κατέγραψε 112.000 παράνομους μετανάστες πέρυσι, έναντι των 40.000 που είχαν καταγραφεί το 2005.

Οι ηγέτες της ΕΕ επρόκειτο να εγκρίνουν ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο σε μια σύνοδο κορυφής αυτή η εβδομάδα, που στοχεύει στην σκλήρυνση των συνοριακών ελέγχων και τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών. (Ρεπορτάζ  Renee Maltezou και το Ντάνιελ Flynn,  Έκδοση από τον Jon Boyle)

© Reuters 2008. Διατηρούνται όλα τα πνευματικά δικαιώματα.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr