ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008

Η ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών (Αθήνα) προχώρησαν σήμερα 14 Οκτωβρίου σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Με την ενέργεια τους αυτή οι δικηγόροι της ομάδας επεδίωξαν την καταγραφή του συναισθήματος  αποκλεισμού που επιφυλάσσει η ΕΕ στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο της ομάδας.

Η Ευρώπη οχυρώνεται.Μέσα στο έτος που διανύουμε οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν (με τη μορφή της Οδηγίας 391/2005) μια σειρά από ακόμα πιο περιοριστικές ρυθμίσεις σε σχέση με τους υπηκόους τρίτων (σε σχέση με την ΕΕ) χωρών, δηλαδή τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 
Με την οδηγία της ντροπής, όπως εύστοχα έχει χαρακτηρισθεί, ενοχοποιείται ο ίδιος ο ξεριζωμένος για τον ξεριζωμό του.Η αναγκαστική μετανάστευση δεν είναι σύμπτωση ατομικών επιλογών. Είναι φαινόμενο που ακολουθεί τον πόλεμο, την οικονομική αφαίμαξη χωρών, την υπόθαλψη αυταρχικών καθεστώτων, στην ύπαρξη των οποίων έχουν συμπράξει με ποικίλους τρόπους και τα ίδια κράτη – μέλη της ΕΕ.
Η Οδηγία εισάγει κοινό πλαίσιο αυταρχικής διαχείρισης της μετανάστευσης προβλέποντας ενιαία διαδικασία απέλασης, επέκταση του ανώτατου χρόνου διοικητικής κράτησης – από τους 3 μήνες που ήταν στην Ελλάδα – στους 18 μήνες, δυνατότητα κράτησης ακόμη και για ανήλικους, πενταετή απαγόρευση επανεισόδου στην ΕΕ σε περίπτωση απέλασης, με δυνατότητα απεριόριστης παράτασης υπό προϋποθέσεις, δυνατότητα απέλασης σε τρίτες χώρες διάφορες από τη χώρα καταγωγής του «υπό απέλαση» μετανάστη. Τη στιγμή που μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν υπάρχουν κοινά κριτήρια για το πότε η παραμονή υπηκόων τρίτων χωρών θεωρείται νόμιμη, τη στιγμή που δεν εκδηλώνεται καμιά πρόθεση για τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα του νομικού καθεστώτος των μεταναστών «με χαρτιά» και για αυτό ακόμα το καθεστώς της 2ης γενιάς μεταναστών, θεσπίζονται με την πρόταση Οδηγίας 391/2005 κοινοί κανόνες και διαδικασίες για την απέλαση των «μεταναστών χωρίς χαρτιά».
Η Ελλάδα, κάνοντας πολλά βήματα πίσω από το εθνικό της Σύνταγμα, καλείται, εφαρμόζοντας την οδηγία, να επιβάλει τη στέρηση ελευθερίας, με σκοπό την απέλασή, μέχρι και 18 μήνες για  «μετανάστες χωρίς χαρτιά», την ώρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ως εύλογο χρόνο κράτησης, με σκοπό την απέλαση, τις 7 μέρες (Saadi v. UK, Grand Chamber).  Στην πράξη, η απέλαση είτε είναι εφικτή και πραγματοποιείται άμεσα είτε είναι ανέφικτη. Μια τόσο παρατεταμένη κράτηση παύει πλέον να εξυπηρετεί τους διαδικαστικούς σκοπούς της απέλασης και αποβλέπει ξεκάθαρα στον ποινικό κολασμό του κρατουμένου. Αυτή η έμμεση ποινικοποίηση μιας διοικητικής παράβασης, της έλλειψης δηλαδή νομιμοποιητικών εγγράφων, με την επιβολή ποινής χωρίς να υπάρχει αδίκημα, προσκρούει σε βασικές αρχές του ποινικού δικαίου και έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις επιταγές που ενσωματώνει ένα κράτος δικαίου. Η παράκαμψη των αρχών του κράτους δικαίου συνεχίζεται τη στιγμή που ο κολασμός επιβάλλεται όχι από δικαστήρια, αλλά από διοικητική αρχή, δηλαδή στην πράξη από την αστυνομία.Το μέτρο της κράτησης θα εφαρμόζεται ανεξαιρέτως, ακόμη και σε πρόσφυγες, πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και σε ευάλωτες περιπτώσεις (ανήλικους, έγκυες, ανάπηρους, θύματα βίας και βασανιστηρίων, θύματα εμπορίας ανθρώπων).
Παράλληλα, προβλέπει τη δυνατότητα απέλασης σε τρίτη «ασφαλή» χώρα, σε περίπτωση που είναι ανέφικτη η απέλαση στη χώρα καταγωγής, δηλαδή παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη – μέλη να απελαύνουν κατά τεκμήριο πρόσφυγες σε εδάφη τρίτων χωρών αν είναι ανέφικτη η απέλαση στην χώρα τους λόγω πολέμου κτλ. Έτσι, την ώρα που ακόμη και η Ελλάδα έχει θεωρηθεί μη ασφαλής χώρα από κράτη – μέλη της ΕΕ, εφευρίσκεται τώρα η δυνατότητα ύπαρξης ασφαλούς χώρας εκτός ΕΕ. Η Ευρώπη μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες σαν αντικείμενα για να υπηρετήσει τη λογική της Ευρώπης – φρουρίου. Κάθε απόφαση απέλασης θα συνοδεύεται από απαγόρευση επανεισόδου στην ΕΕ μέχρι πέντε χρόνια, με δυνατότητα απεριόριστης παράτασης, τιμωρώντας διπλά με αυτό τον τρόπο, τους «μετανάστες χωρίς χαρτιά» και εξωθώντας στην παρανομία ακόμη και ανθρώπους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με την Ευρώπη, αλλά κάποια στιγμή μένουν χωρίς χαρτιά.
Η αυταρχική διοικητική πρακτική που ήδη επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αποκτά με την Οδηγία 391/2005  για την «παράνομη μετανάστευση» νομικό μανδύα, καταγράφοντας την αυταρχική τροπή της ΕΕ: η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων υλοποιείται πρώτα απέναντι σε κοινωνικές ομάδες που διαθέτουν περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στην πολιτική εξουσία, το δημόσιο λόγο, στην οικονομική ζωή, στη θεσμική προστασία των δικαιωμάτων τους, προσφέροντας μια πρόγευση για την μελλοντική μεταχείριση όλης της κοινωνίας.
Η υιοθέτηση της Οδηγίας μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Διεκδικούμε μια Ευρώπη ανοιχτή στη μετανάστευση και στο δικαίωμα ασύλου μακριά από τιμωρητικές πρακτικές απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Γι'αυτό το λόγο σήμερα 14 Οκτωβρίου προχωράμε σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Γνωρίζουμε ότι μισή ώρα αποκλεισμός είναι σταγόνα στον ωκεανό του διαρκούς αποκλεισμού των υπηκόων των τρίτων χωρών από την είσοδο στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και του αποκλεισμού τους από τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των ευρωπαίων υπηκόων. Ωστόσο με αυτή τη συμβολική ενέργεια επιδιώκουμε να αποδώσουμε και – έστω στιγμιαία – να καταγράψουμε το συναίσθημα του αποκλεισμού που επιφυλάσσει η ΕΕ στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου.
Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα.Δεν είναι ελεύθερη επιλογή, αλλά έσχατη λύση και αγώνας επιβίωσης.
OΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ακαδημίας 60- Αθήνα
Τηλ. επικοινωνίας : 6972224233
e-mail:    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr