Απολογισμός 2010 του Ξενώνα Προσφύγων – έκκληση για τη νέα χρονιά

Απολογισμός του 2010

Το Φλεβάρη του 2010, ο Ξενώνας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη έφτασε ένα βήμα πριν το κλείσιμο, όταν το Υπουργείο Υγείας σταμάτησε τη χρηματοδότηση και η προηγούμενη διοίκηση αποχώρησε. Εκείνη τη στιγμή, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, μαζί με πολλές άλλες κοινωνικές οργανώσεις της πόλης και, κυρίως, μαζί με τους ίδιους τους ενοίκους, αποφασίσαμε να αντισταθούμε στην πράξη. Χωρίς να σταματήσουμε να διεκδικούμε από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, πήραμε πάνω μας τη λειτουργία του Ξενώνα, αναλαμβάνοντας όλο το κόστος και όλη τη δουλειά για τη στέγαση, τη σίτιση, την εκπαίδευση και τη στήριξη των οικογενειών του Ξενώνα, δημιουργώντας στην πράξη τον πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο ξενώνα προσφύγων.

Περισσότερα...

Δελτίο Τύπου - Αντί για έξωση, απέλαση!

Πέρσι το Φλεβάρη, το Υπουργείο Υγείας σταμάτησε τη χρηματοδότηση του Ξενώνα Προσφύγων οδηγώντας στο κλείσιμο. Το ίδιο έγινε τους επόμενους μήνες με άλλους χώρους φιλοξενίας, αποδεικνύοντας ότι η διάλυση των υποστηρικτικών δομών αποτελεί συνειδητό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

Παρόλα αυτά ο Ξενώνας στη Θεσσαλονίκη έμεινε ανοιχτός και λειτουργεί εδώ και μήνες, ως ένας ανοιχτός, αυτοοργανωμένος χώρος φιλοξενίας. Με την ευθύνη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, την εθελοντική δουλειά και την υλική ενίσχυση από εκατοντάδες πολίτες και κοινωνικές οργανώσεις, και κυρίως με την αυτοοργάνωση των ίδιων των ενοίκων, ο Ξενώνας όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά αποτελεί πια ένα υποδειγματικό εγχείρημα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Περισσότερα...

Μέρα Κινητοποίησης Κατά των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Πολιτικών για τη Μετανάστευση

13 Δεκέμβρη – Μέρα Κινητοποίησης Κατά των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών
Πολιτικών για τη Μετανάστευση

Η Ευρώπη-Φρούριο ορθώνει το πιο σκληρό της τείχος απέναντι σε μετανάστες-τριες και πρόσφυγες. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που επικυρώθηκε τον Οκτώβρη που μας πέρασε συμπυκνώνει και επεκτείνει όλες τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές των τελευταίων ετών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Εντείνει την καταστολή και την επίβλεψη στα σύνορα, θέτει αυστηρά όρια στις δυνατότητες νομιμοποίησης και κοινωνικής εξίσωσης, εξωτερικοποιεί τα σύνορά της, επιτίθεται στο άσυλο και περιορίζει τη χορήγησή του ακόμα περισσότερο.Σε συνδυασμό με την περίφημη “Ντιρεκτίβα του Αίσχους”, και τη βαρβαρότητα που φέρνει στα ζητήματα κράτησης, απέλασης και επανεισόδου των προσφύγων που απελπισμένοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ, επίσης δημιούργημα του χρόνου που τελειώνει σε λίγο, αποτελούν τη νομική έκφραση του πολέμου που έχει κηρυχθεί κεντρικά Ευρωπαϊκά απέναντι στη μετανάστευση.

Περισσότερα...

ΑΦΙΣΣΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συναυλία στο φράγμα της Θέρμης

Σκοπός της Συναυλίας

dimosthermisdrwmenathivaiosΗ οικονομική ενίσχυση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Κοινωνική Αλληλεγγύη” ώστε να πραγματοποιηθεί η δημιουργία ανεξάρτητου ξενώνα ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων (εφηβικής και πρώιμης ενήλικης ηλικίας), και να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Λίγα λόγια για την «Κοινωνική Αλληλεγγύη» και το «Κέντρο Προσφύγων Θεσσαλονίκης»

Από το 2000 λειτουργεί ως το μοναδικό κέντρο υποδοχής & φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Βόρεια Ελλάδα.

Απευθύνεται στους πολιτικούς πρόσφυγες δηλαδή στα άτομα που εγκατέλειψαν την χώρα τους γιατί είχαν δικαιολογημένο φόβο δίωξης λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, της φυλής τους, του θρησκεύματός τους, της εθνικότητάς τους ή της συμμετοχής σε μια ορισμένη κοινωνική ομάδα και στους αιτούντες άσυλο. Αρμόδιες αρχές της αίτησης παροχής ασύλου είναι οι Ελληνικές Αρχές.

Φιλοξενεί ανά πάσα στιγμή 60 άτομα, εκ των οποίων αυτή την περίοδο 35 ανήλικα ασυνόδευτα, 4 μονό-γονεϊκές οικογένειες (μητέρες) και 2 οικογένειες, με συνολικά 15 (συνοδευόμενα) ανήλικα κάτω των 14 ετών.

Ο «αιτών άσυλο ασυνόδευτος ανήλικος» είναι κάθε παιδί κάτω των 18 ετών το οποίο δεν συνοδεύεται από τους γονείς του ή κάποιον νόμιμο κηδεμόνα και ζητάει την προστασία της χώρα μας καταθέτοντας αίτημα ασύλου.

Από το 2000, σε σύνολο 1,000 προσφύγων, έχουν φιλοξενηθεί περίπου 280 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ηλικίας από 14 έως 17 ετών. Η εμπειρία έδειξε ότι η συνύπαρξη τους με οικογένειες, ενήλικους, έφηβες και παιδιά μικρής ηλικίας δυσκόλεψε τη συμβίωσή τους. Tα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν όταν τα ανήλικα ασυνόδευτα έχουν το δικό τους χώρο και με τη βοήθεια του έμπειρου προσωπικού θα σχεδιαστούν κατάλληλα οι δραστηριότητές τους.

Περισσότερα...

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 3rd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr