Δελτίο Τύπου - Αντί για έξωση, απέλαση!

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Πέρσι το Φλεβάρη, το Υπουργείο Υγείας σταμάτησε τη χρηματοδότηση του Ξενώνα Προσφύγων οδηγώντας στο κλείσιμο. Το ίδιο έγινε τους επόμενους μήνες με άλλους χώρους φιλοξενίας, αποδεικνύοντας ότι η διάλυση των υποστηρικτικών δομών αποτελεί συνειδητό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

Παρόλα αυτά ο Ξενώνας στη Θεσσαλονίκη έμεινε ανοιχτός και λειτουργεί εδώ και μήνες, ως ένας ανοιχτός, αυτοοργανωμένος χώρος φιλοξενίας. Με την ευθύνη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, την εθελοντική δουλειά και την υλική ενίσχυση από εκατοντάδες πολίτες και κοινωνικές οργανώσεις, και κυρίως με την αυτοοργάνωση των ίδιων των ενοίκων, ο Ξενώνας όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά αποτελεί πια ένα υποδειγματικό εγχείρημα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση και το κράτος από την πλευρά τους αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν και να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του ξενώνα με δημόσια χρηματοδότηση, διαφανή διοίκηση και κοινωνικό έλεγχο. Ακόμα περισσότερο όμως, βάζουν συνεχή εμπόδια στη λειτουργία του ξενώνα.

Τώρα όμως, ξεπέρασαν κάθε όριο. Η Αστυνομική Διεύθυνση που είναι υπεύθυνη για την ανανέωση της άδειας παραμονής των αιτούντων άσυλο («ροζ κάρτα»), αρνείται να δεχτεί τον ξενώνα ως διεύθυνση κατοικίας των προσφύγων και δεν τους ανανεώνει την άδεια. Ενώ τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, όπως και η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης αλλά και η ίδια η Αστυνομία γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ξενώνας λειτουργεί και οι πρόσφυγες μένουν εκεί, αρνούνται να το αναγνωρίσουν, καταδικάζοντας έτσι τους πρόσφυγες στην παρανομία και τελικά στην απέλαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις περασμένες ημέρες πρόσφυγας ένοικος στον ξενώνα και πατέρας ανήλικων παιδιών συνελήφθει έξω από το σχολείο που περίμενε τα παιδιά του, γιατί δεν είχε μπορέσει να ανανεώσει την άδεια του και έμεινε κρατούμενες για μέρες!

Εκεί λοιπόν που η κυβέρνηση και η αστυνομία απειλούσαν τους πρόσφυγες με έξωση, τώρα τους απειλούν με απέλαση. Εμείς, όπως αντισταθήκαμε μαζί με την κοινωνία της πόλης στο κλείσιμο του ξενώνα, θα αντισταθούμε και σε αυτό τον παραλογισμό.

Την Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, ζητήσαμε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης. Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των προσφύγων και αλληλέγγυοι πολίτες θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας (πρ. Υπουργείο).

 

Μαζί με το δελτίο, επισυνάπτουμε την ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και της Συνέλευσης του Ξενώνα, για την έναρξη της φετινής λειτουργίας, η οποία καλεί για συμμετοχή και υποστήριξη του εγχειρήματος.

 

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Διαχειριστική Συνέλευση Ξενών
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr