ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

 

Τη Δευτέρα 1/10/2012 εκτυλίχθηκε στην Πάτρα μια γιγαντιαίων διαστάσεων επιχείρηση της Αστυνομίας, ένα πραγματικό πογκρόμ ενάντια στο πιο εξαθλιωμένο ίσως κομμάτι της κοινωνίας μας, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.  Ακολουθώντας πιστά τις κυβερνητικές οδηγίες, η Αστυνομία εισέβαλε σε δεκάδες σπίτια, μάζεψε εκατοντάδες άστεγους ανθρώπους από το δρόμο, χτένισε κυριολεκτικά ολόκληρες περιοχές, καταπατώντας το στοιχειώδες δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταλήγοντας – για όποιον μπορεί ακόμα να σκέφτεται λογικά- σε ουσιαστικό φιάσκο. Το ένα τρίτο των προσαχθέντων είχαν νόμιμα έγγραφα και ελευθερώθηκαν, ενώ οι ανήλικοι που συνελήφθησαν θα αφεθούν επίσης ελεύθεροι σύντομα.

Περισσότερα...

H πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους άστεγους χωρίς διακρίσεις

Οι μέρες που περνάμε χαρακτηρίζονται από πολικό ψύχος σε όλα τα επίπεδα. Μια κοινωνία που "ξεπαγιάζει" μέσα στη δίνη της κρίσης και της ανέχειας.
Η περιθωριοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων αυξάνεται με φοβερή ταχύτητα. Φτωχοποιούνται καθημερινά άνθρωποι που μέχρι χτές βρίσκονταν σε συνθήκες ασφάλειας και σχετικής ευμάρειας. Σήμερα συναντιούνται στους δρόμους άστεγοι και πεινασμένοι μαζί με τους αλλοδαπούς συνανθρώπους μας που βρέθηκαν στη χώρα μας αναζητώντας κι αυτοί τη δική τους μοίρα. Κοινή η μοίρα για Έλληνες και "ξένους" κάτω από τον ίδιο ουρανό στην κυριολεξία. Πεινάνε και κρυώνουν με τον ίδιο φρικτό τρόπο που κάθε ανθρώπινη ύπαρξη βιώνει μια τέτοια κατάσταση. Η πείνα και το κρύο δεν ξεχωρίζουν εθνότητες και χρώμα. Οι φορείς της πόλης μας όμως εξακολουθούν να το πράττουν. Μπροστά στο δριμύ ψύχος των ημερών και παρά την τραγικότητα της κατάστασης δεν φαίνεται να συγκινούνται και να αναλαμβάνουν τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι σε αυτό τον κόσμο. Ενώ ο Δήμος έλαβε κάποια μέτρα για άστεγους ¨Ελληνες δεν πράττει το ίδιο για τους "άλλους", τους "ξένους".
Πριν λίγες μέρες έχασε τη ζωή του στην πόλη μας ένας νεαρός Αφγανός στην προσπάθειά του να κρατηθεί ζεστός σε κάποιο φορτηγό. Καθημερινά βλέπουμε δίπλα μας δεκάδες πρόσφυγες να προσπαθούν να βρουν γωνιά να απαγγιάσουν και να επιβιώσουν αυτές τις ιδιαίτερα κρύες μέρες.

Περισσότερα...

Παράσταση διαμαρτυρίας ...

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ασφάλεια Πατρών την Πέμπτη 7/4  από την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας
Στις 19/3/2011 Αλγερινός πρόσφυγας συνελήφθη επειδή "δεν είχε χαρτιά" στην κατοχή του και κρατήθηκε στην Aσφάλεια Πατρών, από όπου και αφέθηκε ελεύθερος την 1/4/2011.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, οι συνθήκες κράτησης ήταν απαράδεκτες καθώς ήταν στοιβαγμένοι στα κρατητήρια περίπου 60 άτομα. Κατά τη διάρκεια της κράτησης του αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια επέστρεψε στα κρατητήρια της Ασφάλειας και ζήτησε να του χορηγηθεί η φαρμακευτική αγωγή που του συνταγογράφησε ο γιατρός. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι να αφεθεί ελεύθερος να κακοποιηθεί 3 φορές από 6 αστυνομικούς δεχόμενος γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα από γκλοπ και από συσκευή ηλεκτροσόκ. Η κακοποίηση αποδεικνύεται από τα σημάδια που έχει στο σώμα του και πιστοποιείται από γνωμάτευση γιατρού Δημόσιου Νοσοκομείου. Επίσης το θύμα έγινε μάρτυρας κακοποίησης άλλων δύο προσφύγων.

Περισσότερα...

Δήλωση από πρόσφυγες της Πάτρας

Αφήσαμε τις χώρες μας, λόγω της δικτατορίας, των συγκρούσεων και της πολιτικής αστάθειας, ώστε να ξεφύγουμε από την κόλαση της τυραννικής μας κυβέρνησης. Περπατήσαμε τεράστιες αποστάσεις για να φτάσουμε εδώ.

Περισσότερα...

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ

Αναδημοσίευση από το PATRAS INDYMEDIA Το πρώτο κείμενο που βγαίνει μέσα από τον καταυλισμό, συζητήθηκε σε μια συνέλευση 200 ατόμων, διαβάστηκε σε μια συνέλευση 70 ατόμων. Δεν υπήρχαν Έλληνες ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη.
Τα σπίτια μας είναι φτιαγμένα από χαρτόνι
Ίσως αυτό το κείμενο δε θα έχει καμία επιρροή στους Έλληνες, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ίσως δεν έχει νόημα γι'αυτούς.
Γιατί είμαστε πρόσφυγες; Υποφέρουμε από 30 χρόνια πολέμων στο Αφγανιστάν. Αγανακτήσαμε απ'τον πόλεμο και τη βία. Γι'αυτό βρισκόμαστε στις πύλες της Ευρώπης αναζητώντας άσυλο.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...

  1. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 3rd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr