ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ; ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ;

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006
... Στην αρχή βλέπαμε χέρια να κρατιούνται στα κάγκελα, πρόσωπα ταλαιπωρημένα και απορημένα αλλά χαμογελαστά. Και ντρεπόμαστε που άνθρωποι στοιβάζονταν μέσα σε εμπορευματοκιβώτια (container) στο λιμάνι της Χίου. Tο συζητήσαμε. Aντιδράσαμε. Kι έγινε η μεταφορά στο ερειπωμένο εργοστάσιο της ΒΙΑΛ. Και κει πολύ κρύο, άνθρωποι στοιβαγμένοι σε τρύπιες σκηνές που ζεσταίνονταν με μαγκαλάκια και ξυλόσομπες περιμένοντας να περάσει το τρίμηνο της κράτησής τους. Και κει κάποιοι αντέδρασαν, θεωρώντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην αναζήτηση καλύτερης ζωής. Και γίνεται νέος χώρος κράτησης στο Μερσινίδι. Αλλά κι εκεί στοιβάζονται ακόμη και 20 άνθρωποι σε κάθε λυόμενο οικίσκο, με ελάχιστο χώρο προαυλισμού και πολλά προβλήματα.

Επιλέξαμε αντί της σιωπής την δράση και με δειλά βήματα κερδίζουμε κάθε τόσο λίγα εκατοστά «μπροστά» και πολλά μέτρα «πίσω» σε όσα κατά καιρούς καταφέρνουμε.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου μετράει σχεδόν 4 χρόνια ύπαρξης. Αρχικά στα πλαίσια της Δημοκρατικής Συσπείρωσης. Σήμερα τα μέλη μας έχουν πολυποίκιλες καταβολές. Οι συναντήσεις μας ορίστηκαν πλέον σε εβδομαδιαία βάση. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Δραστηριοποιούμαστε στα θέματα των προσφύγων με αφορμή όσους ανθρώπους φθάνουν στο νησί μας. Χωρίς καταστατικό και με την νομική μορφή της ένωσης προσώπων που επιδιώκουν κοινούς στόχους:
  • Ηθική, υλική και νομική συμπαράσταση στους πρόσφυγες.
  • Κατάργηση των απελάσεων και της κράτησης, τη νομιμοποίηση των προσφύγων και τη δημιουργία χώρων υποδοχής.
  • Εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων στο χώρο κράτησης με την διαμεσολάβηση μας στις Αρχές.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τα προβλήματα των προσφύγων μέσω εκδηλώσεων, κινηματογραφικών προβολών, εντύπου υλικού
  • Έκδοση του έντυπου «ΛΑΘΡΑ» όπου επιχειρούμε μία καταγραφή όλων των αυτών που συμβαίνουν.
  • Επικοινωνία με ανάλογες ομάδες ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου σε μία προσπάθεια αλληλοϋποστήριξης και επίλυσης κοινών προβλημάτων.

Όλα αυτά έχοντας πρόσβαση μέσα στο χώρο κράτησης προσφύγων στην περιοχή «Μερσινίδι» της Χίου σε τακτική βάση με δικηγόρους, νοσηλευτή ακόμη και δάσκαλο για την εκμάθηση βασικών στοιχείων της ελληνικής γλώσσας

Πρόσφατα κι αυτό το σημαντικό κεκτημένο, μας το στέρησε με μία αναιτιολόγητη απόφαση η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου επιχειρώντας να εντείνει τα μέτρα κράτησης. Ίσως και να ενοχλήσαμε με τη δράση μας τους τελευταίους μήνες. Εμείς συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με άλλα το δικαίωμα μας στην πρόσβαση εντός του χώρου κράτησης.

Μια και οι «κολασμένοι» του κόσμου συνεχίζουν να' ρχονται. Και θα συνεχίσουν όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Όσο οι πολιτισμένοι βομβαρδίζουν τους απολίτιστους. Όσο οι φανατισμοί θρησκευτικοί και πολιτικοί εξυπηρετούν τους εκμεταλλευτές. Όσο κάποιοι επιθυμούν να μπορούν να μιλάνε ελεύθερα. Όσο άνθρωποι σαν εμένα και σένα θα στοιβάζονται σε χώρους καλά κρυμμένους απόμερα, έξω απ την πόλη, να μην τους βλέπουμε, να μην υπάρχουν. Εμείς αποφασίσαμε να μην κλείνουμε τα μάτια.

Συνεχίζουμε με κοινή αγωνία πιστεύοντας και διεκδικώντας το αυτονόητο : καμιά ζωή δεν είναι λαθραία ...

ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΧΙΟΥ

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Saturday the 1st. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr