ΤΟ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007
«Πόση ώρα μπορείτε να μείνετε κλεισμένοι στη ζέστη του αυτοκινήτου σας ;;;

38 άνθρωποι κρατούνται από χθες στο μεταλλικό κοντέϊνερ του λιμανιού της πόλης μας»

Οι παραπάνω φράσεις αποτελούν μία από τις μορφές διαμαρτυρίας που επέλεξε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες -τοποθετώντας χαρτάκια με τα παραπάνω λόγια στα παρμπρίζ παρκαρισμένων  αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης μια πολύ ζεστή μέρα - προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη χιακή κοινωνία για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των προσφύγων στο νησί μας.

Μετά από  τη σύλληψη τους οι πρόσφυγες που έφθαναν  στη Χίο και πριν ακόμα αυτοί οδηγηθούν στο κέντρο κράτησης του Μερσινιδίου, κρατούνταν για αρκετές μέρες σε ένα μεταλλικό  container (εμπορευματοκιβώτιο), σε χώρο στάθμευσης απέναντι από το Λιμεναρχείο Χίου και δίπλα στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν η Αστυνομία.

Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, οι συνθήκες κράτησής τους εκεί ήταν κάτι περισσότερο από απάνθρωπες. Ανύπαρκτος σχεδόν χώρος διαμονής, πολύ κρύο ή ζέστη, ανάλογα με την εποχή, έλλειψη εξαερισμού και τουαλέτας, δυσοσμία… Μια κατάσταση που δεν τιμά ούτε το νησί μας, ούτε τον καθένα από εμάς.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, συχνά με την υποστήριξη και των τοπικών μέσων ενημέρωσης, διοργάνωσε διαμαρτυρίες για την ύπαρξη και χρήση αυτής της κατασκευής, συχνά ονομαζόμενης ως «κοντέινερ της ντροπής», και πώς αλλιώς, αφού μόνο ντροπή μπορούσε να αισθανθεί κανείς  στη θέα εξαθλιωμένων ανθρώπων , με αβέβαιο παρόν και ακόμα πιο αβέβαιο μέλλον που ήταν αναγκασμένοι να μείνουν εκεί για αρκετές ημέρες.

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η αναφορά των συνθηκών κράτησης των προσφύγων στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας "Μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας", όπου η κατάσταση αυτή γνωστοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο.

Προς μεγάλη  ανακούφιση όλων μας, τον Οκτώβριο του 2005 οι τοπικές αρχές  εδέησαν επιτέλους να απομακρύνουν το κοντέινερ αντικαθιστώντας το με έναν ξύλινο, λυόμενο οικίσκο, που τουλάχιστον κάνει την κράτηση πιο ανεκτή και ανθρώπινη.

Αναμφίβολα μια τέτοια ενέργεια δικαίωσε τις προσπάθειές μας και την επιμονή μας για κάτι που δυστυχώς μόνο για λίγους είναι αυτονόητο: το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 3rd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr