Τα τεύχη του Λάθρα σε pdf

entypo lathra 8 first page

Τεύχος 8 - Άνοιξη 2011 - 3,4ΜΒ

Περισσότερα...

"Χώροι Προσωρινής Κράτησης Λαθρομεταναστών"

Mερσινίδι – Aμυγδαλέζα – Παλιό Kαπνοκοπτήριο Σάμου, πρώην BIAΛ...,
χωροι που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ερημιές ή συντρίμια, περιφράχτηκαν ξαφνικά από συρματοπλέγματα και ονομάστηκαν «Xώροι Προσωρινής Kράτησης Λαθρομεταναστών». Aδόκιμος ο όρος «Λαθρομετανάστης» για μια ανθρώπινη ύπαρξη που πέρασε "Λάθρα" τα σύνορά. Αθλιες και οι συνθήκες ζωής των προσφύγων κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κράτησής τους στους χώρους αυτούς.
Συνωστισμός δεκάδων ανθρώπων σε λίγα τετραγωνικά χωρίς τη δυνατότητα
Μπορούσαμε να δούμε τα φώτα …..

Περισσότερα...

Κάθε Φυλακή Παραμένει ένας Άλλος τόπος

"Κι αν ο καθένας διαλέγει την φυλακή του
σε μερικούς η φυλακή πράττει το αντίστροφο"
Κάθε Φυλακή
από τα υψωμένα συρματοπλέγματα της φυλακής στο Μυρσινίδι να αποκλείουν και να τιμωρούν την είσοδο στην ‘’πολιτισμένη ‘’Ευρώπη σε κάθε παρία,
από τα υπόγεια των κρατητηρίων όπου στοιβάζονται για μήνες σε συνθήκες εξευτελισμού μέχρι να απελαθούν εκατοντάδες πρόσφυγες ,Παραμένει ένας Άλλος τόπος

Περισσότερα...

Oι πρόσφυγες και το κοφίνι του τσοπάνη

Σαββάτο μεσημέρι στην πλατεία Bουνακίου. Eκεί μπροστά στη μαρμαρένια βρύση, κάτω από τον ταλαίπωρο πλάτανο του Παντελάρα που ξανάσκασε φυλλωσιές και δροσιές πήρε το μάτι μου έναν παλιό γνωστό από το Πιτυός. Mιχάλης το όνομά του, μα δεν θα θελε ποτέ να γράψω το επώνυμο, εγγονός του εντέκατου γιου ενός τσοπάνη θα συστηνόταν σε μια τέτοια περίσταση. Έστεκε εκεί μπροστά στον πλάτανο κι έψαχνε φανερά κάτι με το μάτι. Ήταν τόσο απορροφημένος στην αναζήτηση που δεν με είδε κι ούτε με κατάλαβε όταν του μίλησα, παρά μόνο μετά από μερικά δευτερόλεπτα συγκέντρωσης του βλέμματός του στη φάτσα μου.

Περισσότερα...

Περνώντας Τα Σύνορα: Νομικό Καθεστώς


Τι γίνεται μ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους που συρρέουν στη χώρα μας κατά δεκάδες, πολλές φορές και με κίνδυνο ζωής; Γιατί έφυγαν από τον τόπο τους; Που πάνε; Ποια η νομική τους θέση εδώ; Έχουν δικαιώματα;

Λαθρομετανάστες έχει επικρατήσει να τους λένε.

Περισσότερα...

Θεατρική παράσταση "Περιπλάνηση δίχως τέλος".

Στις 25 Ιουνίου 2004 η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την ομάδα θεατρικού παιχνιδιού "ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ" του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδίων "Γ. Βούρος" παρουσίασαν την θεατρική παράσταση "Περιπλάνηση δίχως τέλος".

Περισσότερα...

Αφηγήσεις Προσφύγων

"Έφυγα νύχτα από λιμάνι της Συρίας με προορισμό την Ευρώπη. Ιταλία έλεγαν ότι θα φτάναμε. Για μένα δεν είχε σημασία που, αρκεί να γλιτώσω. Ήξερα ότι αν έμενα πίσω δεν είχα ελπίδα. Μαζί με άλλους που δεν γνώριζα μας έβαλαν βιαστικά σε ένα πλοιάριο.

Περισσότερα...

Μοίρα χωρίς καμία διαφορά

Mετά την κατά κόρον διαφήμιση του περισσεύματος ευαισθησίας των αρχών και των χριστιανών όσον αφορά στο θέμα της γέννησης ενός παιδιού από τη Σομαλή πρόσφυγα στο νοσοκομείο της Xίου, ας τολμήσουμε να δούμε πιο ψύχραιμα την ωμή πραγματικότητα.

Περισσότερα...

Μαζικές Απελάσεις στην Ολλανδία


Τον περασμένο Φεβρουάριο το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, εγκαινιάζοντας την σκλήρυνση της Ευρωπαϊκής πολιτικής, ψήφισε την απέλαση περίπου 26.000 αλλοδαπών από τις κάτω Χώρες, απόφαση που θα εκτελεστεί μέσα στα επόμενα τρία έτη και χαρακτηρίζει την κλιμάκωση της σκλήρυνσης της πολιτικής εναντίων των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Περισσότερα...

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Εναντίον Των

Ένας ακόμη <<Μεγάλος Αδελφός>>, αυτή τη φορά εις βάρος των παράνομων αλλοδαπών, άρχισε να λειτουργεί on line σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο από τη λειτουργία της, η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα αυτόματου φακελώματος προσωπικών δεδομένων (γνωστή και ως “Eurodac”), έχει αποθηκεύσει στο σκληρό της δίσκο δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες από 271.573 αλλοδαπούς που «τόλμησαν» να περάσουν παράνομα τα τείχη της Ε.Ε για να σώσουν ή να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Περισσότερα...

Μετανάστης

Μια εικόνα συμπληρωμένη από την εικόνα του Γ.Η.Χ

Περισσότερα...

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr