Τι χρήματα παίρνουν οι αιτούντες άσυλο

Τι χρήματα παίρνουν οι αιτούντες άσυλο

Διευκρινίσεις ενάντια στα σενάρια

Πηγή: δικτυακός ιστότοπος Στο ΝΗΣΙ

Ενάντια στα σενάρια που διακινούνται εκτεταμένα εδώ και χρόνια και θέλουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να «παίρνουν πάνω από 400 ευρώ το μήνα από τον κρατικό κορβανά» ή ότι «εμείς τους πληρώνουμε και τους ζούμε», δημοσιεύουμε εκ νέου διευκρινίσεις για να είναι γνωστή η κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια στους αιτούντες άσυλο κάθε μήνα. Το αν είναι «λίγα» ή «πολλά» ας το κρίνει ο καθένας, αλλά ας είναι με βάση τα δεδομένα και όχι τα σενάρια και τα κατασκευασμένα ψεύδη.

Συνολικά, από τον Απρίλιο του 2017, 166.630 άτομα που πληρούν τα κριτήρια υπολογίζεται πως έλαβαν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα τουλάχιστον μία φορά. Η επιλεξιμότητα αξιολογείται στη βάση της ημερομηνίας που κάποιος μπήκε στη χώρα, του νομικού καθεστώτος του και της τοποθεσίας όπου βρίσκεται. Από τα 93.976 άτομα που έλαβαν οικονομική βοήθεια αυτόν το μήνα, οι 14.900 χαίρουν διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Από τις 47.075 οικογένειες, το 23% ήταν γυναίκες, το 40% άντρες και το 37% παιδιά. Το 32% του συνόλου που έλαβε οικονομική βοήθεια ήταν οικογένειες των πέντε ή περισσότερων ατόμων και ένα ποσοστό 31% ήταν μόνοι ενήλικες. Το 76% των ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών είναι Αφγανοί, Σύροι, Ιρακινοί και Κονγκολέζοι.

Περισσότερα...

RoaA - Idomeni Caravan Project

Ο Στρατής Βογιατζής και το Caravan Project βρέθηκε στην Ειδομένη και κατέγραψε την ιστορία της RoaA. Μιας μικρής Σύριας - Παλαιστίνιας που περίμενε όπως και τόσοι άλλοι στα σύνορα για το πέρασμα.

Οι ιστορίες για τον πόλεμο μέσα από την αφήγηση μιας μικρής έφηβης δείχνουν την τραγωδία όλων αυτών που αναγκάζονται να αφήσουν πατρίδες χωρίς να μετρούν το κόστος, ρισκάροντας τα πάντα με ένα τουλάχιστον κέρδος, το δικαίωμα στο όνειρο ...

Ευχαριστούμε Στρατή...

RoaA - Idomeni from Caravan Project.

Σα να μην πέρασε μια μέρα

αναδημοσίευση από www.aplotaria.gr
της Νατάσας Στραχίνη


20022012

 

 

 

 

 

 

 

 

Κι όμως αυτές οι δύο φωτογραφίες έχουν χρονική απόσταση έντεκα χρόνων. Στις αρχές του 2002 όταν φάνηκε πως άνοιξαν τα θαλάσσια περάσματα για τα καραβάνια των προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, όλοι μείναμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Ο χώρος κράτησης («φιλοξενίας» όπως αρέσκονταν να αποκαλούν οι Αρχές τα κέντρα κράτησης) ήταν από τότε ένα μεγάλο ζήτημα. Στο μεσοδιάστημα πολλές ψυχές καταρρακώθηκαν και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα καταπατήθηκε σ αυτούς τους χώρους απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικ/των καταδίκασε αρκετές φορές την χώρα μας για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων, όμως δεν άλλαξε κάτι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε με πολλά εκατομμύρια τα νέα κέντρα κράτησης για να αισθανόμαστε όλοι σύννομοι.

Περισσότερα...

«Ζήτημα γεωγραφίας» της Νατάσας Στραχίνη

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ας θυμηθούμε εκείνους που αναγκάζονται να ξεριζωθούν, όπως αυτό το μικρό αγορί από το Πακιστάν (φωτογ.: http://www.unhcr.gr)Όταν φοβάσαι πως όλα έχουν ειπωθεί και πως τα περισσότερα έχουν γίνει, δεν βρίσκεις τις λέξεις για να μιλήσεις. Οι πιο πολλοί συνηθίσαμε τα δελτία με τις επιθέσεις, κάποιοι λίγοι τρομάζουν ακόμη με τα σύννεφα της βίας που μας δηλητηριάζουν ύπουλα ως κοινωνία, εθίζοντας μας σε έναν άλλο τρόπο αυτοδικίας και αυτενέργειας. Τα προβλήματα μας δύσκολα αναμετρώνται με την οριστική ήττα των δικαιωμάτων του «άλλου». Τα νέα φθάνουν συχνά και σε ξαφνιάζουν με το πόσο γρήγορα ξεχνάμε, πόσο εύκολα αδιαφορούμε.

Μία κυρία διαμαρτυρήθηκε γιατί τα συσσίτια της Εκκλησίας δίνονται και σε μετανάστες. Κι οι απορίες εύλογες ή μήπως όχι; Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα: το ότι οι μετανάστες θα φάνε από τα συσσίτια που η εκκλησία πληρώνει ; η αγκαλιά μας είναι τόσο μεγάλη όσο και το κοντόφθαλμο βλέμμα μας ; χωρά μόνο όσους μιλούν και προσεύχονται σαν εμάς.

Περισσότερα...

Άγιος Παντελεήμονας: Οι ρατσιστικές επιθέσεις πληθαίνουν, η συγκάλυψη συνεχίζεται.

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, κινήσεων πολιτών και κομμάτων (Πολιτιστικός Σύλλογος Αφγανών ΝΟΥΡ, Κίνηση Κατοίκων 6ης Διαμερισματικής Κοινότητας, Δημοτική Κίνηση Ανοιχτή Πόλη, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Αντιφασιστική Κίνηση Ποτέ Ξανά, Επιτρ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, τμ. Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων), στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Κατά τη διάρκειά της καταγγέλθηκαν τα συνεχή περιστατικά βίας σε βάρος  προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή και τονίστηκε ότι η στάση του τοπικού τμήματος σε αυτά τα περιστατικά έχει ξεπεράσει τα όρια της ανοχής, αγγίζοντας την υπόθαλψη των ακροδεξιών συμμοριών.

 

Περισσότερα...

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr