ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007

Μηχανοκίνητη πορεία στήριξης στους 41 Ιρακινούς και 6 Ιρανούς πρόσφυγες που κρατούνται στο Τμήμα μεταγωγών Θεσσαλονίκης έγινε σήμερα το απόγευμα.

Η μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε από το πολυτεχνείο, με συμμετοχή πάνω από 100 ατόμων (γύρω στις 30 μηχανές και 12 αυτοκίνητα), δηλαδή αρκετά καλά για πορεία οργανωμένη μέσα σε μια μέρα, σε καιρό διακοπών. Πέρασε από όλο το κέντρο της πόλης πετώντας τρικάκια, φωνάζοντας συνθήματα και - κυρίως - προκαλώντας τεράστια βαβούρα και ανακατασούρα. Έκτός από την Αντιρατσιστική που έκανε το κάλεσμα, καλούσαν ή/και συμμετείχαν και άλλοι χώροι, όπως η Υφανέτ, η ΑΚ κα.

Πρώτη στάση - συγκέντρωση έγινε στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου στεγάζεται και η Διεύθυνση Αλλοδαπών, υπεύθυνη για την παροχή ασύλου. Τα πανό μας έγραφαν "άσυλο, ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, άμεση απελευθέρωση των 47 ιρακινών και ιρανών" και "no one is illegal". Στο δρόμο για το Μεταγωγών, όπου συνεχίζουν να κρατούνται οι πρόφυγες, έγινε μια στάση για συνθήματα αλληλεγγύης έξω από τις γενικές Φυλακές των Διαβατών.

Στο Μεταγωγών τέλος, στήθηκε η συγκέντρωση ξανά, ενώ τρεις νομικοί της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και εκπρόσωπος της Αντιρατσιστικής μπήκαν στα κρατητήρια και είδαν τρεις από τους πρόσφυγες. Τους μετέφεραν την αλληλεγγύη όλων μας, τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις και τις προσπάθειές μας, τους έδωσαν και τηλεκάρτες που τους είχανε ζητήσει από την πρωινή μας συνάντηση. Οι πρόσφυγες ευχαρίστησαν όλο τον κόσμο για τη στήριξη και δήλωσαν φυσικά ότι το μόνο που θέλουν είναι να μην τους γυρίσουν πίσω. Επίσης, επιβεβαιώσαν τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό τους το Σάββατο το πρωί, όταν αντιστάθηκαν στην παράνομη και βίαιη συνέχιση της διαδικασίας άμεσης απέλασης. Το θέμα κάλυψαν - παραδόξως - πολλά μμε, ενώ η κινητοποίηση της αστυνομίας, με δεκάδες κυριολεκτικά κλούβες και διμοιρίες, μοτοσυκλέτες ζητάδων, ασφαλίτικα κοκ, ξεπερνούσε πολλαπλάσιες φορές το μέγεθος της κινητοποίησής μας, αγγίζοντας τα όρια της γελοιότητας (ειδικά οι ζητάδες που κάνανε σούζες στην εθνική για να μας εντυπωσιάσουν και κοροϊδεύαν τα μικρά μηχανάκια!)

Αύριο αντιπροσωπεία συνδικάτων της πόλης και της Αντιρατσιστικής θα συναντηθεί μετά από αίτημά μας με τους προϊστάμενους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, μεταφέροντας τα αιτήματά μας για άσυλο και άμεση απελευθέρωση.

Συνεχίζουμε λοιπόν τώρα με κάθε δυνατό μέσο για καταφέρουμε αυτό που στην αρχή μας έμοιαζε αδύνατο. Πρακτικά, αυτό που επείγει τώρα μετά την κατάθεση των αιτήσεων ασύλου, είναι να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη και εξατομικευμένη εξέτασή τους και να αποφύγουμε την ταχύρρυθμη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά σε άμεση απέλαση. Αν πάμε στην κανονική διαδικασία οι πρόσφυγες πρέπει ούτως ή άλλως να αφεθούν ελεύθεροι, αφοί σε λίγο κλείνουν το μάξιμουμ τρίμηνο κράτησης.

www.socialcenter.gr

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr