ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ...ΑΣΥΛΟΥ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 19 Ιουνίου 2007
Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 15-06-2007 το παρακάτω άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΟΥ, που αναφέρεται στην -εκ του αποτελέσματος, και όχι σε νομικό επίπεδο - κατάργηση του πολιτικού ασύλου στη χώρα μας. Το ποσοστό 1,3% μιλάει από μόνο του...
Παγιώνονται πλέον σε καθημερινή βάση τα φαινόμενα κακομεταχείρισης των αλλοδαπών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές όχι μόνο αρνούνται αυθαιρέτως και σε μόνιμη βάση να παραλαμβάνουν αιτήσεις ασύλου στα σύνορα της χώρας αλλά πολύ συχνά προχωρούν και σε πράξεις βίας και απάνθρωπης μεταχείρισης των προσφύγων που πέφτουν στα χέρια τους.

Η πρόσφατη περίπτωση του Ιρακινού πρόσφυγα που ξυλοκοπήθηκε άγρια σε αστυνομικό τμήμα της Κρήτης, όταν πήγε να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου, είναι ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στους επίσημους κρατικούς φορείς, απέναντι σε όσους τολμούν να ζητήσουν υπαγωγή στο καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα!

Σταθερή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία 6 χρόνια και ιδίως μετά το 2001 είναι να μη δέχονται παρά απειροελάχιστες αιτήσεις ασύλου. Και αυτές μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους! Η ελληνική πολιτεία παραγνωρίζει καταφανώς τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχει κάποιος που έφυγε από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή άλλη χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κενό γράμμα, καταργώντας ουσιαστικά την έννοια του πολιτικού ασύλου.

Με την τακτική τους όμως αυτή ακυρώνουν στην πράξη την ίδια τη Συνθήκη της Γενεύης που καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Από τις περίπου 40.000 αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν τη περίοδο 2003-2006, εκδόθηκαν 30.265 αποφάσεις, από τις οποίες θετικές, υπέρ της χορήγησης ασύλου, ήταν μόνον οι 410, δηλαδή ποσοστό μόλις 1,3% όσων υπέβαλαν αίτηση ασύλου!

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι αρκετά διαφορετικά. Υποβλήθηκαν συνολικά 1.014.995 αιτήσεις, εκδόθηκαν 1.284.420 αποφάσεις, με τις οποίες δόθηκε άσυλο σε 176.990 περιπτώσεις, δηλασή σε ποσοστό 13,7% επί του συνόλου των αποφάσεων, δηλαδή σχεδόν δεκαπλάσιες.

Κατά τα λοιπά και στην Ε.Ε. επικρατεί η ίδια μεγάλη πτωτική τάση όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται κατ' έτος. Η εξέλιξη αυτή, πέραν του αποτελεσματικού ελέγχου των συνόρων που αποτρέπει την μαζική είσοδο λαθρομεταναστών, δείχνει επίσης και πόσο «κουμπωμένες» και σφιχτές γίνονται πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες απέναντι σε όσους χτυπούν την πόρτα τους. Η χορήγηση πολιτικού ασύλου γίνεται διαρκώς και δυσκολότερη υπόθεση για όσους ζητούν καταφύγιο από πολιτικές, φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλους είδους διώξεις. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε εδώ το κλίμα τρομοϋστερίας που ακολούθησε την επίθεση στους δίδυμους πύργους.

Στην Ελλάδα, η ντε φάκτο κατάργηση του ασύλου συνοδεύεται και από άλλες παράνομες πρακτικές των ελληνικών αρχών. Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζική προσπάθεια δραστικού περιορισμού των ατόμων που θα υποβάλουν τελικά αίτηση χορήγησης ασύλου.

Και αυτό γιατί το 2006 οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά πολύ σε σχέση με το 2005, ενώ διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2002.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι ελληνικές αρχές αρνούνται συστηματικά να παραλαμβάνουν αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται στα σύνορα της χώρας, εκεί δηλαδή που συλλαμβάνονται κατά κόρον οι λαθρομετανάστες (νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Εβρος, Κρήτη).

Αντίθετα παραπέμπουν όσους ενδιαφέρονται να υπαχθούν στο καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα να υποβάλουν τέτοια αίτηση μόνο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το ενδεχόμενο αυτό είναι φυσικά αδύνατο για όσους παραμένουν υπό κράτηση στις παραμεθόριες περιοχές για παράνομη είσοδο στη χώρα στις παραμεθόριες περιοχές!

Πολλοί λοιπόν αναγκάζονται έτσι εκ των πραγμάτων να απεμπολήσουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Υπάγονται δηλαδή σχεδόν αναγκαστικά στη διαδικασία απέλασης, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα ένα μικρό χρονικό διάστημα ελευθερίας, έως τη στιγμή της αποχώρησής τους από τη χώρα.

Μόνο που ουδείς είναι διατεθειμένος να αυτοαπελαθεί και οι περισσότεροι παραμένουν και μετά την ημερομηνία απέλασης παράνομα σε διάφορα μέρη της χώρας.

Στην πράξη με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται απλώς να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, ώστε να περιοριστούν εμμέσως και οι ευθύνες της χώρας από τη μη εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεών της στο θέμα αυτό.

Η Ελλάδα παραβιάζει ευθέως τη Συνθήκη της Γενεύης αλλά και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις καθώς πρέπει να ενημερώνει αμέσως κάθε αλλοδαπό που φτάνει στη χώρα ότι έχει δικαιώμα να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου και να παραλαμβάνει αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, τέτοιες αιτήσεις.

Τα φαινόμενα απροθυμίας των αρχών να εφαρμόσουν τις διατάξεις χορήγησης πολιτικού ασύλου έχει σημειώσει σε πρόσφατη ειδική έκθεσή του και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Εκτός των άλλων, υπογράμμιζε ότι «έχουν επανειλημμένα διαπιστωθεί περιπτώσεις άρνησης ή επιλεκτικής παραλαβής αιτημάτων ασύλου, χορήγησης υπηρεσιακών αιτημάτων στους ενδιαφερομένους χωρίς ορισμό ημερομηνίας για την παραλαβή των αιτημάτων ασύλου και υπέρμετρης καθυστέρησης στην ανανέωση των δελτίων αιτούντων άσυλο (των ροζ χαρτιών με τα οποία αποκτούν προσωρινή νομιμότητα οι αιτούντες)».

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr