ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ 135 ΙΡΑΚΙΝΩΝ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 29 Ιουλίου 2007

ΓΕΝΕΥΗ - Έντονες ανησυχίες εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με καταγγελίες ότι οι τουρκικές αρχές επαναπροώθησαν 135 Ιρακινούς πίσω στην πατρίδα τους στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα άτομα από την ομάδα είχαν εκφράσει την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο στην Τουρκία. Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης στο Ιράκ, η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη τους. 

Οι 135 Ιρακινοί συνελήφθησαν σε περιοχή της Σμύρνης (Urla), στις αρχές του μήνα. Ήταν μέρος μιας ευρύτερης ομάδας 500 ατόμων -οι περισσότεροι από αυτούς από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σρι Λάνκα και το Αφγανιστάν-, οι οποίοι ετοιμάζονταν να φύγουν παράνομα από την Τουρκία.
Η Ύπατη Αρμοστεία συμπεραίνει ότι κάποια από τα άτομα που απελάθηκαν είχαν κάνει αίτηση για άσυλο. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, έχουμε κατάφωρη παραβίαση της αρχής της μη-επαναπροώθησης (non-refoulement), σύμφωνα με την οποία κανένας πρόσφυγας ή αιτών άσυλο δεν επιτρέπεται να επαναπροωθηθεί σε χώρα όπου μπορεί να κινδυνεύει η ζωή ή η ελευθερία του, προτού γίνει σωστή εκτίμηση της περίπτωσής του. Η επαναπροώθηση απαγορεύεται ρητά από τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες ενώ είναι επίσης αντίθετη με το διεθνές εθιμικό δίκαιο.
Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά από την Τουρκία την άμεση αποσαφήνιση των γεγονότων που σχετίζονται με την απέλαση, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για την τύχη όσων έχουν απελαθεί. Επιπρόσθετα, ζητά εγγυήσεις ότι στο μέλλον η μεταχείριση ατόμων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας θα συνάδει με τις διεθνείς και εθνικές νομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας.  
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει σε όσους από την ομάδα έχουν εκφράσει φόβο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ικανοποιημένη που η Τουρκία συμφώνησε να προχωρήσουν από κοινού σε μια πρώτη εξέταση των περιπτώσεων ώστε να διαπιστωθεί ποιοι από την ομάδα επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2006, η Ύπατη Αρμοστεία είχε εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τις ανάγκες διεθνούς προστασίας των Ιρακινών που βρίσκονται εκτός της χώρας τους, τις οποίες κοινοποίησε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Στις οδηγίες αυτές σημειώνεται ότι χαρακτηριστικά της κατάστασης στο Ιράκ είναι η γενικευμένη βία και οι μαζικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η Ύπατη Αρμοστεία συνέστησε να μην επαναπροωθείται στο Ιράκ κανένας Ιρακινός από το νότιο ή κεντρικό μέρος της χώρας, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση ως προς τις συνθήκες ασφάλειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ύπατη Αρμοστεία συνιστά, ιδιαίτερα, να μην επαναπροωθούνται στις τρεις βόρειες επαρχίες (Sulaimaniyah, Erbil και Dohuk) άτομα που δεν κατάγονται από εκεί.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr