ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 19 Αυγούστου 2007

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Το σύνθημα το λέει ξεκάθαρα: «Στις νάρκες του Εβρου, στον πάτο του Αιγαίου κρύβεται η συνείδηση του κάθε Ευρωπαίου». Το επιβεβαιώνουν οι έξι Αφγανοί και Πακιστανοί που πνίγηκαν στις τουρκικές ακτές (ανοιχτά της Σμύρνης), όταν βυθίστηκε το πλοίο που τους μετέφερε.

* Τυπικά, το περιστατικό ανήκει στη δικαιοδοσία των τουρκικών αρχών, ουσιαστικά όμως τα θύματα προστίθενται στους 320 ανθρώπους που έχουν χάσει την ζωή τους στο Αιγαίο την τελευταία δεκαετία, προσπαθώντας να μπουν στην «Ευρώπη φρούριο». Μάλιστα μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι, αφού δεν συνυπολογίζονται τα στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής.

* Στο μεταξύ, από την 1η Αυγούστου το Ελληνικό Λιμενικό συνέλαβε πάνω από 350 μετανάστες χωρίς χαρτιά. Πρόκειται για τεράστια αύξηση, αν συγκριθεί με τους 1.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο.

* Το πιο μεγάλο καραβάνι αποτελείτο από 141 άτομα, τα οποία συνελήφθησαν καθώς αποβιβάζονταν στις ακτές της Σύμης: Τρεις από τους αλλοδαπούς που επέβαιναν στο σκάφος συνελήφθησαν ως διακινητές μεταναστών και οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν σε χώρο του δήμου απ' όπου το πιο πιθανό είναι να απελαθούν.*Ο,τι ακριβώς έπαθαν οι 93 ιρακινοί πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν στις 3 του μηνός στο Βελεστίνο Μαγνησίας.

Τι κι αν οι περισσότεροι ζήτησαν πολιτικό άσυλο; Τι κι αν όλοι τους προέρχονται από εμπόλεμη περιοχή, το Ιράκ, γεγονός που -σύμφωνα με το νόμο- καθιστά την απέλασή τους ανέφικτη;

Αυτό φαίνεται πλέον να μην έχει καμία σημασία για τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε μια ιδιαίτερα ταχύρρυθμη μαζική απέλαση.

«Η μεταφορά τους θα γίνει προφανώς στο "ολοκαίνουριο" κέντρο κράτησης στο χωριό Φυλάκιο της Ορεστιάδας, όπου με συρματοπλέγματα, μπάτσους και κάμερες οι πρόσφυγες θα βρίσκονται σε απομόνωση, χωρίς νομική υποστήριξη, χωρίς επαφή με δικηγόρους και οργανώσεις που θα μπορούσαν να τους στηρίξουν.

»Θα απελαθούν με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία και πάλι η ζωή και η ελευθερία τους θα είναι σε κίνδυνο. Κι όμως, η παράνομη απέλαση είναι παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος (νόμος 3386/2005), της Σύμβασης της Γενεύης και του Προεδρικού Διατάγματος 61/99. Το κράτος παρανομεί εις βάρος του» διαβάζουμε σε ανακοίνωση του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων Βόλου.

* Το πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις των Ιρακινών που καταφεύγουν στη χώρα μας επισημαίνουν 16 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και ο Ερυθρός Σταυρός). Αρχές Αυγούστου εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική που ακολουθεί πάνω στο θέμα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

* Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι «ενώ μέχρι προ τινος το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας δεν ενεργοποιείτο για τους Ιρακινούς και οι ελληνικές αρχές ακολουθούσαν πολιτική ανοχής, η οποία συνίστατο στην αποφυγή της κράτησης και της απέλασης/επαναπροώθησής τους, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να γίνονται συλλήψεις και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Ωστόσο, η χώρα αυτή δεν παρέχει κανένα εχέγγυο προστασίας των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων. Συχνά δε, τους απελαύνει στο Ιράκ, όπως επισημαίνεται και από το τελευταίο δελτίο τύπου της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 19/08/2007
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr