ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2007

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ -Αθήνα 17-10-2007

Έβρος: άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος δείχνει την "φιλοξενία" του στους πρόσφυγες.

Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών στο Νομό Έβρου είναι για άλλη μια φορά απαράδεκτη.

Εκατοντάδες άνθρωποι που επιχειρούν, όπως κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, να περάσουν στην Ευρώπη με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον βιώνουν την "φιλοξενία" των ελληνικών αρχών. Το "Πρότυπο Κέντρο Διαμονής", όπως το ονομάζουν, στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας έχει ήδη γεμίσει αφού εκεί κρατούνται πάνω από 250 άτομα και οι αρχές "αναγκάστηκαν" να ανοίξουν τα παλιότερα κέντρα κράτησης που λειτουργούσαν στο Νομό. Έτσι, λοιπόν, σε μια αποθήκη στον Πέπλο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 165 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 25 ετών ενώ πολλοί από αυτούς είναι ανήλικοι. σε έναν χώρο που όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι αλλά όπως επισημαίνει και ο δήμαρχος Φερών δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και οι τουαλέτες –όσες λειτουργούν- είναι σε άθλια κατάσταση. Αλλά και στο κέντρο κράτησης των Βρυσικών, του δήμου Μεταξάδων έχουν στοιβαχτεί πρόσφυγες χωρίς τις στοιχειώδης υποδομές.

Οι άνθρωποι αυτοί, διωγμένοι από τους τόπους τους λόγω του πολέμου και της φτώχειας, έρχονται στην Ευρώπη για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα πέραν του ότι πέρασαν ή προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα χωρίς χαρτιά. Η κράτηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων είναι παράνομη, τόσο σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων όσο και σύμφωνα με το κοινό αίσθημα δικαίου και αλληλεγγύης. Η πρακτική των ελληνικών αρχών είναι απαράδεκτη, καθώς στοιβάζει ανθρώπους σε άθλιους, ακταλληλους χώρους και τους στερεί το δικαίωμα αίτησης πολιτικού ασύλου, ενώ συστηματικά προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις.

-Τα κέντρα κράτησης πρέπει να κλείσουν.

-Οι πρόσφυγες πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και το ελληνικό κράτος οφείλει να τους παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr