Εχθροί της πατρίδας...

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία του Στρατή Μπαλάσκα

Οι εχθροί της πατρίδας. Εχουν ηλικία, ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά δεν έχουν μορφή...

Τους συναντάς στο Κοιμητήρι του Αγίου Παντελεήμονα, εκεί, στην άκρη, όπου πριν από 65 περίπου χρόνια έθαβαν τους φτωχούς που πέθαιναν από την πείνα. Εκεί, στον ίδιο λάκκο όπου θάψανε και τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Με τα χρώματα και τους χρωστήρες του. Να μη βλέπει, κανείς να μην μπορεί να αντιγράψει το πώς θωρούσε τα πράγματα. Εκεί, στο Κοιμητήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στο ύψωμα της πόλης, εκεί απίθωσαν τους εχθρούς της πατρίδας. Είχαν βγει στην ακτή, κάπου λίγο παραόξω από την πόλη. Στην ακτή, όπου και πριν από 85 χρόνια στοιβάζονταν άνθρωποι κυνηγημένοι. Αυτούς δεν τους λέγαν «λαθρομετανάστες», τους φωνάζαν «πρόσφιγγες»...

Τους εχθρούς της πατρίδας τούς βρήκαν δίπλα στο κοπίδι που χάλασε τη βάρκα, για να προκληθεί ο οίκτος. Σε ένα κομμάτι από μια σκισμένη βάρκα. Δική τους ήταν ή αλλουνού, ποιος ξέρει; Σε έναν φακό να φέγγει στα σκοτάδια... Και στο πειστήριο της ενοχής τους. Ενα πορτοκαλί αρκουδάκι. Το σφίγγαν στα χεράκια τους ή όχι, δικό τους πειστήριο ενοχής ήταν ή άλλων; Ποιος και γιατί να το ξέρει ετούτο; Οι εχθροί της πατρίδας. Εχουν ηλικία, πέντε, έξι, επτά, οκτώ μηνών το ένα, πέντε-έξι ετών το άλλο.

Είναι κοριτσάκια και τα δύο... Ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Το μεγάλο φορά πουλόβερ κόκκινο-πράσινο, ζακέτα μαύρη, μπλου τζιν, παπούτσια μπλε σπορτέξ. Το μικρό φορούσε φόρμα βρεφική, λευκή φουστίτσα, πράσινη-καφέ μπλούζα, φανελάκι λευκό. Τα παραχώσαν εκεί, στο Κοιμητήρι του Αγιου Παντελεήμονα, με μια πλάκα μαρμάρινη να δείχνει το νούμερο-όνομά τους.

«Εκ προχωρημένης σήψεως 26 με 28 μέρες περίπου προ της νεκροτομής», αναφέρει αιτία θανάτου η ληξιαρχική πράξη στον Δήμο Μυτιλήνης. Αιτία θανάτου, «εκ προχωρημένης σήψεως».

Παίζει στους ουρανούς με φόρμα βρεφική, λευκή φουστίτσα, πράσινη-καφέ μπλούζα, φανελάκι λευκό. Και δεν μας βγάζει τη γλώσσα ετούτος ο εχθρός της πατρίδας, ηλικίας πέντε, έξι, επτά, οκτώ μηνών. «Το πτώμα ήταν χωρίς κεφαλή». Συγχωρέστε με που σας χάλασα την όμορφη πρωτομηνιάτικη μέρα... Εχθρός της πατρίδας ήταν εξάλλου.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr