Δελτίο Τύπου - Πάτρα

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2007

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007 αντιπροσωπεία μελών του Δικτύου επισκέφθηκε τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Πάτρα και ήρθε σε επαφή με κοινωνικές οργανώσεις και πρόσφυγες. Φθάνοντας στην Πάτρα τα μέλη του Δικτύου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές περιστατικό βίας σε βάρος ενός ανήλικου 14χρονου Αφγανού πρόσφυγα από άντρα του λιμενικού.

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο 14χρονος Αφγανός Μ.Χ. είχε κρυφτεί κάτω από φορτηγό σταθμευμένο μέσα στο λιμάνι της Πάτρας, έτοιμο για επιβίβαση με κατεύθυνση προς Ιταλία. Κατά τη διάρκεια έλεγχου του λιμενικού, άνδρας με στολή που πραγματοποιούσε τον έλεγχο άρχισε να κτυπά με μαχαίρι το οποίο κράταγε, άγνωστο για ποιο λόγο, στο σημείο όπου βρισκόταν κρυμμένος ο ανήλικος για να τον εντοπίσει και παρότι το παιδί κραύγαζε ο άνδρας συνέχισε να τον χτυπάει με το μαχαίρι βρίζοντάς τον ταυτόχρονα .

Ο ανήλικος Αφγανός διακομίστηκε με τέσσερις μαχαιριές στην πλάτη και τα πόδια στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, όπου έγινε συρραφή των τραυμάτων του και εισαγωγή για νοσηλεία.

Λίγη ώρα μετά την εισαγωγή του παιδιού, όταν η αντιπροσωπεία του Δικτύου επιχείρησε να τον επισκεφθεί, διαπίστωσε ότι υπάλληλος του Λιμενικού Σώματος είχε εγκατασταθεί στο θάλαμο του τραυματία και επί μία ώρα τον ανέκρινε, διακόπτοντας συνεχώς την ανάκριση για να επικοινωνήσει (!!!) με την υπηρεσία του, αδιαφορώντας για την κατάσταση της υγείας του και τη ψυχική του αναστάτωση. Μετά από παρέμβαση των μελών της αντιπροσωπείας του Δικτύου και διαμαρτυρίες τους για τον τρόπο και χρόνο της ανάκρισης κινητοποιήθηκε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κλήθηκε ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου για να παρέμβει. Η παρουσία των μελών του Δικτύου ενόχλησε ιδιαίτερα τον ανακριτικό υπάλληλο, ο οποίος στράφηκε εναντίον τους με απειλές ακόμα και για συλλήψεις. Όπως πληροφορηθήκαμε, εξάλλου, ο αρμόδιος εισαγγελέας ανηλίκων δεν είχε ενδιαφερθεί καθόλου για το περιστατικό.

Σε φιλική συζήτηση τους με τον ανήλικο τα μέλη του Δικτύου ενημερώθηκαν για την κατάσταση του και για το περιστατικό .

Κρατώντας τα στοιχεία του ανήλικου θύματος και των αυτόπτων μαρτύρων το Δίκτυο

απαιτεί άμεσα :

  • Να προστατευθεί ο ανήλικος πρόσφυγας και να αναγνωριστεί άμεσα ως πολιτικός πρόσφυγας
  • Να αποτραπεί κάθε προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και να αποφευχθεί η απώλεια των αποδεικτικών στοιχείων.
  • Να προστατευθούν οι πρόσφυγες αυτόπτες μάρτυρες καθώς οι καταθέσεις τους είναι κρίσιμες για την αποκάλυψη της αλήθειας.
  • Να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.
  • Να αφαιρεθεί η ανάκριση από τα χέρια του άμεσα εμπλεκόμενου στο περιστατικό λιμενικού σώματος και να ανατεθεί σε ανεξάρτητη αρχή
  • Να ελεγχθεί και ερευνηθεί γενικότερα η στάση των λιμενικών της Πάτρας απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς υπάρχουν σωρεία καταγγελιών για αντίστοιχα περιστατικά βίας.
  • Να τεθεί άμεσα στη διάθεση της ανάκρισης το όνομα του λιμενικού δράστη και να διερευνηθεί η συμμετοχή του σε άλλα περιστατικά βίας.

Μια ακόμη ΕΔΕ για τα ματιά του κόσμου δεν αρκεί.

Να σταματήσει ο παράλογος πόλεμος ενάντια στους προσφυγές της Πάτρας.

Να σταματήσουν η αστυνομική βία και οι βασανισμοί σε βάρος των προσφύγων

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr