ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008

Πανελλαδική διαδήλωση στην ΠΑΤΡΑ την ΤΡΙΤΗ  29/01/08 για την επιχείρηση σκούπα σε βάρος των προσφύγων στην Πάτρα.

15.30:Προσυγκεντρωση στον καταυλισμό ( κοντά στην Ηρώων Πολυτεχνείου)

18.00:Έναρξη της πορείας από το Παραρτημα

Διαβάστε το σχετικό κείμενο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Εδώ και χρόνια η Πάτρα είναι ένας σταθμός στο ταξίδι χιλιάδων προσφύγων που, με την ελπίδα της διαφυγής προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης συγκεντρώνονται γύρω από το λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για πρόσφυγες κατά κύριο λόγο από το Αφγανιστάν και το Ιρακινό Κουρδιστάν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανήλικοι, πρόσφυγες από χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο, τη βία και τη φτώχια, αλλά και από τις «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Άστεγοι ή εγκατεστημένοι σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με παράγκες, οι πρόσφυγες της Πάτρας είναι θύματα της παράλογης και ρατσιστικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και της αναλγησίας και εγκατάλειψης από το ελληνικό κράτος και τις τοπικές αρχές. Μη μπορώντας να πάνε ούτε μπροστά ούτε πίσω, λόγω της σκλήρυνσης της συνοριακής πολιτικής της Ε.Ε. και των απελάσεων προς την Ελλάδα που εγκαινίασε η σύμβαση του Δουβλίνου, αλλά μη μπορώντας και να ζήσουν στην Ελλάδα νόμιμα και με αξιοπρέπεια, λόγω της πλήρους άρνησης του δικαιώματος στο πολιτικό Άσυλο, ο αριθμός των προσφύγων που συνωστίζονται στο λιμάνι της Πάτρας αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερο, οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματικούς κύκλους έχουν οργανώσεις μια πειστική προπαγάνδα στην πόλη ενάντια στους πρόσφυγες: από ακραία δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο μέχρι συγκέντρωση στο λιμάνι της Πάτρας ενάντια στους πρόσφυγες οργανωμένη από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Είναι χαρακτηριστική η απάθεια και η ακραία τους στάση όταν, σε συνάντηση με τοπικές ομάδες υποστήριξης και μέλη του Δικτύου, αφού εκθέσαμε τα άπειρα προβλήματα των προσφύγων στην νομαρχία η τελευταία δεσμεύτηκε να δώσει δωρεάν σακούλες σκουπιδιών ώστε να μαζέψουν μόνοι τους τα σκουπίδια τους. Είναι δε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ.Κατσικόπουλου, Νομάρχη Αχαΐας: «Τα δικαιώματα των προσφύγων σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των Παρινών».

Για την Τρίτη 22/01 έχει προγραμματιστεί πανελλαδική διαδήλωση στην Πάτρα ενώ κάποιοι και κάποιες θα μείνουν εκεί το βράδυ ώστε να βρίσκονται στο χώρο του καταυλισμού την Τετάρτη το πρωί. Αναλυτικά τις εξελίξεις για την Πάτρα αλλά και φωτογραφικό υλικό μπορεί κάποιος/α α βρει στο Indymedia Πάτρας στη διεύθυνση http://patras.indymedia.org .

Όσοι και όσες μπορούν να κατέβουν στη διαδήλωση μπορούν να επικοινωνήσουν με το 210-3813928 απογευματινές ώρες.

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Όλα αυτά κορυφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα όταν το Σάββατο 19/01/2008 οι άντρες του λιμενικού μοίρασαν ανυπόγραφη πολύγλωσση ανακοίνωση στους πρόσφυγες όπου τους έλεγαν ότι πρέπει να φύγουν από το λιμάνι γιατί «παρεμποδίζουν την κυκλοφορία». Η ανακοίνωση αυτή σωστά θεωρήθηκε ως προειδοποίηση καθώς το ίδιο κιόλας βράδυ ξεκίνησαν διωγμοί και επιλεκτικές συλλήψεις από τον χώρο του λιμανιού εις βάρος των προσφύγων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικές δυνάμεις από άλλες πόλεις της Ελλάδας έχουν φτάσει στην Πάτρα για να ενισχύσουν την τοπική αστυνομία. Στη συνέχεια άρχισαν επιλεκτικές συλλήψεις από το λιμάνι που έφτασαν περίπου τα 150 άτομα. Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου αστυνομικές δυνάμεις ήταν έξω από τον καταυλισμό και επιχείρησαν να εισέλθουν με μπουλντόζες, αφού η πολεοδομία έκρινε τον καταυλισμό αυθαίρετο. Μετά από διαπραγματεύσεις τους έδωσαν μια εβδομάδα διορία για να φύγουν από τον καταυλισμό η οποία λήγει την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, την Τετάρτη 23 έγινε και μια δυναμική διαμαρτυρία σε έναν εκθεσιακό χώρο που παρευρισκόταν ο κ. Σιούφας.
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr