Η ΦΩΤΙΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Αναδημοσίευση από το Facebook

Σχετικό με το θέμα επίσης ... στο TVXS

Την Κυριακή το μεσημέρι, η φωτιά μπήκε μέσα στον καταυλισμό των Κούρδων πολιτικών προσφύγων, που βρίσκεται στην οδό Αγ.Τρύφωνος 9 στην Πεντέλη. Αρκετοί από αυτούς δεν ήταν καν εκεί γιατί είχαν πάει να βοηθήσουν τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να κρατήσουν τη φωτιά μακρυά από τα σπίτια των Πεντελιωτών. Το δικό μου το σπίτι, που βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας δεν κάηκε γιατί οι Κούρδοι έσβησαν και το διπλανό, αλλά και το απέναντι μου οικόπεδο που έπιασε φωτιά. Μάρτυρες όλοι οι κάτοικοι της περιοχής που τους κοιτούσαν με θαυμασμό να πηδούν τα συρματοπλέγματα για να βρεθούν κοντά στις εστίες της φωτιάς για να τις σβήσουν.

Όταν όμως χρειάστηκε οι πυροσβέστες να συνδράμουν τους Κούρδους, δεν πήγε κανείς. Ο καταυλισμός κάηκε ολοσχερώς, εκτός από 3 οικίσκους στην είσοδο.

Ο καταυλισμός αυτός υπάρχει στην Πεντέλη από το 1997. Στην αρχή ήταν υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου, αργότερα, όμως, εγκαταλείφτηκε από αυτούς και συντηρήθηκε από τους ίδιους τους πρόσφυγες και όσους ήθελαν να βοηθήσουν.

Φιλοξενούνται σήμερα εκεί 120 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 5 οικογένειες με μικρά παιδιά. Τέσσερα από αυτά τα παιδιά, ο Αλί, η Σαν, ο Μοχάμεντ κι η Χεσού έχουν γεννηθεί μέσα στον καταυλισμό. Ο πατέρας του Μοχάμεντ και της Χεσού το είπε αυτό στο Θανάση τον Κούρκουλα, από την κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", που βρέθηκε χτες κοντά τους. Ο Μοχάμεντ είναι σήμερα 9 ετών. Κάποιοι από τους άντρες, όπως ο Αμπουτζάσιμ, ζει στον καταυλισμό από το 1999.

υτή τη στιγμή ο καταυλισμός έχει γίνει ένα μάτσο παλιοσίδερα. Ο δήμαρχος Πεντέλης, ο κ.Στεργίου, επισκέφτηκε χτες τον καταυλισμό και ρώτησε τους Κούρδους τι σκοπεύουν να κάνουν, αν σκοπεύουν, δηλαδή, να φύγουν ή να μείνουν. Λες κι αν είχαν που να πάνε θα έμεναν εκεί... Εμείς, ως επιτροπή κατοίκων Πεντέλης και Κούρδων προσφύγων, ζητήσαμε να κλείσουμε ένα ραντεβού μαζί του για να του εκθέσουμε τα προβλήματά μας. Ακόμη δε μας το έκλεισε.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα δώσει έναν άλλο χώρο της εκκλησίας στους πρόσφυγες, ο οποίος, όμως, θα βρίσκεται κι αυτός στην Πεντέλη. Αυτό είναι ζωτικό για τους ανθρώπους αυτούς, να παραμείνουν, δηλαδή, στην Πεντέλη, γιατί όσοι από αυτούς έχουν σταθερή εργασία, την έχουν στη γύρω περιοχή. Εμείς, την Παρασκευή το πρωί θα πάμε στην αρχιεπισκοπή να δώσουμε γραπτά τα αιτήματά μας στον Ιερώνυμο. Τη δέσμευση ότι θα μας βοηθήσει, ανέλαβε κι ο πάτερ Τιμόθεος Κιλήφης από την Ιερά Μονή Πεντέλης. Αλλά κι ο κ.Δουκάκος Ιωάννης, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πεντέλης, μας είπε ότι θα σταθεί δίπλα μας.

Εμείς ως πρώτο βήμα, για να στεγαστούν άμεσα όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αγοράσαμε 3 σκηνές, χωρητικότητας 12 ατόμων η καθεμία, αξίας 2500 ευρώ. Η πρόταση του πατέρα Τιμόθεου είναι να χρηματοδοτήσει η εκκλησία λυόμενους οικίσκους, για να στεγαστούν όλοι εκεί.

Εμείς θα παλέψουμε για να μη φύγουν οι Κούρδοι από την Πεντέλη. Χρειαζόμαστε, γι'αυτό τη βοήθειά σας. Όποιος θέλει ας επικοινωνήσει μαζί μου. Αν κάποιος θέλει να συνεισφέρει οικονομικά μπορεί να καταθέσει χρήματα στην Alpha Bank GR810140115011500210125959
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr