Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ,Ο ΜΕΤΟΙΚΟΣ,Ο ΔΟΥΛΟΣ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Αναδημοσίευση από Γιάννης Παπαϊωάννου

Στην αρχαιότητα δεν είχαν κανένα από τα  δικαιώματα του πολίτη. Δικαιοπρακτικό οικονομικό ή πολίτικό. Εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν είχαν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Δεν μορφώνονταν.  Δεν είχαν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο Δικαστήριο. Έκαναν μόνο χειρονακτικές εργασίες τις όποιες οι αρχαίοι απαξιούσαν να κάνουν. Στα χωράφια στις οικοδομές στις οικιακές εργασίες.  Πωλούνταν σε ευτελή τιμή και προέρχονταν από κάποιο πόλεμο. Λάτρευαν τους θεούς τους και έμειναν για πάντα στο περιθώριο της ιστορίας. Τα παιδιά τους γενιόντουσαν δούλοι.

Σας θυμίζει κάτι;

Όλα αυτά οι σύγχρονοι τους τα είχαν και τα παράτησαν για να έρθουν εδώ και να γίνουν μέτοικοι ή και δούλοι. Στις φράουλες, στα μήλα, στις ελιές, στα μπαμπάκια, στις  οικοδομές, στις οικιακές δουλειές. Σε αυτά που οι σύγχρονοι απαξιούν να κάνουν. Σε ευτελή τιμή. Ανασφάλιστοι. Αζήτητοι. Άγραφοι. ανύπαρκτοι, εμπόρευμα από κάποιο μακρινό πόλεμο. Αν πεθάνει κάποιος από αυτούς ο μόνος που θα έχει απώλεια θα είναι ο ιδιόκτητης του.

Σας θυμίζει κάτι;

Εμείς ως αυτάρεσκη κοινωνία κρατάμε τα προνόμια της ιδιότητας του πολίτη για εμάς. Τους κρατάμε δούλους γιατί μάλλον κάτι μας θυμίζει, κάτι μοιάζει να δένει με την Ελληνική Ιστορία κάτι μας βολεύει.

Ω άνδρες αθηναίοι!  Η Ιστορία δεν θα είναι καλή μαζί μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου 19-10-2009

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr