Ξυλοδαρμός 17χρονου στο κέντρο κράτησης

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

024186_0910232016

Αναδημοσίευση TVXS

Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια , στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Παγανής Λέσβου, ένας 17χρονος κρατούμενος έπεφτε θύμα «υπερβάλλοντα ζήλου» αστυνομικών , που τον άφησε με κακώσεις σε κεφάλι, πλάτη, μέση και χέρια. Σε επίσημη καταγγελία προχώρησαν 47 κρατούμενοι του κέντρου, η οποία συνοδεύεται και από ιατρική διάγνωση.

Συγκεκριμένα, μετά την αναχώρηση του υφυπουργού διατάχθηκε η απελευθέρωση περίπου 150 κρατουμένων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από άλλους κρατούμενους που βρίσκονται εκεί για πολύ περισσότερο διάστημα.

Όπως αναφέρεται και στην καταγγελία που παραδόθηκε το μεσημέρι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι διαφορετικές «ταχύτητες» στην απελευθέρωση αποτελούν συχνά αιτία εξέγερσης. Σημειώνεται ότι, όσοι υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο καταλήγουν να μένουν πολύ περισσότερο διάστημα κρατούμενοι εξαιτίας της γραφειοκρατίας, από ότι εκείνοι που δεν αιτούνται.

Πρόσφυγες από το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη μη απελευθέρωσή τους και έβαλαν φωτιά σε στρώματα μέσα στο θάλαμο. Ο καπνός άρχισε να γεμίζει το χώρο και όσοι βρίσκονταν στον διπλανό θάλαμο, που επικοινωνεί με ένα άνοιγμα στον τοίχο με τον πρώτο, ζήτησαν να βγουν στον προαύλιο χώρο καθώς δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τις αναθυμιάσεις. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί τους πλησίασαν με γκλομπ, τους απειλούσαν και έκαναν προσβλητικές χειρονομίες και μόνο όταν οι αναθυμιάσεις έγιναν ιδιαίτερα έντονες, οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα του θαλάμου.

Η πόρτα άνοιξε τόσο ώστε να περνά μόνο ένα άτομο η φορά, το οποίο οι αστυνομικοί χτυπούσαν με γκλομπ όταν έβγαινε έξω. Στο τέλος, τέσσερις αστυνομικοί έπιασαν έναν 17χρονο Παλαιστίνιο και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν επί μισή ώρα. Το παιδί λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η ιατροδικαστής αρχικά πιστοποίησε προφορικά ότι είχε κακώσεις αλλά τόνισε ότι βεβαίωση θα δώσει μόνο στην Αστυνομία, αναφέρεται στην καταγγελία και προστίθεται ότι τελικά υπήρξε διάγνωση από την Αστυνομία, όπου αναφέρονται σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι, την πλάτη, τη μέση και τα χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι κακώσεις είναι εμφανείς, ο 17χρονος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Στο μεταξύ, χθες, ο κ. Βούγιας ζητούσε «συγγνώμη για το έλλειμμα ανθρωπιάς σε αυτή την αποθήκη ψυχών, όπου η κόλαση του Δάντη ωχριά μπροστά της», ενώ μόλις μία ημέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνιζε ότι «λογικές σερίφη και ράμπο που οφείλονται σε υπερβάλλοντα ζήλο, ο οποίος δεν είναι καλός οδηγός για την Αστυνομία».

Παρά τις όποιες εξαγγελίες, στην Παγανή εξακολουθούν να κρατούνται περίπου 700 μετανάστες υπό άθλιες συνθήκες. Συνθήκες τις οποίες διαπίστωσε την Πέμπτη και αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης, και ζητά το άμεσο κλείσιμό του.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr