Νέο Κέντρο στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009

αναδημοσίευση εμπροςnet

Τη δημιουργία πρότυπου κέντρου υποδοχής μεταναστών σε χώρο που παραχωρείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Μυτιλήνη, ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, μιλώντας στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Πρόκειται για το οικόπεδο των 80 στρεμμάτων στην περιοχή του Καρά Τεπέ που εδώ και χρόνια διεκδικούσε η νομαρχία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χωρίς μέχρι τώρα να δοθεί το «πράσινο φως» από την προηγούμενη ηγεσία του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε δεκτό το αίτημα που συζήτησε μαζί του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, για την παραχώρηση χώρου που ανήκει στο Στρατό για ανέγερση νέου κέντρου υποδοχής μεταναστών. Έτσι καταργείται οριστικά το Κέντρο Κράτησης Παγανής, επίμονο και χρόνιο αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, μετά και από τη διεθνή κατακραυγή για τις συνθήκες λειτουργίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία των Βούγια και Βενιζέλου θα συνεχισθεί, αφού αναζητούνται κι άλλοι χώροι που μπορεί να παραχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για δημιουργία κέντρων υποδοχής σε άλλα σημεία της χώρας.

Έλεγε «όχι»
Μέχρι τώρα η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ανάλογα αιτήματα που είχε καταθέσει η νομαρχία Λέσβου, ζητούσε την πώληση της έκτασης των 80 στρεμμάτων που ανήκει στο Στρατό, γι’ αυτό και κάθε πρωτοβουλία για ανέγερση νέου κέντρου είχε «κολλήσει» στην έλλειψη διαθέσιμου χώρου.
Μετά την εξασφάλιση της έκτασης, ανοίγει πλέον ο δρόμος για δημιουργία νέου πρότυπου κέντρου ενηλίκων και ανηλίκων, που θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Το κέντρο θα είναι ανοιχτό και δε θα φυλάσσεται από την Αστυνομία παρά μόνο εξωτερικά.
Μέχρι να δημιουργηθεί το νέο κέντρο, θα γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στην Παγανή, η οποία πάντως θα λειτουργήσει για να δεχθεί μόνο μέχρι 150 άτομα. Ήδη ένας θάλαμος που έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που έχουν καταστραφεί, θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να δέχεται έναν αριθμό ατόμων που απλά θα διανυκτερεύουν μέχρι να γίνει η καταγραφή τους και ν’ αναχωρήσουν για την Αθήνα.
Στόχος είναι μελλοντικά, όταν λειτουργήσει το νέο κέντρο, η Παγανή να είναι απλά ένα «σταθμός», όπου τις ημέρες που δεν έχει πλοίο (όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα την Παρασκευή) θα παραμένουν μέχρι ν’ αναχωρήσουν με το επόμενο δρομολόγιο.
Προς το παρόν, όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στη Μυτιλήνη μεταφέρονται στη Χίο. Η νομαρχία αναμένει από τα αρμόδια υπουργεία την έγκριση της χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες επισκευής του κτηρίου.
«Εξαρτάται από την κυβέρνηση το πόσο γρήγορα θα φτιαχτεί το νέο κέντρο υποδοχής, δήλωσε χθες στο «Ε» ο κ. Βογιατζής. Και συνέχισε: «Πάντως δόθηκε η έγκριση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, για να διατεθεί το οικόπεδο των 80 στρεμμάτων για τη δημιουργία του Κέντρου. Ήταν ένα χρόνιο αίτημά μας και χαίρομαι που έγινε δεκτό για να προχωρήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι Παγανή, όπως ήταν μέχρι τώρα, δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά και χαίρομαι ιδιαίτερα που προωθείται μια λύση αντίστοιχη του πολιτισμού μας.»

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr