Πρόσφυγες διαμαρτύρονται έξω από το ελληνικό προξενείο

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Πρόσφυγες διαμαρτύρονται έξω από το ελληνικό προξενείο

αναδημοσίευση από Deutsche Welle

 

Χθες (24-8-2010) έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας συλλόγων Ιρανών προσφύγων έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Βερολίνο. Αίτημά τους να βελτιωθούν οι συνθήκες μεταχείρισης των ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

«Αλληλεγγύη με τους Ιρανούς πρόσφυγες στην Αθήνα που βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 19 Ιουλίου, ανθρώπινη πολιτική ασύλου στην Ελλάδα και διακοπή της επαναπροώθησης προσφύγων από τη Γερμανία, όσο διάστημα το ελληνικό κράτος δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει υπογράφοντας διεθνείς συνθήκες». Αυτά ήταν τα βασικά αιτήματα στη χθεσινή ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ιρανικών προσφυγικών οργανώσεων μπροστά από το ελληνικό προξενείο στη γερμανική πρωτεύουσα. Αντίστοιχη εκδήλωση διαμαρτυρίας έχει γίνει ήδη έξω από την ελληνική προξενική αρχή της Κολωνίας, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Εκπρόσωπος των ιρανικών συλλόγων παραδίδει υπόμνημα με τα αιτήματα των προσφύγωνΣτις ομιλίες τους εκπρόσωποι αυτών των οργανώσεων περιέγραψαν τις συνθήκες, στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και τις οποίες επανειλημμένως έχουν καταγγείλει ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Για αυτό δεν ευθύνεται όμως μόνον η Ελλάδα.

Σε προκήρυξη που μοιράστηκε στην εκδήλωση αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι προφανώς πάνω από τις δυνάμεις των ελληνικών αρχών και ότι η ΕΕ και η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους.

Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ που ρυθμίζει την αρμοδιότητα για τις διαδικασίες ασύλου στην ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Τα αιτήματα αυτά αλλά και διάφορα ντοκουμέντα για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα παρεδόθησαν σε υπάλληλο του ελληνικού προξενείου στην εξώπορτα του κτιρίου.

Το γεγονός ότι η υπάλληλος, μάλλον κατ' εντολή ανωτέρων, απέρριψε κάθε συζήτηση μαζί τους, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Συλλόγου Ιρανών Προσφύγων.

Είναι αδιανόητο, μας είπε ο εκπρόσωπός του, Χαμίντ Ναβζάρι, η προξενική αρχή ενός δημοκρατικού κράτους, το οποίο γνωρίζει τι θα πει δικτατορία, να μη δέχεται να μιλήσει μαζί μας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr