Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Δεκέμβιος 2004 - Σύσκεψη του Υπουργού Αιγαίου

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΧΙΟΥ

ΠΟΙΟΥΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ;

Με αφορμή τη δημοσίευση είδησης (ημερομηνία;) για την σύσκεψη του Υπουργού Αιγαίου με τους αρμόδιους αστυνομικούς διευθυντές Β. Αιγαίου και την ανακοίνωση περί δήθεν « ρύθμισης της καλύτερης οργάνωσης της προωθήσεως των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στα τελικά κέντρα φιλοξενίας των» η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες ενημερώνει τους πολίτες για τα παρακάτω :

  1. Κατ' αρχήν δεν τίθεται θέμα καλύτερης οργάνωσης της προώθησης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας επειδή τέτοια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Οι πρόσφυγες μετά το τέλος της τρίμηνης κράτησης τους (κι εφόσον στο μεταξύ δεν έχουν ήδη απελαθεί) δεν ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ καθώς τους κοινοποιείται ταυτόχρονα με την απελευθέρωσή τους, η απόφαση απέλασης και η εντολή να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σ' ένα μήνα.
  2. Άρα για ποια ακριβώς φιλοξενία μιλάει ο Υπουργός Αιγαίου, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι πρόκειται για ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ φρουρούμενα από την Αστυνομία;
  3. Πιθανά να τους απασχόλησε το θέμα των προσφύγων λόγω της συσσώρευσης στα κέντρα κράτησης του Β. Αιγαίου όπου άνθρωποι στοιβάζονται κυριολεκτικά μέχρι να εξαντληθεί το χρονικό όριο κράτησης (3 μήνες) όπως προβλέπεται από το Νόμο 2910 ενώ, το όριο αυτό (της διοικητικής κράτησης) μπορεί να είναι ακόμη και μία ημέρα σύμφωνα με διάταξή του. Δυστυχώς, η πρακτική του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης που προφανώς απηχεί και τις απόψεις των πολιτικών προϊσταμένων του, επιβάλλει καταχρηστικά την κράτηση επί ΤΡΙΜΗΝΟ, με όλες τις αναμενόμενες θλιβερές συνέπειες.
  4. Τα κέντρα κράτησης στο Β. Αιγαίο εκτός από υπερπλήρη δεν καλύπτουν καν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης (με εξαίρεση ίσως αυτό της Χίου).

Ο υπερβολικός χρόνος κράτησης των προσφύγων (τρεις μήνες) δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα επιλύει διότι οι πρόσφυγες καταφεύγουν στη χώρα μας από απελπισία και κινούνται χωρίς προσωπικά στοιχεία γι αυτό το μέλλον τους είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Η κράτηση λοιπόν σε τίποτα δεν εξυπηρετεί παρά μόνο στην επίδειξη του σκληρού προσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δήθεν προστατεύει τα σύνορά της ενώ η ίδια, συμβάλλει στη διαιώνιση των πολέμων και της φρίκης στις πατρίδες των προσφύγων.

Η νομιμοποίηση των προσφύγων θα ωφελήσει τις κοινωνίες όπου θα ζήσουν και θα ανακουφίσει τους ίδιους από τα ανυπέρβλητα προβλήματα που τους προκάλεσαν οι πόλεμοι οι φυλετικές και θρησκευτικές διώξεις και η φτώχεια. Ας μη μας διαφεύγει ότι κανένας δεν εγκαταλείπει το σπίτι και τον τόπο του αν δεν οδηγηθεί στην απελπισία..

Χίος, 6-12-2004
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr