Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Απρίλιος 2005 - επιχείρηση «ασφαλούς απόκρουσης»

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005
Τόπος : Χίος

Ημερομηνία : 21-4-2005

Θύματα : 40 άτομα (άνδρες) κατά δήλωση τους παλαιστινιακής καταγωγής

Την Πέμπτη 21-4-2005 εξελίχθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Xίου και Tουρκίας επιχείρηση «ασφαλούς απόκρουσης » , την οποία με εντολές του ΥΕΝ και ΥΠΕΞ, διενήργησε το Kεντρικό Λιμεναρχείο Xίου με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή 40 προσφύγων.

Γεγονότα σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων :

Οι 40 πρόσφυγες (κατά δήλωση τους παλαιστινιακής καταγωγής) τα ξημερώματα της Πέμπτης προσπάθησαν να προσεγγίσουν με την ξύλινη βάρκα τους, τις ακτές του νησιού της Χίου αλλά έγιναν αντιληπτοί γύρω στις 3:00 π.μ. από τ ις Λιμενικ ές Aρχ ές και εμποδίστηκαν . Μαρτυρίες βεβαιώνουν ότι η βάρκα είχε σχεδόν προσεγγίσει σε μικρή απόσταση το λιμάνι της Χίου τα ξημερώματα περί τις 6:00 π.μ., όταν το σκάφος του λιμενικού ενεργοποιώντας τις μηχανές του δημιούργησε έντονους κυματισμούς με αποτέλεσμα να τους παρασύρει προς τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Αυτό επαναλήφθηκε 4-5 φορές κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Κάθε φορά που απομακρυνόταν η βάρκα, αφήνονταν να πλέουν ακυβέρνητοι στα ανοικτά των Οινουσσών, παρακολουθούμενοι σε απόσταση από σκάφος του Λιμε νικού .

Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβαινόντων κάποια στιγμή που το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε την βάρκα τους, ένας από αυτούς γραπώθηκε σ' αυτό και κατάφερε να ανέβει πάνω στο σκάφος των λιμενικών. Στη συνέχεια κάποιος από το πλήρωμα του λιμενικού αποτελούμενο από 3 άτομα και έναν οδηγό, του έβαλε πλαστικές χειροπέδες και δύο λιμενικοί τον κτύπησαν αρκετές φορές στην κοιλιά και το κεφάλι. Ας σημειωθεί ότι τέσσερις ημέρες μετά τα σημάδια από το κτύπημα στο κεφάλι και στους καρπούς των χεριών του ήταν ακόμη εμφανή. Μετά τον έριξαν στη θάλασσα και ευτυχώς μπόρεσαν οι υπόλοιποι πρόσφυγες να τον αρπάξουν και να τον ανεβάσουν στη δική τους βάρκα. Τελικά γύρω στις 20:15 μ.μ. το βράδυ τους ρυμούλκησαν με το λιμενικό σκάφος σε νησίδα κοντά στις Οινούσσες και στη συνέχεια επειδή πραγματοποιήθηκε έκτακτο δρομολόγιο με το πλοίο «Οινούσσες» (λόγω μεταφοράς ασθενούς στο νοσοκομείο της Χίου) μεταφέρθησαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Χίου στις 02:00 π.μ. Ένας από αυτούς εισήχθη στο Νοσοκομείο λόγω της δυσφορίας που ένιωθε και της δυσκολίας στην αναπνοή, αφού είχε πριν δύο χρόνια υποστεί τραχειοτομή και λόγω του ψύχους στη βάρκα, και του ολοήμερου στρες επιβαρύνθηκε η υγεία του. Κρατήθηκαν στο container (εμπορευματοκιβώτιο) που χρησιμοποιείται από το Λιμεναρχείο της Χίου για την προσωρινή κράτηση των προσφύγων έως ότου διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες καταγραφής των στοιχείων τους και η ιατρική τους εξέταση. Η συγκεκριμένη ομάδα παρέμεινε εκεί για δύο ημέρες (δηλ. έως το απόγευμα του Σαββάτου 23-4-2005) οπόταν και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης στην περιοχή Μερσυνίδι.

Ενέργειες στην ξηρά

Από το πρωί της Πέμπτης (8:30π.μ.) ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες στον λιμενάρχη Χίου κ. Παριάρο ο οποίος δεν αρνήθηκε το γεγονός όμως ισχυρίστηκε ότι δεν βρίσκονταν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι δεν βρίσκονταν σε κίνδυνο. Σ' αυτούς τους ισχυρισμούς επέμεινε μέχρι αργά το μεσημέρι οπόταν και μας ανακοινώθηκε ότι δεν αποφασίζει πλέον ο ίδιος αλλά έχει αναλάβει δράση το ΥΕΝ και από εκεί λαμβάνει εντολές.

Το θέμα έγινε γνωστό στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και σε αθηναϊκά κανάλια, συγκεντρώθηκαν ομάδες πολιτών στο χώρο του λιμεναρχείου απειλήθηκε ακόμη και συμβολική κατάληψη του καταπέλτη του πλοίου που θα έφθανε από την Μυτιλήνη με προορισμό την Αθήνα με σκοπό την άσκηση πίεσης. Τελικά στις περί τις 20:10 μ.μ. μας ανακοινώθηκε ότι θα τους ρυμουλκήσουν σε υπήνεμο μέρος και θα τους μεταφέρουν στη Χίο το πρωί.

Όλη την ημέρα κρατούμενοι και αστυνομικοί (κατά κοινή ομολογία) στο χώρο κράτησης προσφύγων στην περιοχή «Μερσινίδι» της Χίου, μπορούσαν να βλέπουν την βάρκα να περιφέρεται μπροστά τους (λόγω της θέσης του χώρου κράτησης πάνω σε βουνό). Υπήρχε δε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους με κινητά τηλέφωνα καθώς ένας από τους κρατούμενους είχε συγγενή στην βάρκα. Κάποια στιγμή το απόγευμα δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση όταν έβλεπαν το σκάφος του λιμενικού να κάνει γρήγορους κύκλους γύρω από την βάρκα με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και δύο άτομα να βάλουν φωτιά σε μία σκηνή.

Eπιτροπή Aλληλεγγύης στους Πρόσφυγες

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr