Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Ιούνιος 2005-Zulkuf Murat Bora (Bahoz)

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005
Ποιος είναι ο Zulkuf Murat Bora (Bahoz) ;

Εγκατέλειψε (αναγκαστικά) την Τουρκία το 1995 λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και ως αποτέλεσμα της σύγκρουσής του με το τουρκικό κράτος για τα δικαιώματα και την ελευθερία των Κούρδων.
Δικαιούται πολιτικό άσυλο ;

Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Η αίτηση του αρχικά απορρίφθηκε και τελικά εξετάστηκε στις 2.05.2002, μετά από 22 μέρες απεργίας πείνας. Η αρμόδια επταμελής επιτροπή που ορίστηκε από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης αποφάνθηκε θετικά (5 υπέρ, μία κατά και μία ουδέτερη).

Αφού κρίθηκε ότι δικαιούται πολιτικό άσυλο γιατί δεν το έχει λάβει ;

Ο εκάστοτε Υπουργός Δημοσίας Τάξης (από το 2002) παρά την θετική γνωμοδότηση της επιτροπής αρνείται να υπογράψει και τυπικά την έγκριση χορήγησης πολιτικού ασύλου, πράγμα που όφειλε να γίνει μέσα σε τρεις έως έξι μήνες (έχουν περάσει 3 χρόνια).

Γιατί αρνείται να υπογράψε ι ;

Εδώ και χρόνια το ελληνικό κράτος ακολουθεί συνειδητά πολιτική μηδενικής χορήγησης πολιτικού ασύλου (το 2003 αναγνωρίστηκαν 3 πρόσφυγες, το 2004 αναγνωρίστηκαν 11). Αντιμετωπίζει τους πολιτικούς πρόσφυγες ως εγκληματίες, τους υποδέχεται με νάρκες, στρατό και συνοριοφυλακή, τους αφήνει στο περιθώριο της παρανομίας ή της διαρκούς ομηρείας και αναμονής αφήνοντας σε εκκρεμότητα επί χρόνια τις αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ενάντια σε κάθε αίσθηση ανθρωπιάς, σε κάθε κεκτημένο δικαίωμα, σε κάθε διεθνή σύμβαση και σε κάθε νόμο.

Γιατί επέλεξε την απεργία πείνας θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ;

«Η επιλογή της απεργίας πείνας είναι η έσχατη πολιτική επιλογή για τη διεκδίκηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Στόχος της δεν είναι τίποτα άλλο παρά να υπερασπιστούμε την ύπαρξή μας εναντία σε κάθε καταπίεση και εξουσία. Μετά από πολλά χρόνια πολιτικής ομηρίας και καταπίεσης από το ελληνικό κράτος, αποφάσισα για δεύτερη φορά να ξεκινήσω απεργία πείνας και να διαλέξω αυτό το δρόμο θέτοντας και τη ζωή μου σε κίνδυνο, μέσα σε μια κοινωνία αδιάφορη, όπου στόχος είναι η κατανάλωση, η ατομικότητα και πώς θα περάσεις καλά αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω σου» Zulkuf Murat Bora (Bahoz)

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ;

Ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 17/5/2005. Από 15/6 μάλιστα διέκοψε ακόμα και τη λήψη ζάχαρης κι αλατιού. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται πλέον ραγδαία.

Γιατί να ασχολούμαστε τώρα με αυτόν τον Κούρδο ;

Η απειλή της απέλασης για τους περισσότερους, αλλά και η συνειδητή καθυστέρηση της απάντησης στο αίτημα ασύλου και η ομηρεία που συνεπάγεται για όσους περιμένουν τόσα χρόνια -όπως ο παραπάνω πρόσφυγας- συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και ζητάμε την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα και απεργό πείνας Zulkuf Murat Bohra και σε όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες.


Eπιτροπή Aλληλεγγύης στους Πρόσφυγες

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr