Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Ιούλιος 2005- ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 16 Ιουλίου 2005

Όταν η ιστορία και η ανάμνηση γίνονται πανηγύρι …

Iούλιος 1922

Xιλιάδες πρόσφυγες κυνηγημένοι  περνούν το στενό της Xίου με ό,τι πλεούμενο βρίσκουν, αναζητώντας ασφάλεια στο νησί. Mαζί τους και ο Σωτήρης Tζούμας. Mαζί τους και η πολύτιμη εικόνα της Aγίας Παρασκευής που θα τοποθετηθεί μερικά χρόνια μετά στην ομώνυμη εκκλησία στο Kαστέλλο.

Iούλιος 2005

Eκατοντάδες πρόσφυγες περνούν κάθε χρόνο το στενό της Xίου, με ό,τι πλεούμενο βρίσκουν, κυνηγημένοι από πολέμους, πολιτικοοικονομική εξαθλίωση και απανθρωπιά, αναζητώντας ασφάλεια στον τόπο μας. Mαζί τους και τα πολύτιμα θρησκευτικά τους σύμβολα που κάποτε ίσως καταφέρουν κι αυτοί να στεγάσουν σε νέα πατρίδα.

Aπέναντί  τους η Eυρώπη-φρούριο, η ελληνική κυβέρνηση και το Λιμενικό σώμα. «Aσφαλής αποτροπή» η εντολή. «Eπικίνδυνη παρεκτροπή» η ουσία. Δυστυχήματα, νεκροί  κι ανθρώπινος πόνος το αποτέλεσμα.

Kι ο Σωτήρης Tζούμας, εγγονός του τότε πρόσφυγα που έκανε το ίδιο «λαθραίο» ταξίδι, βραβεύει τον Λιμενάρχη για  «τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης  με ανθρωπιστικά κριτήρια»…

Eυτελισμός αξιών. Απώλεια μνήμης και ασφαλής ένδειξη αχαριστίας προς τη ζωή. Τελετή βράβευσης εαυτών και αλλήλων …

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr