Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Σεπτέμβριος 2006-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΒΟΘΡΟΛΥΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙΟΥ

Μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν χθες (7/9/2006) τον χώρο κράτησης Μερσινιδίου προκειμένου να παράσχουν εθελοντικό έργο στους 170 πρόσφυγες οι οποίοι κρατούνται σήμερα στο χώρο αυτό.

 Μετά από καταγγελίες των προσφύγων, διαπιστώσαμε, ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπίτρεπτες, προσβλητικές για κάθε άνθρωπο, και εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρά νοσήματα.

 Οι τουαλέτες στους περισσότερους οικίσκους έχουν υπερχειλίσει και τα νερά από αυτές κατακλύζουν τους χώρους στους οποίους κοιμούνται.

 Ο κάθε οικίσκος έχει μια τουαλλέτα και τρία δωμάτια και μπορούν να στεγασθούν έως και 12 άτομα σε κάθε ένα (συνολικά 10 σπιτάκια). Σήμερα, εξαιτίας του ότι ο αριθμός των προσφύγων έχει υπερβεί κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπτό όριο 20 άτομα μένουν σε κάθε σπιτάκι με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα πάνω σε λύμματα.

 Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι σε οριακό επίπεδο. Το πρόβλημα με τις συνθήκες υγιεινής δεν είναι καινούργιο, το έχουμε επισημάνει από τον προηγούμενο Χειμώνα. Αν και το ζήτημα ήταν γνωστό καμία αποτελεσματική συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου δεν έχει γίνει παρότι ο καταυλισμός κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας. Σε συνθήκες στοιβάγματος ανθρώπων σε τόσο μικρούς χώρους είναι αυτονόητο ότι οι φθορές είναι αναμενόμενες και οι τακτικές συντηρήσεις των υποδομών, είναι, και πρέπει να είναι προτεραιότητα. Το θέμα είναι γνωστό στους άμεσα εμπλεκόμενους, οι οποίοι πρέπει σήμερα κιόλας να δώσουν λύση. Εμείς δεν είμαστε υδραυλικοί για να συνδράμουμε, αλλά, οι άνθρωποι αυτοί ζουν και κοιμούνται αυτή τη στιγμή  σε συνθήκες που δεν κοιμούνται ούτε ζώα.

 Ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα έχουν έρθει περισσότερα από150 άτομα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων 6 ασυνόδευτα ανήλικα και δύο γυναίκες. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των ανηλίκων προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Όμως, αν και θα έπρεπε να είναι σαφές (όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει) ότι τα ανήλικα άτομα δεν πρέπει να κρατούνται και να ακολουθείται ιδιαίτερη διαδικασία, αυτά κινδύνεψαν με απέλαση ενώ παραμένουν μέχρι και σήμερα στα κρατητήρια της αστυνομίας από τις 31/8, 4 ανήλικοι ηλικίας 13 έως 17 ετών από το Αφγανιστάν. Οι προσπάθειες μας κατατείνουν πέρα από την νομική και ανθρωπιστική συνδρομή των ανηλίκων στην αποσαφήνιση της διαδικασίας και στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων οι οποίες θα πρέπει να υιοθετούνται τόσο από την πλευρά της Αστυνομίας όσο και των άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών.

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΧΙΟΥ

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr