Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

«ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑ ΠΑΣΑ ΝΟΣΟΝ ;;;

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 10 Μαρτίου 2007

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων Χίου, εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της για την κοινή ανακοίνωση – αίτημα των τριών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Λέσβου, Χίου, Σάμου) με την οποία ζητείται η εγκατάσταση σώματος συνοριοφυλάκων στα νησιά του Β.Α Αιγαίου.

Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη πρακτική της αντιμετώπισης του σύνθετου μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, ως «σωστή διαχείριση της αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών από τη γειτονική Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», αποτελεί επικίνδυνη διολίσθηση, η οποία τροφοδοτεί τον φόβο των πολιτών ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι με την ίδρυση σώματος συνοριοφυλάκων θα επιλυθεί ακόμη και το δημογραφικό πρόβλημα των νησιών.

Οι εμπνευστές της ανακοίνωσης δεν πρέπει να παραγνωρίζουν το στοιχειώδες ότι δηλαδή κανένα κατασταλτικό μέτρο δεν είναι ικανό να αποτρέψεi απελπισμένους ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν ακόμη και επί χρόνια για να βρουν ασφαλή χώρα και να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τον θάνατο και τις διώξεις. Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα του πνιγμού 51 προσφύγων έξω από τη Σάμο αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τον παραπάνω ισχυρισμό. Ας το καταλάβουμε όλοι: Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν από τα απέναντι παράλια δεν είναι ένα ομοιογενές σύνολο συλλήβδην λαθραίων μεταναστών, παρανομούντων και επικινδύνων ατόμων. Ανάμεσα τους υπάρχουν θύματα πολέμων και βασανιστηρίων, πολιτικοί πρόσφυγες παιδιά και γυναίκες, άνθρωποι που κατά τεκμήριο χρήζουν διεθνούς προστασίας. Δυστυχώς η ακραία αυτή ανακοίνωση παραγνωρίζει ακόμη και αυτό. Από την άλλη, σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι οι αιμοδότες του ασφαλιστικού, της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και της διατήρησης των υψηλών ποσοστών παραγωγικότητας.

Για εμάς η κοινή αυτή πρόταση για την ίδρυση σώματος συνοριοφυλάκων χρησιμοποιεί το προσφυγικό ζήτημα για να ικανοποιήσει πελατειακές λογικές, να ενισχύσει την ανασφάλεια και να τακτοποιήσει ημετέρους.

Η αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας στο προσφυγικό πρόβλημα έχει αποδειχθεί κατ’επανάληψη με τις πολλαπλές εκδηλώσεις προφοράς υλικών μέσων και ηθικής συμπαράστασης –τα οποία δεν βλέπουν απαραίτητα το φως της δημοσιότητας, τονίζει δε την ισχύ της συλλογικής μνήμης για το τι σημαίνει προσφυγιά και ξεριζωμός.

Καλούμε τους ανησυχούντες Νομάρχες να εγκαταλείψουν τα σχέδια για τη μετατροπή των νομών τους σε φρούρια και αντ’ αυτών να αναπτύξουν πρωτοβουλίες με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα κράτησης, με την βελτίωση των υποδομών ώστε να συμβαδίσουμε με τις παρατηρήσεις των διεθνών παρατηρητών.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr