Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΆΤΥΠΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2007
Οι άτυπες επαναπροωθήσεις στην περιοχή του Έβρου συνεχίζονται ...

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράν, αιτών άσυλο στην Ελλάδα, την Κυριακή 18.03.2007 έφτασαν, διασχίζοντας τα σύνορα του Έβρου ,με σκοπό να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα η σύζυγός και το 5χρονο κοριτσάκι τους. Συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές και κρατήθηκαν σε κρατητήριο του Σουφλίου χωρίς να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία. Την Τρίτη 20.03.2007 η ιρανή πρόσφυγας ενημέρωσε το σύζυγό της από τουρκικό κρατητήριο ότι , ενώ εισήλθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν την προστασία των ελληνικών αρχών, συνελήφθησαν, κρατήθηκαν σε πλήρη απομόνωση- η ίδια και η 5χρονη κόρη της (!)- και στη συνέχεια προωθήθηκαν με εξαναγκασμό στο τούρκικο έδαφος( πρακτική επαναπροωθησης). Στη συνέχεια συνελήφθησαν εκ νέου από τις τουρκικές πια αρχές και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απέλασης τους στο Ιράν, όπου η ζωή τους διατρέχει σοβαρό κίνδυνο . Παρόλα αυτά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τη Δευτέρα 19.03.2007, αρνήθηκε επισήμως ότι η ιρανή μητέρα και ανήλικη κόρη της ήταν κρατούμενες στην περιοχή του Εβρου.

Η επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, όπου παραβιάζονται συστηματικά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες προσώπων, αποτελεί τη συνήθη πρακτική των ελληνικών αρχών στην περιοχή του Έβρου και παραβιάζει τη διεθνή υποχρέωση του ελληνικού κράτους να παρέχει προστασία σε πρόσωπα των οποίων η ζωή και ελευθερία κινδυνεύει. Καταργεί κάθε βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και εκθέτει τη ζωή και την ελευθερία των προσφύγων σε βέβαιο κίνδυνο.

Η περίπτωση της επαναπροώθησης της ιρανής μητέρας με την ανήλικη κόρη είναι ενδεικτική της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στις περιοχές των συνόρων και ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου η οποία χαρακτηρίζεται από πρακτικές που απαξιώνουν τον άνθρωπο, όπως παράνομες συλλήψεις, κρατήσεις σε καθεστώς απομόνωσης και επαναπροωθήσεις προσώπων.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι καθ' όλα παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τα σύνορα της Ελλάδας και σε όσους πρόσφυγες φτάνουν στον ελλαδικό χώρο να παρέχεται άσυλο και προστασία.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΑΘΗΝΑ-ΒΟΛΟΣ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΑΜΟΣ


Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr