Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΑΣΗ 41 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 31 Μαρτίου 2007

Εν κρυπτώ μεταφέρθηκαν 41 ΙΡΑΚΙΝΟΙ πρόσφυγες μεσάνυχτα Πέμπτης από τη Χίο για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Πέμπτη βράδυ (28/3/2007) πήραν από τη Χίο 41 ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ για μεταγωγή προκειμένου να τους απελάσουν εφαρμόζοντας για πρώτη φορά μαζικά το Πρωτόκολλο επανεισδοχής που υπέγραψε με την Τουρκία το 2001 παρά την γενική κατακραυγή από τις οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και υποστήριξης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του Πρωτοκόλλου, που εφαρμόζει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης» , η κάθε χώρα μπορεί να επαναπροωθεί στην άλλη άτομα που προέρχονται από αυτήν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να έχουν δικαίωμα αντιρρήσεων, προσφυγής ή αμφισβήτησης.

 Από χθες το μεσημέρι Παρασκευής (29-4-2007) οι 41 πρόσφυγες κρατούνται στη Θεσσαλονίκη στο Τμήμα μεταγωγών από όπου είχε προγραμματιστεί να φύγουν σήμερα το πρωί (Σάββατο) στις 8:00 πμ.

 Τι ενέργειες έγιναν:

 Οι δικηγόροι της Ομάδας Νομικής Βοήθειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να δουν τρεις από τους πρόσφυγες οι οποίοι αιτήθηκαν αίτημα ασύλου και ενημέρωσαν ότι όλοι θέλουν να υποβάλουν αιτήματα ασύλου διότι έχουν διαφύγει από τη χώρα τους εκ φόβου δίωξης λόγω θρησκευτικών, εθνικών και πολιτικών πεποιθήσεων. Επίσης, οι δικηγόροι αργά το βράδυ παρέδωσαν επιστολή γνωστοποίησης των αιτημάτων ασύλου των προσφύγων.

 Παράλληλα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση ώστε να υπάρξει πίεση από φορείς, οργανώσεις και δικηγόρους για να σταματήσει η μεταγωγή και να παραληφθούν τα αιτήματα ασύλου. Πήραν την προφορική διαβεβαίωση ότι θα διακόψουν την απέλαση και θα παραλάβουν τα αιτήματα ασύλου. Το πρωί όμως, αντ' αυτού οι φρουροί του τμήματος μεταγωγών είπαν στους πρόσφυγες να πάρουν τα πράγματα τους και τους οδήγησαν στο λεωφορείο. Όσοι αρνήθηκαν να μπουν στο λεωφορείο ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τους αστυνομικούς. Εν τω μεταξύ γίνονταν τηλέφωνα από τις 7:30 π.μ. προς τις Υπηρεσίες Γεν. Αστυνομικής Θεσ/κης, Δ/νσης Αλλοδαπών Θεσ/κης και Τμήμα Μεταγωγών Θεσ/κης από όλους μας για να ασκηθεί πίεση. Τελικά είχαμε αποτέλεσμα και τους κατέβασαν από το λεωφορείο ένα τέταρτο αργότερα και τους οδήγησαν πάλι στα κελιά του τμήματος μεταγωγών. Επί τόπου στο Τμήμα μεταγωγών είναι πλέον και δικηγόροι της Ομάδας Νομικής Βοήθειας Θεσ/κης για να παρακολουθήσουν εάν και πότε θα παραληφθούν τα αιτήματα ασύλου.

Τι πετύχαμε :

1.Να διακοπεί η απέλαση τους σήμερα το πρωί.

 2.Να δεσμευτεί η αστυνομία να παραλάβει τα αιτήματα ασύλου από τους πρόσφυγες.

3. Να φάνε ξύλο από τους αστυνομικούς

 Τι περιμένουμε :

1.Να παραλάβουν πράγματι τα αιτήματα ασύλου.

 2.Να εξετασθούν δίκαια τα αιτήματα ασύλου και όχι με την ταχύρυθμη διαδικασία.

3.Να εξετασθούν άμεσα από ιατροδικαστή για τον ξυλοδαρμό και να αποδοθούν ευθύνες.

 ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ  ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ  ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Περισσότερες πληροφορίες indymedia

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr