Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 29 Απριλίου 2007
αφισα θρακηςΣτον Έβρο διεξάγεται ένας άγνωστος πόλεμος με "εχθρούς" τους πρόσφυγες. Αποφασίσαμε να μην μείνουμε αδρανείς. Δώδεκα συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα διοργανώνουμε συμβολικά στον Έβρο διήμερο  συμπαράστασης στους κρατούμενους πρόσφυγες.

Καλούμε όλες και όλους την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 Μαΐου 2007 ώρα 7μμ σε εκδήλωση –συζήτηση στην Αλεξανδρούπολη, το ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Μαΐου ώρα 11πμ σε διαμαρτυρία στο νεόκτιστο κέντρο στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας και ώρα 7μμ σε εκδήλωση στην Κομοτηνή.

«Eίπαμε σε όποια γλώσσα μπορούσαμε στην ελληνική αστυνομία ότι κινδυνεύουμε στην πατρίδα μας και ζητήσαμε προστασία. Μας χτύπησαν και μας κράτησαν κρατούμενους δύο ημέρες σε κρατητήρια. Δε μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με κανέναν. Ήμασταν στο έλεός τους. Ξημερώματα μας πήραν με τη βία και μας έσπρωξαν πυροβολώντας στον αέρα να περάσουμε και πάλι το ποτάμι προς την Τουρκία. Μαζί μου είχα και το κοριτσάκι μου».     Α.Χ. πρόσφυγας, η οποία επαναπροωθήθηκε από τις ελληνικές αρχές και σήμερα βρίσκεται κρατούμενη στα κρατητήρια της Τουρκίας.

Η περιοχή του Έβρου είναι μια εμπόλεμη ζώνη: στρατός, συνοριοφυλακή, αστυνομία, στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, παρακολουθήσεις των συνόρων με τεχνολογικά προηγμένα μέσα, αλλά και νεκροί, ακρωτηριασμένοι, τραυματίες είτε στο ποτάμι είτε στα ναρκοπέδια.

Ποιοι είναι οι "εχθροί";

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους επειδή κινδυνεύει η ζωή και η ελευθερία τους, θύματα πολιτικών διώξεων, πολέμων, εμφυλίων, "ανθρωπιστικών" επεμβάσεων, φτώχειας και εξαθλίωσης. Φθάνουν στην Ελλάδα διεκδικώντας το αυτονόητο: τη ζωή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια τους. Είναι έγκλημα αυτό;

Η συνήθης και επί χρόνια πρακτική των ελληνικών αρχών είναι να συλλαμβάνουν τους πρόσφυγες που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος, να τους κρατούν μυστικά σε πλήρη απομόνωση μέσα σε κρατητήρια και στη συνέχεια να τους επαναπροωθούν παράνομα και με εξαναγκασμό στην Τουρκία, σε ένα κράτος στο οποίο παραβιάζονται συστηματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες ατόμων και δεν παρέχεται καμία προστασία στους πρόσφυγες.

Όσοι-ες δεν επαναπροωθούνται άμεσα, παραμένουν κρατούμενοι-ες είτε στα τμήματα συνοριακών φυλάξεων είτε σε κέντρα κράτησης (συνήθως παλιές αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε χώρους κράτησης) χωρίς κατά κανόνα να γνωρίζουν για ποιο λόγο κρατούνται και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν κάποιον για τον τόπο και το γεγονός της κράτησής τους. Η κράτηση σε απομόνωση τους αφήνει στο έλεος των εκάστοτε φυλάκων τους. Οι ξυλοδαρμοί είναι σύνηθες φαινόμενο και αναφέρονται ακόμη και βασανισμοί κρατουμένων. Οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες και σε ελάχιστες περιπτώσεις οι κρατούμενοι βλέπουν το φως του ήλιου κατά την τρίμηνη κράτησή τους. Πολλοί από αυτούς απελαύνονται τελικά στη Τουρκία κατά παράβαση των διεθνών νομοθετικών κειμένων.

Οι ελάχιστοι που θα καταφέρουν τελικά να υποβάλουν αίτημα ασύλου, θα δουν το αίτημά τους να απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να τηρούνται ούτε οι βασικές εγγυήσεις και παραμένουν κρατούμενοι σε όλη τη διάρκεια εξέτασης του αιτήματος ασύλου .

Η Ελλάδα οφείλει, σύμφωνα με τις εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις της, να προστατεύει τους πρόσφυγες, αντ’αυτού, όμως, φαίνεται ότι επιλέγει να «προστατευτεί» από αυτούς αποκλείοντάς τους από την οφειλόμενη προστασία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο, αγνοώντας τις ανάγκες των προσφύγων αλλά και τις καταγγελίες αντιρατσιστικών και οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χτίζει νέες φυλακές στα σύνορα αντί να δημιουργήσει υποδομές υποδοχής και προστασίας προσφύγων. Στο χωριό Φυλάκιο της Ορεστιάδας θα λειτουργήσει ένα νέο κέντρο κράτησης, μια φυλακή-κέντρο κράτησης προσφύγων με διπλά συρματοπλέγματα και κάμερες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στο χώρο αυτό και πάλι δεν διασφαλίζεται κανένα ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ οι πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόλυτη απομόνωση. Αντί να δημιουργούν νέες δομές κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες, οι ελληνικές αρχές απαντούν με ολοένα εντονότερα μέτρα αποκλεισμού τους και με την παράνομη καταστολή και ποινικοποίησή τους.

Οι νέοι χώροι κράτησης – φυλακές που προορίζονται για ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα πέραν του ότι πέρασαν τα σύνορα «χωρίς χαρτιά», μας βρίσκουν όλους και όλες ενάντιους.

Οι νέοι χώροι – στρατόπεδα κράτησης αποτελούν την απόδειξη ενός ακήρυχτου πολέμου που διαδραματίζεται "ανεπίσημα" στα ελληνικά σύνορα. Αποτελούν σύμβολο ενός καθεστώτος που ο ξένος, ο πρόσφυγας, γίνεται «ο εχθρός» και πρέπει να κρατηθεί με κάθε τρόπο μακριά από την κοινωνία, να τιμωρηθεί για την ίδια του την ιδιότητά του πρόσφυγα.

Η κράτηση ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή .

Κοινωνικά φαινόμενα, όπως η μετανάστευση και προσφυγιά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με καταστολή και ποινικοποίηση.

Το ελληνικό κράτος παρανομεί. Η κοινωνία σιωπά .

Στον ακήρυχτο αυτό «πόλεμο» είναι ανάγκη να βρεθούμε όλοι κι όλες εμείς έμπρακτα συμπαραστάτες των προσφύγων .

Καλούμε όλες και όλους την Παρασκευή 18 Μαΐου ώρα 7μμ σε εκδήλωση –συζήτηση στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο 19 Μαΐου ώρα 11πμ σε διαμαρτυρία στο νεόκτιστο κέντρο στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας και ώρα 7μμ σε εκδήλωση στην Κομοτηνή.

Διεκδικούμε :

  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα κράτησης-φυλακές ασφαλείας, όπου στοιβάζονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
  • Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις στην Τουρκία
  • Να σταματήσει η κράτηση σε απομόνωση . Να επιτραπεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση συλλογικοτήτων στα κέντρα κράτησης
  • Να σταματήσουν οι ξυλοδαρμοί και οι βασανισμοί ανθρώπων στα κρατητήρια
  • Να παρέχεται σε όσους πρόσφυγες φθάνουν στο ελλαδικό χώρο προστασία
  • Να παύσει η κράτηση των αιτούντων άσυλο
  • Να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής ανοιχτά στην κοινωνία

Άσυλο στους πρόσφυγες

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΛΑΡΙΣΑΣ , ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑ-ΒΟΛΟΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ- ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-ΑΘΗΝΑ, ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ- ΣΑΜΟΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΒΟΛΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr