Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ 16 ΜΚΟ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2007

ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου συμμετέχει στην πρωτοβουλία που αναπτύσσουν 16 ΜΚΟ με σκοπό την διαμαρτυρία για την πρακτική επαναπροώθησης ιρακινών πολιτών στην Τουρκία και από εκεί στο Ιράκ. Οι επαναπροωθήσεις  των ιρακινών έχουν πληθύνει τους τελευταίους μήνες και  γίνονται  τη στιγμή που όλες οι διεθνείς εκθέσεις προτρέπουν στην προστασία των ανθρώπων αυτών. Τον περασμένο Μάρτιο 41 ιρακινοί έφυγαν από το κέντρο κράτησης στη Χίο ενώ η επαναπροώθηση τους σταμάτησε την τελευταία στιγμή και μόνον μετά από πολυήμερη και συντονισμένη  προσπάθεια ΜΚΟ και δικηγόρων.

Πρώτο βήμα διαμαρτυρίας για την απάνθρωπη αυτή πρακτική επαναπροώθησης είναι η έκδοση του δελτίου τύπου που ακολουθεί :

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την πολιτική των υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης έναντι των Ιρακινών υπηκόων που εισέρχονται στη χώρα μας. Ειδικότερα ενώ μέχρι πρότινος το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας δεν ενεργοποιούνταν για τους Ιρακινούς και οι ελληνικές αρχές ακολουθούσαν πολιτική ανοχής η οποία συνίστατο στην αποφυγή της κράτησης και της απέλασης/επαναπροώθησης των ιρακινών υπηκόων, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να γίνονται συλλήψεις και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, βάσει του πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Η χώρα αυτή δεν παρέχει κανένα εχέγγυο προστασίας των δικαιωμάτων των Ιρακινών υπηκόων. Συχνά δε, όπως επισημαίνεται και από το τελευταίο δελτίο τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους απελαύνει στο Ιράκ.

Η πολιτική αυτή ακολουθείται σε μία περίοδο κατά την οποία η γενικευμένη βία και οι μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση, ο τρόπος δε με τον οποίον υλοποιείται παραβιάζει το διεθνές προσφυγικό δίκαιο καθώς και το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ιρακινοί που έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουν τις διώξεις που υφίστανται στην πατρίδα τους για τους λόγους που αναφέρει η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 είναι κατεξοχήν πρόσφυγες σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 1 της Σύμβασης και προστατεύονται από την επαναπροώθηση σύμφωνα με το άρθρο 33 της Σύμβασης αυτής, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου. Αλλά και πέραν αυτού, οι Ιρακινοί υπήκοοι που καταφεύγουν στην Ελλάδα προστατεύονται από την επαναπροώθηση και με βάση το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με βάση τα ανωτέρω οι Ιρακινοί πολίτες που καταφεύγουν στην Ελλάδα, ανάμεσά τους ολόκληρες οικογένειες και ασυνόδευτοι ανήλικοι, αποτελούν πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και συνεπώς δεν μπορεί να ακολουθηθεί στην περίπτωσή τους η διαδικασία διοικητικής απέλασης που προβλέπεται από το ν. 3386/2005. Αντιθέτως, το ελληνικό κράτος οφείλει να διασφαλίσει τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα, με ειδική μέριμνα για οικογένειες και ευπαθείς ομάδες, όπως γυναίκες, έγκυες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Καλούμε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να αντιμετωπίσει το ζήτημα των Ιρακινών υπηκόων που καταφεύγουν στη χώρα μας με γνώμονα την προσήλωση στη νομιμότητα, όπως αυτή προσδιορίζεται από το διεθνές και το εθνικό δίκαιο, και με πρωταρχική ευθύνη και μέριμνα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΣΙΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ -HLHR-KEMO

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΑΜΟΥ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

«ΠΡΟΣ ΦΥΓΗ» – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr