Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Επιχείρηση «ασφαλούς αποτροπής»

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006
Από τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης 21-4-2005 στα ανοιχτά της Χίου, κοντά στις Οινούσσες εντοπίστηκε βάρκα με 40 πρόσφυγες, η οποία παρασύρονταν από τα ρεύματα, έχοντας μείνει ακυβέρνητη χωρίς μηχανή και χωρίς κουπιά. Ακόμη και την επόμενη ημέρα οι Λιμενικές Αρχές Χίου αρνήθηκαν να παρέμβουν για τη διάσωση των επιβαινόντων, επικαλούμενες απόφαση και εντολές ενώ υποστήριζαν συνεχώς ότι οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.Εν τω μεταξύ ο καιρός επιδεινώνονταν και η νύχτα πλησίαζε. Από τις πρωϊνές ώρες της ίδιας μέρας κινητοποιήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Προσφύγων καθώς και άλλοι φορείς και πολίτες της περιοχής και απευθυνθήκαμε στις αρχές, χωρίς όμως ανταπόκριση μέχρι αργά το απόγευμα.
Τελικά, ένα σχεδόν εικοσιτετράωρο μετά τον εντοπισμό της βάρκας στις 20:00 μ.μ. της Πέμπτης (22-4-2005) το Λιμεναρχείο προέβη στο αυτονόητο δηλ. την διάσωση των προσφύγων τους οποίους και μετέφεραν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο λιμάνι της Χίου όπου κρατήθηκαν στο container. Ένας εξ αυτών που είχε υποστεί τραχειοτομή στο παρελθόν οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου και παρέμεινε λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως του. Όλοι τους έφεραν τα σημάδια της αγωνίας και της κόπωσης. Κανείς δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αιτιολογήσει την ανευθυνότητα με την οποία χειρίστηκε το ΥΕΝ την κρίσιμη αυτή κατάσταση εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων αυτών. Παιχνίδι πολιτικής με τίμημα ανθρώπινες ζωές ;

Δελτίο τύπου Δ. Αμνηστείας

«…Σύμφωνα με αναφορές σκάφος του Λιμενικού έλαβε αρχικά εντολή για «ασφαλή αποτροπή» εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα του πλοιαρίου που είχε μείνει ακυβέρνητο να παρασύρεται από τα ρεύματα. Αργότερα, μετά από νέα εντολή το Λιμενικό συνέλαβε το σκάφος και το οδήγησε στην Παναγία των Οινουσσών. (…) Η πολιτική των ελληνικών αρχών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σχεδόν σε πλήρη κατάργηση στην πράξη του δικαιώματος για άσυλο, παρεμβάλλοντας προσκόμματα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας: από την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στο ελληνικό έδαφος μέχρι την πρόσβαση τους στη διαδικασία ασύλου με την σχεδόν πλήρη απόρριψη των αιτημάτων ασύλου όσων κατορθώνουν να υποβάλλουν τέτοια.
Τέλος, το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστείας, υπενθυμίζει την πρόσφατη περίπτωση άφιξης περισσότερων των 100 αλλοδαπών στα Χανιά, οι οποίοι απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στην Αίγυπτο, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, αλλά και χωρίς καν να τους δοθεί η δυνατότητα στις συναφείς μη κυβερνητικές οργανώσεις να τους επισκεφθούν για να τους ενημερώσουν για τα νόμιμα δικαιώματα τους.
ΛΑΘΡΑ - ΑΝΟΙΞΗ 2005
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr