Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Ενημέρωση για την βράβευση του Λιμενάρχη

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006

Στα πλαίσια του εορτασμού της Αγ. Παρασκευής Καστέλου, μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο με αφορμή τη βράβευση του Λιμενάρχη Χίου

Σχετικά με την τελετή βράβευσης του κ. Λιμενάρχη ….

* 21-4-2005 : ακυβέρνητη βάρκα με 40 πρόσφυγες μεταξύ Χίου-Τουρκίας. Οι λιμενικές αρχές της Χίου αρνούνται αρχικά να παρέμβουν για την διάσωση τους και αφήνονται να πλέουν ακυβέρνητοι επί ένα 24ωρο μέσα στη θάλασσα. Εφαρμόζεται η τακτική της «ασφαλούς αποτροπής».

* 25-4-2005 : «εμβολισμός» βάρκας προσφύγων τα ξημερώματα από άγνωστο πλοίο στα ανοιχτά της Αγ. Ελένης. Απολογισμός : 2 νεκροί, 5 αγνοούμενοι, 25 επιζώντες.

* 21-7-2005 : 25 πρόσφυγες με μία βάρκα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Σοβαρός τραυματισμός (ακρωτηριασμός) ενός νεαρού πρόσφυγα από προπέλα πλοίου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης «ασφαλούς αποτροπής».

* Κατά δεκάδες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να κρατούνται οι πρόσφυγες στο άθλιο κοντέινερ της προκυμαίας, παρά την ακαταλληλότητα του χώρου, με ευθύνη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών εκπλήσσεται κι αναρωτιέται κανείς για την βράβευση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου και του σκεπτικού της : «για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης με ανθρωπιστικά κριτήρια».

Πολύ θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κύριο Λιμενάρχη την ώρα που θα παραλαμβάνει το βραβείο, για τα ανθρωπιστικά ιδεώδη από τα οποία διέπονται οι επιχειρήσεις ασφαλούς αποτροπής, με τις οποίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις γεμάτες με ανθρώπους-πρόσφυγες βάρκες που προσεγγίζουν το νησί μας. Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά γι αυτό και η έκπληξη της βράβευσης είναι μεγάλη. Τι έγινε με την έρευνα για τον εντοπισμό του υπεύθυνου πλοίου για τον εμβολισμό της βάρκας λίγο πριν το Πάσχα μπροστά στη μύτη μας ; Τι έγινε με την ΕΔΕ που θα διερευνούσε τις συνθήκες του ατυχήματος του νεαρού Σομαλού ; Θα σκέφτεται άραγε την ώρα που θα αναρτά αυτήν την τιμητική διάκριση μαζί με τις άλλες διακρίσεις του λιμενικού στον τοίχο του γραφείου του, την τύχη του νεαρού Σομαλού που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να περπατήσει ξανά ; Και βέβαια για να μη ξεχνιόμαστε υπάρχει και το κόσμημα της προκυμαίας (περιοχή ευθύνης του λιμεναρχείου) το μεταλλικό κοντέινερ, μνημείο ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και φιλοξενίας στο οποίο κλειδώνονται οι «εμπερίστατοι» πρόσφυγες για το καλωσόρισμα ! Χρειάζεται να πούμε ότι η υγειονομική υπηρεσία του νομού έκρινε τον χώρο ακατάλληλο για την διαμονή ανθρώπων;

Θα ήταν ίσως άδικο να παραβλέψουμε την ύπαρξη ανδρών του λιμενικού, άξιων επαίνων που με δική τους πρωτοβουλία μπαίνουν σε κίνδυνο για να διασώσουν την ζωή συνανθρώπων μας. Η βράβευση όμως κρατικών φορέων που ακολουθούν επικίνδυνες και αναποτελεσματικές τακτικές που πνίγουν, κακομεταχειρίζονται και φυλακίζουν πρόσφυγες όχι μόνον προδίδει κραυγαλέα κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες αλλά και δεν συνάδει με την ιστορία ενός προσφυγικού σωματείου αλλά την εξευτελίζει!


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr