Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Επιστολή προς κ. Νομάρχη

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2005
Κύριε Νομάρχη,
Την 1-9-05 δημοσιεύσατε επιστολή σας μετά από καταγγελία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, από την οποία προκύπτει ότι είτε δεν σας έχουν ενημερώσει σωστά οι υφιστάμενοί σας είτε ηθελημένα προσπαθείτε να καλύψετε την ανεπάρκεια του τμήματος ΠΣΕΑ.
 

H καταγγελία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Προσφύγων αναφερόταν στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στη μεταφορά των περιστατικών που έχει εξετάσει ο γιατρός στο χώρο κράτησης Μερσινιδίου, στην εβδομαδιαία τακτική επίσκεψή του, και εγγράφως έχει ζητήσει την παραπομπή τους στο Νοσοκομείο. Για το σκοπό αυτό έχει διατεθεί ένα ασθενοφόρο (του Δήμου Αγ. Μηνά), ένας τραυματιοφορέας από το νοσοκομείο και ένας οδηγός από τη Νομαρχία. Αν όμως ρωτήσετε τους υφιστάμενούς σας, θα διαπιστώσετε ότι τους τελευταίους μήνες, με διάφορες προφάσεις, το ασθενοφόρο έχει κάνει ελάχιστες διαδρομές. Το αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία των πασχόντων προσφύγων, και πολλές φορές η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους.

Τα παραπάνω αφορούν την ανεπάρκεια στη διαχείριση των τακτικών περιστατικών. Στη ανακοίνωσή σας όμως, αναφέρεστε στην αντιμετώπιση όλων των περιστατικών και μάλιστα αναπτύσσετε μια επιχειρηματολογία και μια λογική στην οποία ελλοχεύουν ρατσιστικές αντιλήψεις.

Ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο κράτησης μια φορά την εβδομάδα. Για όλους αυτούς που δεν έχουν την «πολυτέλεια» να αρρωστήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα, δεν πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και να εξετασθούν από κάποιο γιατρό οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου;

Μήπως πιστεύετε, ότι όποιος ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο και δεν χρήζει εισαγωγής ή δεν πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα, θα πρέπει να θεωρείται ψεύτης, κατά φαντασίαν ασθενής και να τιμωρείται ή να παραπέμπεται στον ψυχίατρο;

Μήπως πιστεύετε ότι αυτοί οι άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, πέρασαν όλες τις κακουχίες στους επικίνδυνους δρόμους της προσφυγιάς, πάλεψαν με τα κύματα του αιγαίου, στοιβάχτηκαν για μέρες χωρίς νερό και φαγητό σε ένα σαπιοκάραβο, χτυπήθηκαν στα βράχια μιας απόκρημνης παραλίας που τους παράτησε ο δουλέμπορος, για «να πάνε μια βόλτα» στο νοσοκομείο της Χίου;

Αν όμως πάτε εσείς, μια βόλτα στο χώρο κράτησης και μείνετε λίγη ώρα μαζί τους, θα διαπιστώσετε πολύ γρήγορα, ότι είναι στην πλειοψηφία τους, άνθρωποι σκληραγωγημένοι από όλα αυτά που είχαν μάθει να μην έχουν στη ζωή τους. Δεν είναι συνηθισμένοι στις ανέσεις και τις ευκολίες του δυτικού τρόπου ζωής, άλλωστε η δύση (στην οποία ανήκουμε) τους κλέβει από χρόνια τον πλούτο των χωρών τους για να φτιάχνει δικές της ευκολίες και «πολιτισμό».

Αν πάτε εσείς μια βόλτα στον καταυλισμό θα διαπιστώσετε από κοντά τις ανεπάρκειες του τμήματος ΠΣΕΑ της νομαρχίας σας. Θα ακούσετε τις διαμαρτυρίες τους, θα δείτε την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού, θα γευθείτε το πόσιμο νερό που τους προσφέρουμε (που κάποιες φορές είναι θαλασσινό), θα καταλάβετε από κοντά τι σημαίνει συχνές ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας. Και τότε είναι σίγουρο πως θα νιώσετε ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες δεν μπορεί να ζυγίσει «το βάρος της ευθύνης που φέρει στις πλάτες της η Ν.Α.Χίου». Αυτό, το ζυγίζει κάθε πολιτικός «άρχοντας» πριν ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών του.
Η Επιτροπή δεν στοχεύει να κινητοποιήσει και τις πιθανά κρυμμένες ανθρωπιστικές αντιλήψεις της Ν.Α.Χίου.

Η Επιτροπή διεκδικεί τα αυτονόητα, την εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεων του τμήματος ΠΣΕΑ, όπως αυτές απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες που έχει υπογράψει και η χώρα μας.

Υστερόγραφο
Μπορεί η Ν.Α.Χίου, που με βάση το σχέδιο Ποσειδώνιο έχει τη ευθύνη για το χώρο κράτησης, να μην έχει απαντήσει ακόμα σε αίτηση μας (που εκκρεμεί από τον Ιούλιο), για την είσοδο μελών μας στο χώρο κράτησης (αποφεύγοντας να πάρει θέση), οι φωνές διαμαρτυρίας των προσφύγων όμως, φτάνουν στ' αφτιά μας. Τα συρματοπλέγματα και οι απαγορεύσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις φωνές αυτές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Eπιτροπή Aλληλεγγύης στους Πρόσφυγες
Υστερόγραφο

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr