Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Παρουσίαση Βιβλίου

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006
syrmatenioi1 Στις 26-10-2006 παρουσιάστηκε στο 1ο Γυμνάσιο Χίου από την Eπιτροπή Aλληλεγγύης στους Πρόσφυγες και το Kέντρο Xιακών Mελετών «Πελινναίο» με τη συνεργασία του Δήμου Aβδελιώδη το βιβλίο του Γιάννη Μακρυδάκη με τίτλο:


"Συρματένιοί ξεσυρματένιοι` όλοι ,
Xιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Mέση Aνατολή Aφηγήσεις 1941-46" .

Η παρουσίαση έγινε στην Mεγάλη Aίθουσα του Γυμνασίου Xίου Πρώην Aρρένων.

Kείμενα από το βιβλίο διάβασαν οι: Kοσμάς Mανέ, Eύη Mανέ, Σταύρος Σπυράκης, Mαρία Kουνέλη και Δήμητρα Παπατάσσου.
Λίγα λόγια από το βιβλίο....

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα πολύ γρήγορα, τουλάχιστον στη γειτονία μας, εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε σε εγρήγορση. Το στενό της Χίου τα τελευταία εκατό χρόνια έζησε πολλές όμοιες ιστορικές στιγμές. Το 1914, με τον πρώτο διωγμό, οι βάρκες έρχονταν προς τα εδώ. Το 1920, με την παλιννόστηση, τα πλεούμενα πάγαιναν προς την απέναντι ακτή. Το 1922, με το μεγάλο διωγμό, ξανά οι βάρκες των απελπισμένων ήρθαν προς τα δώ. Το 1941-42 ήταν πάλι η σειρά της αντίστροφης πορείας. Σήμερα εδώ και κάμποσα χρόνια, πάλι απελπισμένοι πρόσφυγες από τις Ασιατικές χώρες κάνουν αυτό το νυχτερινό ταξίδι προς το άγνωστο, φορτωμένοι με ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Το θαλάσσιο στενό ανάμεσα στη Χίο και τον Τσεσμέ πότε δεν ησύχασε. Ποτέ δεν έπαψε να γεννά ελπίδα, να βρέχει την αγωνία και να ρουφά τη ζωή όσων δεν κατάφεραν να το περάσουν.

Ας είμαστε λοιπόν σε εγρήγορση κι ας δείχνουμε κατανόηση και ανθρωπιά στους σύγχρονους πρόσφυγες. Ας είμαστε πολιτικά ενεργοί, με βασικό στόχο να μην υπάρχουν ποτέ πια πρόσφυγες στη γη. Ας μην ξεχνάμε πως κανένας δε φεύγει από την πατρίδα του χωρίς πόνο. Τα χώματα που μας γέννησαν, μας έχουν δανείσει το κορμί, να το ζήσουμε, να το περιφέρουμε και στο τέλος να το παραδώσουμε πίσω εκί που ανήκει. Γι ‘αυτό τα χώματα μας τραβούν και κάθε προσφυγιά είναι βίαιη.

Ας είμαστε σε εγρήγορση λοιπόν...

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr