Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007

Αθηνα 30 Μαρτίου 2007 - Σαράντα ένας ιρακινοί πρόσφυγες που έφτασαν στη Χίο με σκοπό να ζητήσουν άσυλο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στην Θεσσαλονίκη και χωρίς να τους γνωστοποιηθεί ο λόγος και ο σκοπός της μεταφοράς τους, προκείμενου να απελαθούν στην Τουρκία, από όπου κρίθηκε ότι προέρχονται.

Με την απέλαση αυτή η Ελλάδα έρχεται να εφαρμόσει, για πρώτη φορά σε μαζικό επίπεδο, το Πρωτόκολλο επανεισδοχής που υπέγραψε με την Τουρκία το 2001 και έγινε νόμος (3030/2002) παρά την γενική κατακραυγή από τις οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και υποστήριξης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του Πρωτοκόλλου ,που εφαρμόζει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης» , η κάθε χώρα μπορεί να επαναπροωθεί στην άλλη άτομα που προέρχονται από αυτήν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να έχουν δικαίωμα αντιρρήσεων, προσφυγής ή αμφισβήτησης .

Μια συμφωνία συνεργασίας που ανοιγεί το δρόμο για την παράδοση αιτούντων άσυλο που κατέφυγαν στη χώρα αλλά ακόμη και τούρκων πολιτικών προσφύγων στις τούρκικες αρχές, χωρίς δικαίωμα και δυνατότητα να αμυνθούν.

Οι 41 ιρακινοί είναι πρόσφυγες, διεκδικούν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, που οι αρχές αρνήθηκαν να παραλάβουν και η εκδίωξη τους σε μια χώρα σαν την Τουρκία , που δεν παρέχει καμία δομή και κανένα εχέγγυο προστασίας των δικαιωμάτων τους είναι παράνομη και απάνθρωπη.

Ομάδες υποστηρικτών από τη Χίο σε συνεργασία με δικηγόρους της Ομάδας νομικής βοήθειας από την Θεσσαλονίκη προσπαθούσαν μέχρι αργά το βράδυ να σταματήσουν την απέλαση .

Το ΔΙΚΤΥΟ καταγγέλλει το γεγονός και

Ζ Η Τ Α

- την άμεση ανάκληση της απόφασης προώθησης των ιρακινών προσφύγων στην Τουρκία .

- Άσυλο στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας .

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Network for Social Support to Immigrants and Refugees

Στέκι Μεταναστών Τσάμαδου 13 , 106 83, Αθήνα Τηλ: 38.13.928, fax: 38.300.98

Tsamadou 13, 106 83 Athens Tel. 38.13.928, Fax 38.300.98

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. internet site:  http://www.diktio.org

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr