Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ, ΣAMOY

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007
??Κοινό δελτίο τύπου από τις ομάδες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες  Λέσβου, Χίου, Σάμου με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης της γερμανικής ΜΚΟ Pro Asy

Η έκθεση με τίτλο:  «Η Αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να ειπωθεί» της Οργάνωσης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών  PRO ASYL που πραγματοποιήθηκε με  την συνεργασία με την Ομάδα Δικηγόρων Αθήνας παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε Βρυξέλες, Αθήνα και Φρανκφούρτη στις 29/10/2007. Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και τεκμηρίωσης συγκεκριμένων περιστατικών για τις θαλάσσιες επαναπροωθήσεις, τους βασανισμούς και τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων.

Καθώς το κείμενο της έκθεσης συντάχθηκε σε άμεση συνεργασία με τις ομάδες αλληλεγγύης προσφύγων στα τρία νησιά, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακρίβεια των όσων δημοσιοποιούνται και υποστηρίζουμε ότι:

  • Η δημοσιοποίηση της έκθεσης και τα περιστατικά που καταγράφονται σε αυτή θα πρέπει να θορυβήσουν όσους δίνουν εντολές για τέτοιου είδους καταδικαστέες έκνομες πράξεις  αλλά και όσους αυτοβούλως κουρελιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζουν το διεθνές και εθνικό δίκαιο.

  • Τα δεδομένα της έκθεσης είναι κόλαφος για τις λιμενικές αρχές των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου και είναι άτοπο από πλευράς τους να διαψεύδουν αβασάνιστα τα καταγγελλόμενα, όταν ο πολιτικός τους προϊστάμενος έχει διατάξει ΕΔΕ και το γεγονός έχει λάβει Πανευρωπαϊκές διαστάσεις.
  • Η έκθεση αυτή δεν αποτελεί μομφή σε πρόσωπα αλλά σε πολιτικές, οι οποίες είναι απάνθρωπες κι επικίνδυνες για την ζωή των προσφύγων. Υποστηρίζουμε όμως, ότι η έρευνα αφορά και σε φυσικά πρόσωπα, γι’ αυτό θα πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους ώστε  να αποδοθούν ευθύνες με παραδειγματικό τρόπο σε όσους  και όπου εμπλέκονται σε αυτά και να μην καταλήξουμε στο συνηθισμένο αθωωτικό πόρισμα παρόμοιων «τυπικών» ΕΔΕ του παρελθόντος.
  • Η σοβαρότητα των περιστατικών που καταγγέλλονται εκτιμούμε ότι πρέπει να θορυβήσουν κάθε άνθρωπο, φορείς και κόμματα και να απαιτήσουμε ως κοινωνία να καταλογισθούν ευθύνες όπου και σε όσους τους αναλογούν.

Επιτροπη Αλληλεγγυης στους Προσφυγες Χίου

«Προς Φυγη» - Πρωτοβουλια  Υποστηριξης Προσφυγων και Μεταναστων Λεσβου

κινηση για τα ανθρωπινα δικαιωματα – αλληλεγγυη στους προσφυγες Σαμου

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr